Felbontás után meddig iható a bor? A fajtájától is függ, hány napig élvezhető
A bor felbontás után nem élvezhető a végtelenségig.
Minden bizonnyal már veled is előfordult, hogy felbontottál egy üveg bort, de nem akartad meginni az egészet, így vissza kellett dugaszolnod az üveget, majd megfeledkeztél róla.
A felbontást követően hiába pihen a hűtőben az ital, egy idő után bizony jelentősen veszít az élvezeti értékéből, és érezhetően nem alkalmas fogyasztásra. Hogy elkerüld a pazarlást, érdemes néhány szempontot szem előtt tartanod. Tudtad, hogy még a bor fajtája is befolyásolja a romlás gyorsaságát?
A felbontott bor meddig iható?
Amennyiben egy palack bor bontatlan marad, olykor hosszú évekig, évtizedekig semmi baja sem lesz - bár az eltarthatóságra több tényező is hatással van, így például az ital, valamint a parafa minősége, amennyiben azzal zárták le a palackot. Ha az üvegen a szivárgás nyomai látszódnak, kijjebb van a dugója, esetleg a bor színe sötétebb, az íze pedig savanykásabb vagy épp a kelleténél édesebb, érdemes gyanakodni rá, hogy megromlott.
A felbontott bornál gyorsabban mennek végbe a folyamatok, az oxigénnek és a baktériumoknak való kitettség igencsak lecsökkentheti az ital fogyaszthatósági idejét. A megkezdett palackban lévő nedű azért nem bírja sokáig, mert a baktériumok az alkoholt ecetsavvá alakíthatják, a levegővel való érintkezés miatt pedig oxidálódik a bor, veszít a színéből és az ízéből, összességében tehát az élvezeti értékéből.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A legtöbb bor felbontás után 3-5 napig fogyasztható, de az eltarthatóság a fajtától is függ. A rozé és a könnyű fehérborok visszazárva többnyire 5-7 napig állnak el a hűtőszekrényben, a testesebbek 3-5 napig. A könnyebb vörösborokban kevesebb a tannin és alacsonyabb az alkoholtartalmuk is, így felbontás után kevesebb ideig, 2-3 napig javasolják a fogyasztásukat, a testes vörösborok hűvös, sötét helyen tárolva 4-6 napig ihatók az ajánlások szerint.
Tippek az eltarthatóság növeléséhez
Amennyiben gyakran szembesülsz azzal, hogy nem fogy el a felbontott borod, érdemes odafigyelned néhány dologra, amivel fokozhatod az ital eltarthatóságát. Ilyen például a palack gondos visszazárása. Szakértők szerint az egyes töltések között is jobb mindig visszazárni az üveget, annál is inkább, mert nem minden bornak használ a szellőztetés. A hőmérséklet szintén sarkalatos pontja a megkezdett bor tárolásának. Míg a fehérbornak általában tökéletes a hűtőszekrény, az egyes vörösboroknak más és más, ám a szobahőmérsékletnél mindenképp hűvösebb hőmérsékletre van szükségük.
A vörösbort, amennyiben hagyományos hűtőben tartod, fogyasztás előtt kicsivel vedd ki, hogy valamelyes fel tudjon melegedni. Óvd a bort a fénytől, a napfény UV-sugarai módosíthatják az italt. Az is hasznos lehet, ha egy kisebb, zárható üvegbe töltöd át a maradék bort, így ugyanis csekélyebb az oxidáció esélye.
Nézd meg, milyen ételek fogyaszthatók még a lejárat után is!
Egyes élelmiszereknél nagyon fontos komolyan venni a minőségmegőrzési időt, így a gombával, a húsokkal, különösen a belsőségekkel vagy a nyers tejjel sem szabad kísérletezni, ugyanis könnyen ételmérgezéshez vezethetnek. Másoknál azonban az érzékeidre hagyatkozz.
10 étel, ami biztonsággal fogyasztható a lejárat után is: felesleges azonnal a szemétbe kerülniük
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!
- élelmiszer
- élelmiszerbiztonság