Ezt a négy gombafajt muszáj legalább 20 percig főzni a Nébih szerint – Hány napig ehető a gomba?

Megosztó kérdés, hogy hány napig szabadna megenni a gombát - öntsünk tiszta vizet a pohárba!

gomba
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gomba sokak kedvenc alapanyaga, ami számos fogásban szerepel. Közismert tény, hogy különösen vigyázni kell vele, és nemcsak a szedésekor, hanem a vásárlásakor és a felhasználásakor is, hiszen gyorsan romlik, könnyen elszaporodhatnak benne az egészséget komolyan veszélyeztető kórokozók.

A különböző fórumokon igencsak megoszlanak a vélemények arról, hogy a már megfőzött gomba hány napig fogyasztható biztonsággal. Hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) fordultunk.

Ennyi napig ehető biztonsággal a gomba

Nincs is jobb, mint egy finom, tápláló gombás fogás. A gomba rendkívül változatosan elkészíthető, jó fehérjeforrás, tele van az emberi szervezet számára hasznos tápanyagokkal, egyebek mellett B-vitaminokkal, D2-vitaminnal, rézzel és szelénnel. Ugyanakkor a gombával kapcsolatban különös körültekintéssel kell eljárni, könnyen rossz vége lehet, ha valaki nem tartja be a legalapvetőbb elővigyázatossági előírásokat. Ilyenek például, hogy a hobbigombászok mindig megmutassák gombaszakellenőröknek a zsákmányt, mielőtt megfőznék otthon. Elég egy mérgező példány a kosárban ahhoz, hogy a többit is kukába kelljen dobni.

Akkor is fontos az óvatosság, ha boltban vásároltuk az alapanyagot, hiszen a konyhai feldolgozás, tárolás során is több dolog félrecsúszhat. Fontos tudni, hogy a nem mérgező gombák is megbetegíthetnek, a gomba nagy víz- és fehérjetartalma miatt gyorsan romlik, ugyanis könnyen elszaporodnak benne a kórokozók - hívja fel rá a figyelmet a Nébih. Amennyiben valaki nem rögtön dolgozza fel a gombát, hűvös, száraz helyen kell tárolnia a főzésig.

A gombából főzött étel sem tartogatható sokáig, hiszen itt is fennál a gyors romlás veszélye. A hivatal nyomatékosítja, hogy az elkészített gombaételt 48 órán túl még hűtve sem szabad tárolni!

A cikk az ajánló után folytatódik

Akadnak olyan gombafajok, amik csak alapos, minimum 20 perces sütés-főzés után fogyaszthatók, mivel hőre lebomló méreganyagokat tartalmaznak. Ezek közül a közkedvelt fajok a következők: gyűrűs tuskógomba (Armillaria mellea), piruló galóca (Amanita rubescens), nyárfa-érdestinóru (Leccinum duriusculum), tölgyfa-érdestinóru (Leccinum aurantiacum).

Le lehet fagyasztani? 

A gombás ételt az elkészülte után a lehető legrövidebb idő alatt el kell fogyasztani, a megmaradt ételt pedig azonnal hűtőbe kell tenni, tárolása szobahőmérsékleten nem ajánlott. Persze előfordul, hogy az ember elszámolja magát, és nagyobb adagot főz, mint amennyit belátható időn belül meg tudna enni. Tekintve, hogy az élelmiszer-pazarlás nem a legkedvezőbb út, felmerül az étel fagyasztásának lehetősége is.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt arról is megkérdeztük, hogy ez a gombát tartalmazó fogások esetében biztonságos opció-e. Álláspontjuk szerint a gombás fogást nem érdemes lefagyasztani, méghozzá a felolvasztás után tapasztalható minőségi romlás miatt.

A Nébih azt is hangsúlyozza, hogy beteg, gyenge immunrendszerűek és 6 év alatti gyermekek számára a gomba fogyasztása nem ajánlott.

10 étel, ami biztonsággal fogyasztható a lejárat után is

Egyes élelmiszereknél nagyon fontos komolyan venni a minőségmegőrzési időt, így a gombával, a húsokkal, különösen a belsőségekkel vagy a nyers tejjel sem szabad kísérletezni, ugyanis könnyen ételmérgezéshez vezethetnek. Másoknál azonban az érzékeidre hagyatkozz: ha látszólag frissek, nincs rajtuk penész, nem változott meg az ízük vagy a szaguk, még bátran fogyaszthatók néhány napig vagy hétig is.

(Képek: Getty Images Hungary.) 

Ezt is szeretjük