3 súlyos betegség az állandó fejfájás mögött

A fejfájás a legtöbbször múló kellemetlenség csupán. Ha azonban gyakori vendég nálad, ne hagyd annyiban, járj utána a problémának!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenki ismeri a halánték táján jelentkező kellemetlen, lüktető, szúró vagy épp szorító érzést. A legtöbben csak bekapnak egy pirulát, és nem foglalkoznak vele. Amennyiben egyre sűrűbben keseríti meg mindennapjaidat a probléma, talán szükség lehet egy alapos orvosi kivizsgálásra, mert olyan súlyos betegség is meghúzódhat a tünet mögött, mint az agydaganat vagy a pajzsmirigy-alulműködés.

Agydaganat

Az agyban kialakuló daganatok többnyire jóindulatúak. Ha rosszindulatú tumorról van szó, az rendszerint a test valamely más pontján megjelenő kóros sejtelfajulás áttéte. Ám függetlenül a daganat természetétől kezelésre van szükség, mivel növekedése során nyomja a környező szövetállományt.A daganat kialakulásának hátterében állhatnak mind örökletes, mind környezeti tényezők. Rizikófaktort jelent, ha a családban már előfordult ilyen betegség, de a dohányzás vagy a fokozott sugárzás is növeli a tumor kifejlődésének kockázatát.

Jellemző tünetek

 • Fejfájás.
 • Hányinger.
 • Látászavarok.
 • Mozgáskoordinációs zavarok.

Kezelési lehetőségek

A rosszindulatú tumor elleni harc általában kemoterápiás kezeléssel kezdődik. Ennek segítségével csökkentik a kóros sejtburjánzás aktivitását, a daganat méretét. Ezt követően - ha az elváltozás sebészileg megközelíthető helyen van - sor kerül a műtéti eljárásra. Ilyenkor a tumort teljesen vagy részlegesen eltávolítják - akkor is, ha jóindulatú. A műtét sajnos nem veszélytelen, a beavatkozást követően kialakulhat bénulás, érzékzavar. A távolabbi kilátások alapvetően attól függnek, hogy a betegség mennyire előrehaladott, hol helyezkedik el a tumor, illetve milyen természetű.

Szorongás

Gyakori problémáról van szó: a szorongás a leggyakoribb pszichés betegségek közé tartozik világszerte. Mivel élete során mindenki megtapasztalja, legtöbben nem tulajdonítanak túl nagy jelentőséget neki. Ha azonban mind gyakoribbá válik, befészkeli magát a hétköznapjaidba, idővel olyan súlyos problémák biztos alapja lehet, mint a pánikbetegség vagy a fóbiák.

Gyakori tünetek

 • Alvászavar.
 • Gyomorpanaszok.
 • Állandó feszült idegállapot.
 • Fejfájás, szapora szívverés.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mi a megoldás?

Amennyiben csak néhány hete tapasztalod a kellemetlen panaszokat, próbálkozhatsz néhány házi praktikával. Ilyen lehet a szorongásoldó teakeverékek - borsmenta, citromfű - fogyasztása, illetve fontos szerep jut a mozgásnak is. Tornázz, fuss, jógázz, sportolj bármit, amitől úgy érzed, oldódik a feszült idegállapot. Ha már jó ideje szenvedsz a szorongástól, mindenképp tanácsos szakemberhez fordulnod. Egy pszichológus vagy kineziológus segítségével leáshatsz a pszichés probléma gyökeréig, és felszámolhatod a testet-lelket megbetegítő állapotot.

Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy, mely a szervezet egyik legfontosabb belső elválasztású mirigye, a gégeporc mögött, illetve a légcső előtt helyezkedik el. Működését az agyalapi mirigy pajzsmirigyserkentő hormonja - TSH - befolyásolja. Részben a pajzsmirigy felelős a szív, az izmok, az emésztőrendszer, a központi idegrendszer megfelelő működéséért, de az általa termelt hormonok szabályozzák az oxigénfelhasználást, és befolyásolják a szervezet anyagcsere-folyamatait.

Gyanús jelek

 • Túlsúly.
 • Fejfájás.
 • Cikluszavar.
 • Kimerültség.

Mi a teendő?

Ha a felsorolt tünetek alapján arra gyanakszol, hogy a betegség téged is érint, mindenképpen érdemes elmenned egy alapos orvosi kivizsgálásra. A laboreredmények, valamint a pajzsmirigyfunkció-vizsgálat alapján megállapítható, hogy valóban a szerv alulműködése áll-e a fejfájás vagy más társuló panaszok hátterében. Amennyiben ez okozza a tüneteket, úgy az orvos hormontablettát ír fel, mellyel pótolható a hiányzó hormonmennyiség.

A megelőzés szempontjából komoly szerephez jut a megfelelő táplálkozás. Fontos, hogy elegendő jódot juttass a szervezetedbe: a napi ajánlott mennyiség száz mikrogramm, mely a terhesség alatt 350-re növekszik. Legegyszerűbben jódozott konyhasóból, zöldségekből, tengeri halakból tudja felvenni a szervezeted.

Ezt is szeretjük