
Csak ennyi ideig lehet tárolni a csirkét a fagyasztóban - Sokan jóval tovább is felhasználják
A fagyasztott csirke sem használható fel az idők végezetéig!


Sokan esnek abba a hibába, hogy úgy gondolják, a fagyasztóban a végtelenségig elállnak az ételek. Bár a fagyasztás valóban meghosszabbítja az élelmiszerek felhasználhatósági idejét, a biztonság érdekében jobb az óvatosság.
A húsok különösen gyakran végzik a mélyhűtőben, hiszen előfordul, hogy az ember nagyobb tételben jut hozzájuk, mint amennyit az adott fogáshoz egyből felhasználna. Ha van némi csirke a fagyasztóban, az azt is jelenti, hogy mindig van otthon valami, amiből viszonylag gyorsan és egyszerűen lehet főzni-sütni. Ugyanakkor a fagyasztott csirke sem használható fel az idők végezetéig!
Fagyasztott csirke felhasználhatósága
A csirke a legnépszerűbb húsok egyike, amit a diétázók is szívesen fogyasztanak. Magas fehérjetartalma miatt fontos táplálék, a szív- és érrendszer szempontjából előnyösebb, mint a vörös húsok. Ha valaki odafigyel a táplálkozására, jól tudja, hogy sok múlik az étrend minőségén, illetve azon, hogy mindig legyen otthon néhány alapanyag - például csirke a fagyasztóban -, amiből gyorsan össze lehet állítani valami egészségeset.

A mélyhűtőben lévő termékeket viszont élelmiszerbiztonsági okokból, illetve minőségromlás miatt nem lehet akármeddig felhasználni. A húsok tárolása, elkészítése különösen kényes téma, a nyers, nem megfelelően tárolt húsokon könnyen elszaporodhatnak az egészségre káros baktériumok, fontos tehát a tudatosság.
A cikk az ajánló után folytatódik
-
Fehéren ragyogó Swarovski® kristályos ékszerszett11 090 Ft
-
Türkiz cirkóniával díszített ovális ezüst ékszerszett15 900 Ft
-
Cirkónia kristályos minimalista négyszög ezüst fülbevaló13 900 Ft
-
Cirkónia kristállyal díszített édesvízi igazgyöngy nyaklánc négyszög foglalattal14 900 Ft
-
Ezüst nyaklánc K betűs medállal7 490 Ft
-
Ezüst nyaklánc M betűs medállal7 490 Ft
-
Ezüst nyaklánc cirkónia kövekkel díszített medállal9 150 Ft
-
Fehér Swarovski® kristályos dupla ékszerszett17 490 Ft
-
Arany csepp medál31 200 Ft
-
Csepp alakú cirkóniával és édesvízi igazgyönggyel díszített ezüst nyaklánc13 900 Ft
-
Ezüst nyaklánc cirkónia kövekkel díszített pillangó medállal8 890 Ft
-
Ellentétek vonzása nyaklánc kristályokkal7 990 Ft
-
Három édesvízi igazgyönggyel és cirkóniával díszített fülbevaló14 990 Ft
-
Fehér cirkónia kövekkel díszített kapcsos ezüst fülbevaló6 350 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló fehér és kék cirkóniával díszítve13 900 Ft
A csirke, feltéve, hogy frissen lett lefagyasztva és megfelelően tárolják, rendkívül hosszasan tárolható a mélyhűtőben, és az is igaz, hogy sokáig használható fel anélkül, hogy egészségkárosító következmények miatt kéne aggódni. Ugyanakkor a vártnál rövidebb idő alatt veszít jelentősen az élvezeti értékéből. Éppen ezért a nemzetközi ajánlások értelmében az egész fagyasztott csirke legfeljebb egy évig, a különálló részek maximum 9 hónapig, a darált hús 3-4 hónapig használandó fel.
Mire kell figyelni?
A csirke lefagyasztásakor érdemes szem előtt tartani néhány szempontot. Fontos, hogy mindig friss hús kerüljön a mélyhűtőbe, mert bár ott nem szaporodnak a baktériumok, önmagában a fagyasztás nem ártalmatlanítja a már azelőtt meglévő mikroorganizmusokat. A Nébih ajánlása, hogy a húsokat az eredeti csomagolásukból kivéve fagyasztótasakba kell tenni, a csomagolásra pedig rá kell írni, hogy mit tartalmaz, és mikor fagyasztottuk le. Ez segít majd abban, hogy mindig a legrégebben eltett alapanyagot használhassuk fel.

Az élelmiszer-biztonsághoz hozzátartozik az is, hogy az egyes élelmiszertípusok elkülönítve legyenek a mélyhűtőben is. Ez könnyebbé teszi a keresgélést, illetve csökkenti a keresztszennyeződés valószínűségét. A fagyasztott élelmiszerek lassú, hűtőben történő felengedése javasolt. Amint ez megtörtént, azonnal fel kell használni őket. A csirke esetében az alapos hőkezelés a következő teendő. Semmiképpen sem szabad újra lefagyasztani az ételt! Felengedés után érdemes alaposan szemügyre venni és megszagolni a húst: amennyiben elszíneződött, kellemetlen, szokatlan a szaga, inkább ne kísérletezz a felhasználásával!
Ezek a húsfélék egészségesebbek, mint a csirke!
A húsételek a változatos, vegyes, teljes értékű étrend részei lehetnek. Bár sokféleképp ízesíthetők, még így is könnyen egyhangúvá válnak, ha mindig csak csirke-, pulyka-, sertés-, esetleg marhahús kerül terítékre.
(Képek: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!

- élelmiszer
- élelmiszerbiztonság