Csak ennyi ideig lehet tárolni a csirkét a fagyasztóban - Sokan jóval tovább is felhasználják

A fagyasztott csirke sem használható fel az idők végezetéig!

Csirke tárolása fagyasztóban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan esnek abba a hibába, hogy úgy gondolják, a fagyasztóban a végtelenségig elállnak az ételek. Bár a fagyasztás valóban meghosszabbítja az élelmiszerek felhasználhatósági idejét, a biztonság érdekében jobb az óvatosság. 

A húsok különösen gyakran végzik a mélyhűtőben, hiszen előfordul, hogy az ember nagyobb tételben jut hozzájuk, mint amennyit az adott fogáshoz egyből felhasználna. Ha van némi csirke a fagyasztóban, az azt is jelenti, hogy mindig van otthon valami, amiből viszonylag gyorsan és egyszerűen lehet főzni-sütni. Ugyanakkor a fagyasztott csirke sem használható fel az idők végezetéig!

Fagyasztott csirke felhasználhatósága

A csirke a legnépszerűbb húsok egyike, amit a diétázók is szívesen fogyasztanak. Magas fehérjetartalma miatt fontos táplálék, a szív- és érrendszer szempontjából előnyösebb, mint a vörös húsok. Ha valaki odafigyel a táplálkozására, jól tudja, hogy sok múlik az étrend minőségén, illetve azon, hogy mindig legyen otthon néhány alapanyag - például csirke a fagyasztóban -, amiből gyorsan össze lehet állítani valami egészségeset. 

A mélyhűtőben lévő termékeket viszont élelmiszerbiztonsági okokból, illetve minőségromlás miatt nem lehet akármeddig felhasználni. A húsok tárolása, elkészítése különösen kényes téma, a nyers, nem megfelelően tárolt húsokon könnyen elszaporodhatnak az egészségre káros baktériumok, fontos tehát a tudatosság. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A csirke, feltéve, hogy frissen lett lefagyasztva és megfelelően tárolják, rendkívül hosszasan tárolható a mélyhűtőben, és az is igaz, hogy sokáig használható fel anélkül, hogy egészségkárosító következmények miatt kéne aggódni. Ugyanakkor a vártnál rövidebb idő alatt veszít  jelentősen az élvezeti értékéből. Éppen ezért a nemzetközi ajánlások értelmében az egész fagyasztott csirke legfeljebb egy évig, a különálló részek maximum 9 hónapig, a darált hús 3-4 hónapig használandó fel. 

Mire kell figyelni?

A csirke lefagyasztásakor érdemes szem előtt tartani néhány szempontot. Fontos, hogy mindig friss hús kerüljön a mélyhűtőbe, mert bár ott nem szaporodnak a baktériumok, önmagában a fagyasztás nem ártalmatlanítja a már azelőtt meglévő mikroorganizmusokat. A Nébih ajánlása, hogy a húsokat az eredeti csomagolásukból kivéve fagyasztótasakba kell tenni, a csomagolásra pedig rá kell írni, hogy mit tartalmaz, és mikor fagyasztottuk le. Ez segít majd abban, hogy mindig a legrégebben eltett alapanyagot használhassuk fel. 

Az élelmiszer-biztonsághoz hozzátartozik az is, hogy az egyes élelmiszertípusok elkülönítve legyenek a mélyhűtőben is. Ez könnyebbé teszi a keresgélést, illetve csökkenti a keresztszennyeződés valószínűségét. A fagyasztott élelmiszerek lassú, hűtőben történő felengedése javasolt. Amint ez megtörtént, azonnal fel kell használni őket. A csirke esetében az alapos hőkezelés a következő teendő. Semmiképpen sem szabad újra lefagyasztani az ételt! Felengedés után érdemes alaposan szemügyre venni és megszagolni a húst: amennyiben elszíneződött, kellemetlen, szokatlan a szaga, inkább ne kísérletezz a felhasználásával! 

Ezek a húsfélék egészségesebbek, mint a csirke!

A húsételek a változatos, vegyes, teljes értékű étrend részei lehetnek. Bár sokféleképp ízesíthetők, még így is könnyen egyhangúvá válnak, ha mindig csak csirke-, pulyka-, sertés-, esetleg marhahús kerül terítékre.

4 szuperegészséges húsféle, ami sokkal jobb a csirkemellnél: kevesen fogyasztják, pedig változatosan elkészíthetők

A húsételek sokkal változatosabbak és egészségesebbek, ha nem csak csirkéből és sertésből készülnek.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük