A konzerv- és a fagyasztott zöldség is lehet egészséges: erre a 2 dologra kell figyelni
Hogyan lehet egészséges a konzerv- és a fagyasztott zöldség-gyümölcs?
Az egészséges étrend részeként kiemelkedően fontos megfelelő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Bár a friss élelmiszerek vitathatatlanul a legegészségesebb opciók, a konzerv és a fagyasztott változatok is értékes alternatívák lehetnek.
Egészséges zöldségkonzervek
Sokak számára a konzervált zöldségek és gyümölcsök hosszú eltarthatóságuk és kedvező áruk miatt praktikus választások. Fontos azonban odafigyelni az összetevőikre, mert gyakran túlzó mennyiségben tartalmazhatnak nátriumot vagy a cukrot. Arról, hogy mit tesz a testtel a túl sok cukor, korábban írtunk.
Zöldségkonzervek esetében gyakran adnak hozzá nátriumot tartósítószerként, ezért érdemes a fogyasztás előtt leöblíteni és lecsepegtetni azokat, hogy kevesebb legyen a sóbevitel. Vásárláskor nem árt összehasonlítani a különböző termékek tápanyagtartalmát, és az alacsony nátriumtartalmú vagy hozzáadott só nélküli változatokat választani.
A konzervgyümölcsök esetében pedig a hozzáadott cukor mennyisége lehet kérdéses. A legjobb olyan terméket választani, amely saját levében, vízben vagy könnyű szirupban tartósított. Arról, hogy mennyire károsak az élelmiszerekben lévő tartósítószerek, itt olvashatsz többet.
Fagyasztott zöldségek és gyümölcsök
A fagyasztott zöldségek és gyümölcsök szintén kiváló választásnak számítanak, mivel érett állapotban szedik le, és gyorsfagyasztással őrzik meg a tápanyagokat. Ez lehetővé teszi, hogy hónapokig megőrizzék frissességüket és tápanyagtartalmukat. Ám a fagyasztott termékek esetében is érdemes figyelni a hozzáadott nátriumra és cukorra, különösen, ha mártásokkal vagy fűszerekkel együtt fagyasztják őket - mutatjuk, melyik a három legjobb fagyasztott zöldség a dietetikus szerint.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A fagyasztott gyümölcsök vásárlásakor pedig érdemes olyan termékeket választani, amelyek 100%-ban gyümölcsöt tartalmaznak, hozzáadott cukor nélkül.
Tippek a konzerv- és fagyasztott zöldségek és gyümölcsök felhasználásához
A konzerv- és fagyasztott zöldségek-gyümölcsök számos ételhez hozzáadhatók, így változatos és tápláló fogások készíthetők belőlük. A konzervzöldségek felhasználhatók levesekhez, pörköltekhez vagy gyors salátákhoz. A fagyasztott zöldségek pedig könnyedén beépíthetők egy gyors tésztaételbe, vagy akár turmixokhoz is hozzáadhatók.
A konzervgyümölcsök pedig passzolnak a desszertekhez, például joghurthoz vagy gabonapehelyhez, míg a fagyasztott gyümölcsök remek alapanyagai a turmixoknak vagy süteményeknek.
Ezek az egyszerű felhasználási módok lehetővé teszik, hogy bárki könnyedén beépítse az étrendbe a szükséges zöldségeket és gyümölcsöket, még akkor is, ha friss termékek nem állnak rendelkezésre. Arról, hogy mennyi zöldséget és gyümölcsöt kellene napi szinten enni, korábban írtunk.
Konzerv ételek szavatossága: meddig fogyaszthatóak biztonságosan?
Sokan akár több szatyornyi tartós élelmiszert is felhalmozhatnak az évek során, melyek aztán gyakran a kukában végzik. Pedig nem kellene.
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!
- mesterséges
- édesítő