3 súlyos betegség az állandó fejfájás mögött
A fejfájás a legtöbbször múló kellemetlenség csupán. Ha azonban gyakori vendég nálad, ne hagyd annyiban, járj utána a problémának!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenki ismeri a halánték táján jelentkező kellemetlen, lüktető, szúró vagy épp szorító érzést. A legtöbben csak bekapnak egy pirulát, és nem foglalkoznak vele. Amennyiben egyre sűrűbben keseríti meg mindennapjaidat a probléma, talán szükség lehet egy alapos orvosi kivizsgálásra, mert olyan súlyos betegség is meghúzódhat a tünet mögött, mint az agydaganat vagy a pajzsmirigy-alulműködés.

Agydaganat

Az agyban kialakuló daganatok többnyire jóindulatúak. Ha rosszindulatú tumorról van szó, az rendszerint a test valamely más pontján megjelenő kóros sejtelfajulás áttéte. Ám függetlenül a daganat természetétől kezelésre van szükség, mivel növekedése során nyomja a környező szövetállományt.A daganat kialakulásának hátterében állhatnak mind örökletes, mind környezeti tényezők. Rizikófaktort jelent, ha a családban már előfordult ilyen betegség, de a dohányzás vagy a fokozott sugárzás is növeli a tumor kifejlődésének kockázatát.

Jellemző tünetek

 • Fejfájás.
 • Hányinger.
 • Látászavarok.
 • Mozgáskoordinációs zavarok.

Kezelési lehetőségek

A rosszindulatú tumor elleni harc általában kemoterápiás kezeléssel kezdődik. Ennek segítségével csökkentik a kóros sejtburjánzás aktivitását, a daganat méretét. Ezt követően - ha az elváltozás sebészileg megközelíthető helyen van - sor kerül a műtéti eljárásra. Ilyenkor a tumort teljesen vagy részlegesen eltávolítják - akkor is, ha jóindulatú. A műtét sajnos nem veszélytelen, a beavatkozást követően kialakulhat bénulás, érzékzavar. A távolabbi kilátások alapvetően attól függnek, hogy a betegség mennyire előrehaladott, hol helyezkedik el a tumor, illetve milyen természetű.

Szorongás

Gyakori problémáról van szó: a szorongás a leggyakoribb pszichés betegségek közé tartozik világszerte. Mivel élete során mindenki megtapasztalja, legtöbben nem tulajdonítanak túl nagy jelentőséget neki. Ha azonban mind gyakoribbá válik, befészkeli magát a hétköznapjaidba, idővel olyan súlyos problémák biztos alapja lehet, mint a pánikbetegség vagy a fóbiák.

Gyakori tünetek

 • Alvászavar.
 • Gyomorpanaszok.
 • Állandó feszült idegállapot.
 • Fejfájás, szapora szívverés.

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Mi a megoldás?

Amennyiben csak néhány hete tapasztalod a kellemetlen panaszokat, próbálkozhatsz néhány házi praktikával. Ilyen lehet a szorongásoldó teakeverékek - borsmenta, citromfű - fogyasztása, illetve fontos szerep jut a mozgásnak is. Tornázz, fuss, jógázz, sportolj bármit, amitől úgy érzed, oldódik a feszült idegállapot. Ha már jó ideje szenvedsz a szorongástól, mindenképp tanácsos szakemberhez fordulnod. Egy pszichológus vagy kineziológus segítségével leáshatsz a pszichés probléma gyökeréig, és felszámolhatod a testet-lelket megbetegítő állapotot.

Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy, mely a szervezet egyik legfontosabb belső elválasztású mirigye, a gégeporc mögött, illetve a légcső előtt helyezkedik el. Működését az agyalapi mirigy pajzsmirigyserkentő hormonja - TSH - befolyásolja. Részben a pajzsmirigy felelős a szív, az izmok, az emésztőrendszer, a központi idegrendszer megfelelő működéséért, de az általa termelt hormonok szabályozzák az oxigénfelhasználást, és befolyásolják a szervezet anyagcsere-folyamatait.

Gyanús jelek

 • Túlsúly.
 • Fejfájás.
 • Cikluszavar.
 • Kimerültség.

Mi a teendő?

Ha a felsorolt tünetek alapján arra gyanakszol, hogy a betegség téged is érint, mindenképpen érdemes elmenned egy alapos orvosi kivizsgálásra. A laboreredmények, valamint a pajzsmirigyfunkció-vizsgálat alapján megállapítható, hogy valóban a szerv alulműködése áll-e a fejfájás vagy más társuló panaszok hátterében. Amennyiben ez okozza a tüneteket, úgy az orvos hormontablettát ír fel, mellyel pótolható a hiányzó hormonmennyiség.

A megelőzés szempontjából komoly szerephez jut a megfelelő táplálkozás. Fontos, hogy elegendő jódot juttass a szervezetedbe: a napi ajánlott mennyiség száz mikrogramm, mely a terhesség alatt 350-re növekszik. Legegyszerűbben jódozott konyhasóból, zöldségekből, tengeri halakból tudja felvenni a szervezeted.

Ezt is szeretjük