Minden kultúrának vannak olyan kiemelt fűszerei, amit előszeretettel fogyasztanak, például a bazsalikom Olaszországban, a curry Indiában, a chili Mexikóban.
A legtöbb fűszernek van valamilyen pozitív egészségügyi hatása, ám a túlzott fogyasztás egyikből sem tanácsos. épp azért, mert erős hatásuk lehet.
Finomak, és fokozzák az anyagcserét
A megfelelő fűszerek, mértékkel alkalmazva segítik az emésztést, az olyan kellemetlen tüneteket pedig megszüntetik, mint a puffadás, a teltségérzet vagy a hasi görcsök. Az alábbi fűszerek nem tartoznak a különleges, beszerezhetetlen anyagok közé, gyakran használják őket ízesítéshez - a legtöbbjük gyógynövénynek tekinthető, és teaként is fogyasztható.

A bazsalikomot előszeretettel adják különféle tésztákhoz, salátákba vagy éppen a paradicsomlevesbe. Számos jótékony hatása van, szélhajtóként, étvágyjavítóként és gyomornyugtatóként is ismert, emellett az immunrendszert is erősíti.
Fotó: Getty Images

A fahéjat nemcsak ételben, hanem teában is lehet fogyasztani: jó ellenszer puffadásra, fokozza a zsírlebontást, és fertőtlenítő hatása is van. Nem csoda, hogy Ázsiában már több ezer éve is használták.
Fotó: GMVozd / Getty Images Hungary

A kakukkfűt sokan köhögés elleni gyógynövényként ismerik, ám az anyagcserét is serkenti, és görcsoldó hatása van. Leveseket, salátákat, sülteket is remekül lehet vele ízesíteni.
Fotó: Getty Images

A görcsoldó és anyagcserét serkentő rozmaringot is érdemes gyakran fogyasztani, remek fűszere a krumplis ételeknek.
Fotó: Judith Haeusler / Getty Images Hungary

Leveseket, húsokat, főzelékeket és krumplis ételeket egyaránt ízesítenek majoránnával, aminek étvágyfokozó hatása van, és nyugtatja az emésztőrendszert.
Fotó: Getty Images

A szegfűszeg érzéstelenítő hatását a fogfájósok jól ismerik, ugyanakkor azt kevesebben tudják, hogy puffadás és hányinger ellen is kiváló - mellesleg pedig narancsba szúrva csodás illatot ad.
Fotó: Getty Images

A koriander is hatékonyan segíti az emésztést, és remek ellenszer felfúvódásra - már az ókorban is előszeretettel alkalmazták.
Fotó: Getty Images

Az Indonéziából származó szerecsendió is remek étel-gyógyszer: étvágyjavító, szélhajtó, görcsoldó és hatásos hasmenés ellen is. Használható mártásokhoz, levesekhez, burgonya- és húsételekhez, valamint mézes süteményekben is.
Fotó: Getty Images

A gyömbér az egyik leghatékonyabb emésztést serkentő növény, melyet fogyókúrázóknak is bátran ajánlanak, mert gyorsítja az emésztőenzimek kiválasztódását.
Fotó: Getty Images

A borsmenta hűsítő, nyugtató hatásának köszönhetően segít megelőzni az emésztési zavarokat, és enyhíti a puffadást, teltségérzetet is. Akár teaként is fogyasztható.
Fotó: kokopopsdave / Getty Images Hungary
Segítünk megtalálni a legjobbat!
A Vitaminkalkulátorunk 9 egyszerű kérdéssel több mint negyven vitaminunk közül ajánl két olyan terméket, amik céljaidnak leginkább megfelelnek. Figyelembe vesszük a fizikai aktivitást, étkezési szokásokat és érzékenységeket, hogy a legjobb döntést hozhasd. Tudjuk, hogy könnyű elveszni a részletek közt, de mi itt vagyunk, hogy segítsünk!
Promóció
(Képek forrása: Getty Images)