Mennyi vért veszítesz a menstruáció alatt?

Mikortól számít kórosnak?

Gyanakszol, hogy túl erős a vérzésed, de nem tudod, pontosan mennyi is a normális mennyiség?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A havi vérzést körülbelül addig várja az ember lánya, amíg szeretne kislányból nagylánnyá érni, vagy ha a nem kívánt terhességtől tart. Más esetekben valószínűleg te sem nagyon rajongasz érte. A kínzó görcsök mellett további problémát jelenthet, ha úgy érzed, jelentős mennyiségű vért veszítesz.

Ahhoz azonban, hogy eldönthesd, mennyi a túl sok, értelemszerűen azt is tudnod kell, hogy mi számít normális mennyiségnek.

Pontosan mennyi vért veszítesz?

Előfordulhat, hogy úgy érzed, a menstruációd alatt több deciliter vértől szabadulsz meg, ám ez valószínűleg nincs így. A nők többsége rendszerint túlbecsüli a menzesszel járó vérveszteséget. Ennek hátterében valószínűleg az áll, hogy kellemetlen dolgokat hajlamos az ember intenzívebben megélni.

A menstruációval együtt nem csupán vér, hanem méhnyálkahártya is ürül a szervezetedből. Ez utóbbinak legfelső, illetve középső rétege leválik, míg az alsó - további sejtosztódásra képes - réteg a következő ciklus során újraépül.

A menzesz során mindössze 50-100 ml menstruációs folyadék ürül ki a szervezetből, ami körülbelül 35 ml tiszta vérveszteséget jelent. Mivel ereidben nagyjából 5 liter vér kering, az így elvesztett mennyiség pótlása szerezeted számára nem különösebben megterhelő.

A vérzés erősségét befolyásoló tényezők

Ha elkezdesz fogamzásgátló tablettát szedni, valószínűleg gyengül majd a menzeszed. Ennek hátterében az áll, hogy a gyógyszer megszünteti a peteérést, és úgynevezett megvonásos vérzést eredményez. Emellett a tabletta lecsökkenheti a vérzés időtartamát és szelídítheti a görcsöket is.

A spirált használó nők ezzel szemben gyakran tapasztalják, hogy menzeszük erőteljesebbé válik a méhen belüli fogamzásgátló eszköz hatására. A jelenség azzal magyarázható, hogy a spirál gyulladást idéz elő a szervezetben - megakadályozva ezzel a megtermékenyített petesejt beágyazódását.

Szülést követően szintén változik a menstruáció: rendszerint erősebbé válik, esetleg időtartama is hosszabb lesz. Ez teljesen természetes folyamat, melynek orvoslására egyszerűen nagyobb nedvszívó képességű tampont, betétet kell választani.

Erős görcsök ellen

Nézd meg nőgyógyász szakértőnkkel készült videónkat, ha érdekel, még milyen lehetőségeid vannak a kínzó menstruációs görcsök csillapítására.

Ha túl erős a menstruáció

Amennyiben úgy érzed, menzeszed erőssége kóros, és több vért veszítesz a ciklusod során, mint a kellene, mindenképpen járj utána az okoknak. Ha a nagyobb nedvszívó képességű betétet vagy tampont óránként-kétóránként kell cserélned, valószínűleg egészségügyi probléma áll a háttérben. Az erős vérzés megterheli a szervezetedet - legenyhébb esetben is vashiányos vérszegénységet okoz.

Az erős menstruációt okozhatja mióma, mely a méhfal jóindulatú daganata. Amennyiben kisebb, és jelenléte - az erős vérzésen túl - nem okoz problémát, valószínűleg elegendő a gyakoribb nőgyógyászati kontrollvizsgálat. Ha azonban nagyobb, szükség lehet az eltávolítására.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A pajzsmirigy-alulműködés szintén okozhat hasonló jellegű panaszokat. Az apró szerv működése ugyanis az egész hormonháztartásra kihat. Ily módon csökkent működése nemcsak kimerültséget, fejfájást és túlsúlyt okoz, de a menstruáció során vesztett vérmennyiséget is növelheti.

Ezt is szeretjük