Csak ennyi ideig lehet tárolni a csirkét a fagyasztóban - Sokan jóval tovább is felhasználják
A fagyasztott csirke sem használható fel az idők végezetéig!
![Csirke tárolása fagyasztóban](https://kep.index.hu/1/0/4818/48180/481802/48180222_3673048_96a31aa332bc2245cf530aa0797c8147_wm.jpg)
Sokan esnek abba a hibába, hogy úgy gondolják, a fagyasztóban a végtelenségig elállnak az ételek. Bár a fagyasztás valóban meghosszabbítja az élelmiszerek felhasználhatósági idejét, a biztonság érdekében jobb az óvatosság.
A húsok különösen gyakran végzik a mélyhűtőben, hiszen előfordul, hogy az ember nagyobb tételben jut hozzájuk, mint amennyit az adott fogáshoz egyből felhasználna. Ha van némi csirke a fagyasztóban, az azt is jelenti, hogy mindig van otthon valami, amiből viszonylag gyorsan és egyszerűen lehet főzni-sütni. Ugyanakkor a fagyasztott csirke sem használható fel az idők végezetéig!
Fagyasztott csirke felhasználhatósága
A csirke a legnépszerűbb húsok egyike, amit a diétázók is szívesen fogyasztanak. Magas fehérjetartalma miatt fontos táplálék, a szív- és érrendszer szempontjából előnyösebb, mint a vörös húsok. Ha valaki odafigyel a táplálkozására, jól tudja, hogy sok múlik az étrend minőségén, illetve azon, hogy mindig legyen otthon néhány alapanyag - például csirke a fagyasztóban -, amiből gyorsan össze lehet állítani valami egészségeset.
![GettyImages-1473144695](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4818/48180/481804/48180484_481c0bffdc045afd5ecce48d01035e27_wm.jpg)
A mélyhűtőben lévő termékeket viszont élelmiszerbiztonsági okokból, illetve minőségromlás miatt nem lehet akármeddig felhasználni. A húsok tárolása, elkészítése különösen kényes téma, a nyers, nem megfelelően tárolt húsokon könnyen elszaporodhatnak az egészségre káros baktériumok, fontos tehát a tudatosság.
![](https://kep.index.hu/1/0/5732/57327/573278/57327809_07309cacaf807221b8f555abed88fed7_wm.jpg)
Hüvelyszárazság enyhítése hormon nélkül!
Az égő, feszülő érzéssel, nehézkes együttlétekkel járó hüvelyszárazság a változókornál korábban is kialakulhat. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segít enyhíteni a panaszokat. A kozmetológiából jól ismert hialuronsav mellett gyógynövények kivonatát tartalmazza. A Cikatridina használata a menopauzában tartósan ajánlott, a terhesség és szoptatás alatt pedig az orvos ajánlása szerint.
A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=bOtFNli_4PcO5g8g7uE3UWYlj7zZX6dwSzrwTCOtimr.97/stparam=smdljpsrsq/fastid=mwbrtkhdnmxayhgxjkqktbuneelt/nc=0)
Promóció
A csirke, feltéve, hogy frissen lett lefagyasztva és megfelelően tárolják, rendkívül hosszasan tárolható a mélyhűtőben, és az is igaz, hogy sokáig használható fel anélkül, hogy egészségkárosító következmények miatt kéne aggódni. Ugyanakkor a vártnál rövidebb idő alatt veszít jelentősen az élvezeti értékéből. Éppen ezért a nemzetközi ajánlások értelmében az egész fagyasztott csirke legfeljebb egy évig, a különálló részek maximum 9 hónapig, a darált hús 3-4 hónapig használandó fel.
Mire kell figyelni?
A csirke lefagyasztásakor érdemes szem előtt tartani néhány szempontot. Fontos, hogy mindig friss hús kerüljön a mélyhűtőbe, mert bár ott nem szaporodnak a baktériumok, önmagában a fagyasztás nem ártalmatlanítja a már azelőtt meglévő mikroorganizmusokat. A Nébih ajánlása, hogy a húsokat az eredeti csomagolásukból kivéve fagyasztótasakba kell tenni, a csomagolásra pedig rá kell írni, hogy mit tartalmaz, és mikor fagyasztottuk le. Ez segít majd abban, hogy mindig a legrégebben eltett alapanyagot használhassuk fel.
![GettyImages-537076599](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4817/48179/481799/48179972_44d609be39504ceb0337ed666100ea8e_wm.jpg)
Az élelmiszer-biztonsághoz hozzátartozik az is, hogy az egyes élelmiszertípusok elkülönítve legyenek a mélyhűtőben is. Ez könnyebbé teszi a keresgélést, illetve csökkenti a keresztszennyeződés valószínűségét. A fagyasztott élelmiszerek lassú, hűtőben történő felengedése javasolt. Amint ez megtörtént, azonnal fel kell használni őket. A csirke esetében az alapos hőkezelés a következő teendő. Semmiképpen sem szabad újra lefagyasztani az ételt! Felengedés után érdemes alaposan szemügyre venni és megszagolni a húst: amennyiben elszíneződött, kellemetlen, szokatlan a szaga, inkább ne kísérletezz a felhasználásával!
Ezek a húsfélék egészségesebbek, mint a csirke!
A húsételek a változatos, vegyes, teljes értékű étrend részei lehetnek. Bár sokféleképp ízesíthetők, még így is könnyen egyhangúvá válnak, ha mindig csak csirke-, pulyka-, sertés-, esetleg marhahús kerül terítékre.
4 szuperegészséges húsféle, ami sokkal jobb a csirkemellnél: kevesen fogyasztják, pedig változatosan elkészíthetők
A húsételek sokkal változatosabbak és egészségesebbek, ha nem csak csirkéből és sertésből készülnek.
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!
![gomba](https://kep.index.hu/1/0/4730/47304/473043/47304391_3606575_04d8cc125cab956f49048e9656bbf27f_wm.jpg)
- élelmiszer
- élelmiszerbiztonság