4 szuperegészséges húsféle, ami sokkal jobb a csirkemellnél: kevesen fogyasztják, pedig változatosan elkészíthetők

A húsételek sokkal változatosabbak és egészségesebbek, ha nem csak csirkéből és sertésből készülnek.

Egészséges húsok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A húsételek a változatos, vegyes, teljes értékű étrend részei lehetnek. Bár sokféleképp ízesíthetők, még így is könnyen egyhangúvá válnak, ha mindig csak csirke-, pulyka-, sertés-, esetleg marhahús kerül terítékre.

Bár sokak számára még mindig nem múlhat el a nap húsételek, így a reggeli felvágott, sonka, az ebéd és a vacsora pedig sült vagy főtt húsok nélkül, szerencsére egyre többen tűzik ki célul maguk elé a tudatosabb és kevesebb húsfogyasztást. Elég a nagyböjti fogadalmak mellett olyan kezdeményezések népszerűségére gondolni, mint a húsmentes hétfő vagy a vegán január.

Húsételek az étrendben

Ha teljesen nem zárná ki valaki az étrendjéből azokat, jobb alaposan mérlegelni a beszerzésük módját és helyét, hiszen a minőségi alapanyagok feltétele az egészséges, nem beteg vagy antibiotikumokkal, növekedésserkentő tápokkal terhelt állat. Vidéki kistermelőknél, megbízható hentesnél, tematikus Facebook-csoportokban is érdemes utánajárni a közeli lehetőségeknek.

A valóban kifogástalan húsáru számos nélkülözhetetlen ásványi anyaggal ellátja a szervezetet, így heti egy-két alkalommal helye lehet az étrendben. A legjobb tehát a környezet és az egészség érdekében is, ha a szokottnál ritkábban, kevesebb, de minőségi húst eszik az ember.

Nyúl

A nyúlhús magas fehérje-, alacsony zsír- és koleszterintartalmú, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, ideális fogyókúrázóknak és vérnyomásproblémákban, érrendszeri betegségekben érintettek számára is. Gazdag B-vitaminokban, így B5-, B6-, B12-vitaminokban, vasban, amelyek ráadásul jól is hasznosulnak a szervezetben.

Piacokon, helyi termelőknél jó minőségű hús kapható, persze a legjobb a természetesen, növényekkel táplált, kevés tápot kapó állat. Az ára az egész állatnak 2-4 ezer forint kilogrammonként. Vadasként, egyben sütve, pörköltként is isteni.

Galamb

A galambhús ugyancsak zsírszegény, viszonylag magas fehérjetartalmú alapanyag, így támogatja az izomépülést, ízletes alternatívája a csirkének is. Vastartalma révén segíti a vérképzést. Gazdag sejtvédő hatású szelénben, immunerősítő, bőrszépítő cinkben is. Tápanyagtartalma révén hozzájárul a megfelelő vérnyomáshoz, a belsőségekben levő kolin az idegekre is jótékonyan hat. 

A háztáji galamb kilója 4-8 ezer forint között van, egy megfelelő karban levő, egészséges egész, konyhakész madár súlya fél kilogramm körüli. Isteni leves készülhet belőle, de egészben sütve, illetve töltve is remek fogás lehet.

Kecske

A kecskehús a szárnyasokhoz hasonlóan könnyen emészthető, ám azoknál jóval karakteresebb ízű, míg a birkával ellentétben nem faggyús, és annál zsírszegényebb. Magas a fehérjetartalma, B-vitaminban, szelénben, kalciumban, vasban gazdag, omega-3 zsírsavat tartalmaz, melyek jól is hasznosulnak a szervezetben.

Ára kilogrammonként 3-4 ezer forint körül mozog, a fiatal gidáké 4-5 ezer forint, a kisebb gazdaságokban általában előzetes megrendeléssel kaphatók, vágási időszakban. A kecsketej és a kecskesajt ugyancsak nagyon egészséges, gazdag kalciumban és a tehéntejből készült termékeknél könnyebben emészthető.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Gyöngytyúk

Aki a csirkehúshoz hasonló ízű és állagú, ám tápértékben gazdagabb alapanyagot keres, a gyöngytyúkot érdemes megkóstolnia. Alacsony zsírtartalmú, a koleszterinszegény diétában is fogyasztható. Kalciumban, vasban, magnéziumban gazdag, továbbá remek fehérjeforrás.

Az egész, konyhakész tyúk ára 2-3 ezer forint kilogrammonként, az állatot többségében nagyjából 1-1,5 kilogramm súllyal vágják le. A csirkéhez, illetve a tyúkhoz hasonlóan készíthető el, mivel zsírszegény, a sütésnél és főzésnél ügyelni kell arra, hogy ne száradjon ki.

Finom ételötletek belsőségekből

A belsőségek remek forrásai az A- és B-vitaminoknak, káliumnak és a fehérjének is. Mutatunk néhány egészséges ötletet, amitől a család sem fog elzárkózni.

10 isteni étel belsőségekből: olcsók, tele vannak vitaminnal, és változatosan elkészíthetők

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük