Felpörgetik az anyagcserét, lassítják a szénhidrát felszívódását: a 8 legjobb fehérjeforrás

Legyen szó diétáról vagy egészséges étkezésről, fontos, hogy minél változatosabb fehérjeforrások szerepeljenek az étrendben.

fehérje

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szénhidrát és a zsír mellett a fehérjére van a legnagyobb mennyiségben szüksége a szervezetnek. A tápanyag minden sejtben megtalálható, alkotóelemei az aminosavak, amelyek nélkülözhetetlenek az életműködésekhez. 

A három makrotápanyag közül a fehérje telít a legjobban, csökkenti az éhséghormon szintjét, az úgynevezett termikus hatása pedig valamivel magasabb, mint a másik kettőnek, így az étkezéskor jelentkező anyagcsere-pörgető hatása is kifejezettebb. Mivel lassítja a szénhidrátok felszívódását, hozzájárul az egyenletes vércukorszinthez. Ideális esetben a fehérjéket változatos forrásokból juttatjuk be a szervezetbe. 

A legjobb fehérjeforrások

A kiegyensúlyozott étkezés kellőképpen változatos is, a fehérjebevitelben is a sokféleségre érdemes törekedni. A növényi étrendet folytatók is fedezni tudják a fehérjeszükségletüket, ám ez esetükben nagyobb odafigyelést igényel, hiszen a növényi fehérjeforrások jellemzően nem teljes értékű fehérjék, vagyis nem tartalmazzák mind a kilenc esszenciális aminosavat, amit a szervezet nem tud előállítani, így táplálkozás során kell bejuttatni őket. Ugyanakkor a húst fogyasztóknak is jó szem előtt tartaniuk, hogy minőségi növényi fehérjeforrások is szerepeljenek a tányérjukon, mivel ezek számos úton-módon támogatják az egészségüket. 

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük