Így születhet egészséges kisbabád
A folsav csodálatos hatásai
Kisbabád egészsége múlhat a folsavon, ám nem mindegy, milyen formában juttatod be szervezetedbe.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A B-vitaminok családjába tartozó folsav az egyik legfontosabb magzatvédő vitamin, melynek fokozott beviteléről a várandósság idején - különösen az első trimeszterben -, de már a teherbeesést megelőzően is gondoskodnod kell kisbabád, no meg a saját egészséged védelmében.

Ám korántsem mindegy, hogy ezt miként teszed - elképzelhető ugyanis, hogy a megfelelő étrend és a szintetikus folsav szedése esetedben nem elegendő.

Fejlődési rendellenességek

Nemrégiben látott napvilágot a megdöbbentő adat, miszerint a leendő anyukák ismeretei nemritkán felületesek a folsavpótlás jelentőségéről, azzal pedig csak minden tizedik nő van tisztában, hogy már a várandósság tervezésekor célszerű növelni e létfontosságú vitamin bevitelét. A folsavhiány ugyanis számos súlyos következménye mellett fejlődési rendellenességekhez vezethet.

Velőcső-záródási rendellenesség

A legsúlyosabb veszélyt a velőcső-záródási rendellenesség, ismert nevén a nyitott gerinc jelenti, amit évente mintegy 300 ezer újszülöttnél diagnosztizálnak szerte a világon. A problémának számos fokozata van, melyek többnyire nem okoznak egészségkárosodást. A nyitott gerinccel született babák egy része azonban különböző mértékű bénulásban szenved, ami nem csupán a végtagokat, hanem a hólyagot és a bélműködést is érintheti.

Szívfejlődési rendellenesség

Ezek a fajta fejlődési rendellenességek változatos helyeken és formákban jelentkezhetnek a szíven belül. Idesorolandók a folytonossági hiányok, a szűkületek, az elzáródások, valamint a felcserélődött nagyéreredések. Mindezek különböző súlyosságú szívműködési gondokat okozhatnak, melyek nemritkán operációval hozhatók helyre. A szívkamrák közötti sövény hiánya a leggyakoribb szívfejlődési rendellenesség. Enyhébb esetben spontán gyógyulás várható, súlyosabb esetben műtétre lehet szükség.

Agyi fejlődési rendellenességek

Viszonylag ritkán, de előfordulhatnak súlyos agyi rendellenességek is, úgymint koponya-, illetve agyvelőhiány, mikrokefália, vízfejűség, agysérv, melyeknél a genetikai tényező mellett ugyancsak szerepet játszhat a folsavhiány.

Így előzd meg!

Érdemes már a terhesség tervezésekor növelni ennek a nélkülözhetetlen vitaminnak a bevitelét - hiszen a velőcső a 22-28. nap között záródik, amikor az anyuka talán még nem is biztos abban, hogy nincs egyedül -, majd a várandósság alatt mindvégig gondoskodni a pótlásról, hogy a baba véletlenül se szenvedjen hiányt.

Mindazonáltal a folsav számos más csodálatos hatással bír. Ha kellő mennyiségben juttatod be a szervezetedbe, jelentős mértékben csökkenti a vetélés, a koraszülés, a hüvelyi vérzés, valamint a placentainfarktus valószínűségét - növelve a valószínűségét annak, hogy kisbabát időre, egészségesen látja meg a napvilágot.

Az ajánlott napi mennyiség 400-600 mikrogramm, amit az alábbi módokon biztosíthatsz a kis pocaklakó számára.

Megfelelő étrend

Fogyassz minél több zöldleveles zöldséget, banánt, élesztőt, diót, narancsot, tőkehalat és lazacot. A szakemberek szerint ezek az ételféleségek tartalmazzák a legtöbb folsavat, ráadásul természetes formában, így a szervezet azonnal és gyakorlatilag teljes mértékben hasznosítani tudja.

Szintetikus folsavkészítmények

Számos kismama valamilyen szintetikus folsavkészítménnyel egészíti ki étrendjét - ami egyeseknél beválik, másoknál azonban kevésbé. Ennek oka pedig az, hogy tíz közül öt-hat gyermekvállaló nő szervezete a csökkent enzimműködés miatt nem képes teljes mértékben feldolgozni a szintetikus folsavat. Ez esetben a létfontosságú vitamin egy része - egyénenként eltérő mértékben - felhasználatlan marad, azaz a baba az édesanya legjobb szándéka ellenére sem kap megfelelő védelmet.

Femibion - biológiailag aktív folsav

A Femibion terhesvitamin az egyetlen olyan magyarországi vitaminkészítmény várandós nők számára, mely biológiailag aktív formában tartalmazza a folsavat. Így az a szervezetbe jutva további átalakítást nem igényel, ennek köszönhetően pedig teljes mértékben hasznosul. A folsavon kívül jóddal és kilencféle vitaminnal gondoskodik a babáról és a mamáról - ez a fajta kombináció pedig rengeteg bajnak veheti elejét a várandósság során.

Ezt is szeretjük