Fáradtság és törékeny körmök

A vér leggyakoribb hiánybetegségeinek jelei

Az enerváltság mögött akár a vashiány vagy B12-vitamin-hiány is állhat.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Bizonyára a te életedben is volt már olyan időszak, amikor ólmos fáradtságot éreztél, amely nem akart elmúlni, de nem fordultál orvoshoz a problémával, mert betudtad a stresszes életvitelednek. Pedig korántsem biztos, hogy a rohanó hétköznapok állnak az aluszékonyság és a törékeny körmök hátterében. Íme, a vér három hiánybetegsége, melyek meghúzódhatnak a tünetek mögött.

Vashiányos vérszegénység

A vashiányos vérszegénységet leggyakrabban vérveszteség okozza. Meglehetősen gyakori a termékeny korban lévő nőknél, és általában menstruációhoz vagy terhességhez köthető. Ritkább esetben előfordulhat vashiány vérzések nélkül is. Ezt okozhatja szegényes táplálkozás vagy vasfelvétel zavara a vékonybelet érintő betegségek miatt, mint például a lisztérzékenység vagy a Crohn-betegség.

Tünetek

  • Törékeny körmök.
  • Fáradtság, koncentrációzavar.
  • Fájdalmas berepedés a száj sarkaiban.

Bizonyos tényezők növelhetik az esélyét a vashiányos vérszegénység kialakulásának. Például: ha a hiánybetegség gyakori a családodban, ha erős a menstruációd, ha olyan tablettákat szedsz, amely irritálhatja a gyomrot, ha valamilyen bélbetegség szenvedsz.

Mi a megoldás?

A vashiányos vérszegénységet úgy tudod megszüntetni, ha jobban odafigyelsz a táplálkozásodra. Fontos, hogy több vasban gazdag táplálékot fogyassz: részesítsd előnyben a májat, az aszalt gyümölcsöket, a tojást, a levélzöldségeket. Amennyiben mindez nem vezet eredményre, vaspótló tablettákat kell szedned.

Vészes vérszegénység - B12-vitamin-hiány

Jóval gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál, de az egész családot érintheti a vészes vérszegénység. A B12-vitamin elengedhetetlenül szükséges a vörösvértestek képződéséhez. A vékonybélben történő felszívódásához előbb kötődnie kell egy úgynevezett intrinsic faktor fehérjéhez. Néhány emberben antitestek termelődnek az intrinsic faktor ellen, ami csökkenti a vörösvértestképző képességünket. Ez az autoimmun válasz alakítja ki a vészes vérszegénységet.

Tünetek

Egészséges táplálkozás

Az egészséges táplálkozás szükségességét nem lehet eléggé kihangsúlyozni, hiszen számos betegséget meg lehet előzni vele, többek között a vér hiánybetegségeit is.

Kezelési mód

A B12-vitamint pótolhatod természetes úton: fogyassz különböző belsőségeket, kagylót, szardíniát, egyéb halféléket, tojást. Ha viszont a szervezeted nem képes felszívni a B12-vitamint, valószínűleg háromhavonta infúziós kezelésre szorulsz majd.

Folsavhiány

A folsav egy másik B-vitamin, ami a vörösvértestek fejlődéséhez szükséges. A vékonybélen keresztül szívódik fel ,és alacsony szintje a vérben elsősorban nem megfelelő táplálkozásra utal. A folsavhiány kialakulásának kockázata nagyobb, ha rendszeresen fogyasztasz alkoholt, ha valamilyen vér- vagy bőrbetegséged van, amely növeli a test folsavigényét, illetve akkor is kialakulhat, ha kisbabát vársz.

Tünetek

  • Sárgaság.
  • Fáradtság.
  • Nyelvgyulladás.

Vashiányban szenvedsz?

A Vashiány teszt a ferritin (vas megkötésére szolgáló fehérje) kimutatására szolgáló immunológiai gyorsteszt, amelyet otthon, kényelmesen, bárki el tud végezni 10 perc alatt, egyetlen vércsepp segítségével.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Kezelési lehetőség

A folsavhiány általában jól reagál a folsavtablettás kezelésre, ugyanakkor a hiánybetegség legtöbbször egyszerűen orvosolható a táplálkozási szokások megváltoztatásával is. Jó forrásai a folsavnak a leveles zöldségek, illetve a szemes gabonák.

Cikkünk dr. Sarah Jarvis A nők egészségkönyve című könyve alapján készült.

Figyelj a testedre. Ismerd fel azokat a tüneteket és folyamatokat, amelyek jelzik, ha valami nem úgy működik, ahogyan kellene. A könyv szerzői olyan elismert orvos szakemberek, akik valamennyien nők. Ha egészségi állapotoddal kapcsolatosan kérdések vagy aggodalmak merülnek fel, tőlük megbízható és megnyugtató választ kapsz ebben a könyvben. A Brit Orvosi Szövetség 2009 évi díjnyertes könyve.

Kiadja: Geopen Könyvkiadó Kft.
Ára: 6320 forint.
A könyvet itt rendelheted meg!
Ezt is szeretjük