Ez történne a testtel, ha abbahagynád az evést - Meddig bírja az ember táplálék nélkül?
Köztudott, hogy az étel az emberi szervezet üzemanyaga. De mi történik akkor, ha valaki egyáltalán nem eszik?

éhezés, szervezet
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyszer-kétszer kihagyni az étkezéseket nem jár hosszú távú következménnyel: sőt, egyre divatosabb az időszakos böjt. Ám bizonyos idő elteltével életveszélyes állapotba lehet kerülni táplálék nélkül. De mégis meddig?

Természetesen nem mindegy, milyen az éhezés előtti étrend. Könnyebben bírná az étel nélküli időszakot, aki egyébként is keveset szokott enni, és inkább a fehérjéket és a rostokat részesítette előnyben. A nagyétkű, inkább zsíros, cukros ételeket fogyasztók azonban sokkal többet szenvednének. Mi történik, ha valaki egyszerűen nem eszik tovább? Órák szerinti lebontásban összeszedte a főbb szervezeti reakciókat a British Telecommunication oldala. 

Az első hat óra

Még nincsen semmi baj. A szervezet feldolgozza a tápanyagokat, amiket a sejtek mintegy üzemanyagként tudnak használni. Az így kapott energia 25%-át az agy használja fel.

éhezés
Fotó: Deagreez / Getty Images Hungary

6 óra után

Ekkor már kezd kifogyni az energiaraktár. A legtöbben már annyira éhesek, hogy közben mérhetetlenül idegessé is válnak. Ezt a jelenséget angolul hangerként definiálják, amit az anger (mint harag) és hunger (mint éhesség) szóból tettek össze. Találó.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

6-72 óra között

6 óra elteltével cukoréhség tünetei jelentkezhetnek. Majd a szervezet elérkezik a ketózis állapotába, amikor a saját zsírszöveteket kezdi el lebontani. Ennek következtében 12 óra éhezés után kellemetlen lehelete lesz az illetőnek, ekkor már a szervezet már nem szénhidrátokból, hanem zsírból nyeri az energiát. Mivel lecsökkent a vércukorszint, a szervezetnek zsírra van szüksége az energiához. 

Ezt követően 24 óra múlva szorongás, de még depresszió tünetei is jelentkezhetnek. Érdekes módon viszont az éhezés az agyi funkciókat nem hogy csökkenti, de az agyműködés teljesítményét még meg is növeli. Ez annak köszönhető, hogy amikor beindul a túlélési üzemmód, akkor a szervezet kettő szervet kezd el védeni, az egyik a nemi szerv, a másik pedig az agy.

agyműködés fokozása
Fotó: Jonathan Kitchen / Getty Images Hungary

72 óra után

Három nap éhezés után a szervezet elkezdi megenni önmagát. Mivel már nem maradt semmilyen tartalék, lebontja a fehérjéket is.

1-2 hét között

Mivel nem jutott elengedő vitaminhoz és ásványi anyaghoz, az immunrendszer működése leáll, a többi "feleslegessé vált" funkcióval egyetemben, mint a menstruáció és a libidó.

éhezés nincs szex
Fotó: valentinrussanov / Getty Images Hungary

3 hét - 70 nap között

Az éhezés már három hét alatt végezhet az emberrel, de egyesek szervezete akár hetven napig is kitarthat, ha van elegendő folyadék. Alan D. Lieberson egy amerikai tudományos lapnak azt nyilatkozta, hogy az, hogy az, hogy egy személy meddig bírja ki táplálék nélkül nem csak a testsúlytól, a genetikától és az egyéb egészségügyi állapotoktól függ, hanem főleg a kiszáradás mértéke határozza meg. Szomjúságban akár órák alatt is bele lehet halni. Jobb nem kipróbálni, kinek mennyi idő a tűréshatára. 

10 immunerősítő tea, amiből igyál naponta: megelőzheted velük a náthát és a torokgyulladást

A megfelelő, erős immunrendszer a megelőzés kulcsa: ebben jelentős szerepe van egyrészt az egészséges bélflórát helyreállító probiotikumkúrának, másrészt a szervezetet megerősítő vitaminok, így a C-, D- vagy B-vitaminok szedésének, valamint a gyógynövények is hasznosak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük