Fáradtság és törékeny körmök

A vér leggyakoribb hiánybetegségeinek jelei

Az enerváltság mögött akár a vashiány vagy B12-vitamin-hiány is állhat.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bizonyára a te életedben is volt már olyan időszak, amikor ólmos fáradtságot éreztél, amely nem akart elmúlni, de nem fordultál orvoshoz a problémával, mert betudtad a stresszes életvitelednek. Pedig korántsem biztos, hogy a rohanó hétköznapok állnak az aluszékonyság és a törékeny körmök hátterében. Íme, a vér három hiánybetegsége, melyek meghúzódhatnak a tünetek mögött.

Vashiányos vérszegénység

A vashiányos vérszegénységet leggyakrabban vérveszteség okozza. Meglehetősen gyakori a termékeny korban lévő nőknél, és általában menstruációhoz vagy terhességhez köthető. Ritkább esetben előfordulhat vashiány vérzések nélkül is. Ezt okozhatja szegényes táplálkozás vagy vasfelvétel zavara a vékonybelet érintő betegségek miatt, mint például a lisztérzékenység vagy a Crohn-betegség.

Tünetek

  • Törékeny körmök.
  • Fáradtság, koncentrációzavar.
  • Fájdalmas berepedés a száj sarkaiban.

Bizonyos tényezők növelhetik az esélyét a vashiányos vérszegénység kialakulásának. Például: ha a hiánybetegség gyakori a családodban, ha erős a menstruációd, ha olyan tablettákat szedsz, amely irritálhatja a gyomrot, ha valamilyen bélbetegség szenvedsz.

Mi a megoldás?

A vashiányos vérszegénységet úgy tudod megszüntetni, ha jobban odafigyelsz a táplálkozásodra. Fontos, hogy több vasban gazdag táplálékot fogyassz: részesítsd előnyben a májat, az aszalt gyümölcsöket, a tojást, a levélzöldségeket. Amennyiben mindez nem vezet eredményre, vaspótló tablettákat kell szedned.

Vészes vérszegénység - B12-vitamin-hiány

Jóval gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál, de az egész családot érintheti a vészes vérszegénység. A B12-vitamin elengedhetetlenül szükséges a vörösvértestek képződéséhez. A vékonybélben történő felszívódásához előbb kötődnie kell egy úgynevezett intrinsic faktor fehérjéhez. Néhány emberben antitestek termelődnek az intrinsic faktor ellen, ami csökkenti a vörösvértestképző képességünket. Ez az autoimmun válasz alakítja ki a vészes vérszegénységet.

Tünetek

Egészséges táplálkozás

Az egészséges táplálkozás szükségességét nem lehet eléggé kihangsúlyozni, hiszen számos betegséget meg lehet előzni vele, többek között a vér hiánybetegségeit is.

Kezelési mód

A B12-vitamint pótolhatod természetes úton: fogyassz különböző belsőségeket, kagylót, szardíniát, egyéb halféléket, tojást. Ha viszont a szervezeted nem képes felszívni a B12-vitamint, valószínűleg háromhavonta infúziós kezelésre szorulsz majd.

Folsavhiány

A folsav egy másik B-vitamin, ami a vörösvértestek fejlődéséhez szükséges. A vékonybélen keresztül szívódik fel ,és alacsony szintje a vérben elsősorban nem megfelelő táplálkozásra utal. A folsavhiány kialakulásának kockázata nagyobb, ha rendszeresen fogyasztasz alkoholt, ha valamilyen vér- vagy bőrbetegséged van, amely növeli a test folsavigényét, illetve akkor is kialakulhat, ha kisbabát vársz.

Tünetek

  • Sárgaság.
  • Fáradtság.
  • Nyelvgyulladás.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kezelési lehetőség

A folsavhiány általában jól reagál a folsavtablettás kezelésre, ugyanakkor a hiánybetegség legtöbbször egyszerűen orvosolható a táplálkozási szokások megváltoztatásával is. Jó forrásai a folsavnak a leveles zöldségek, illetve a szemes gabonák.

Cikkünk dr. Sarah Jarvis A nők egészségkönyve című könyve alapján készült.

Figyelj a testedre. Ismerd fel azokat a tüneteket és folyamatokat, amelyek jelzik, ha valami nem úgy működik, ahogyan kellene. A könyv szerzői olyan elismert orvos szakemberek, akik valamennyien nők. Ha egészségi állapotoddal kapcsolatosan kérdések vagy aggodalmak merülnek fel, tőlük megbízható és megnyugtató választ kapsz ebben a könyvben. A Brit Orvosi Szövetség 2009 évi díjnyertes könyve.

Kiadja: Geopen Könyvkiadó Kft.
Ára: 6320 forint.
A könyvet itt rendelheted meg!
Ezt is szeretjük