Konzerv ételek szavatossága: meddig fogyaszthatóak biztonságosan?
Sokan akár több szatyornyi tartós élelmiszert is felhalmozhatnak az évek során, melyek aztán gyakran a kukában végzik. Pedig nem kellene.

konzerv 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Talán nincs is olyan háztartás, ahol a kamrapolcokon ne állna konzervben tárolt gyümölcs, zöldség, savanyúság, esetleg készétel. Ezeket aztán gyakran a polcon is felejtik, majd az ember évek múlva tanácstalanul forgathatja őket a kezében, mert nehezen tudja eldönteni, biztonsággal fogyaszthatók-e. 

Az esetek nagy részében, különösen, ha a minőségmegőrzési dátumot túllépte, a konzerv rövid úton szemétbe kerül. Pedig a dátum mellett más fontos szempontot is érdemes figyelembe venni, mielőtt valaki megválik a készételtől.

Mi áll el a legtovább?

A Web MD dietetikusa  konzerv hústermékeket, illetve a zöldségeket sorolja a legtovább eltartható konzerv élelmiszerek közé. Ezek akár a gyártási időtől számolva öt évig is biztonsággal elfogyaszthatók. A gyümölcsök, savanyúságok eltarthatósága rövidebb, körülbelül másfél év. 

Minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idő

Két kulcsfogalom, melyet könnyű összetéveszteni, holott teljesen mást jelentenek. A minőségmegőrzési idő egyfajta garancia a gyártócég részéről. Magyarán, ha a vásárló megfelelő tárolási körülményeket biztosít az élelmiszernek, úgy a minőségmegőrzési idő lejártáig a vállalat garantálja a termék megszokott ízvilágát és állagát. A megfelelő tárolási körülmény a fénytől, hőtől védett hely. Ha sérül a csomagolás, benyomódik például a konzervdoboz, akkor jobb kidobni, keletkezhetnek rajta olyan mikorsérülések, amiken át a baktériumok, gombák bejutnak.

A konzerv fogyasztása ezután sem tiltott, ám itt már számolni kell az élvezeti érték csökkenésével. Mit értenek ez alatt? Többnyire azt, hogy a konzerveknek mellékízük lehet, sűrűbbé, darabosabbá válhatnak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Aggodalomra nincs ok, hiszen az élelmiszergyártók nem véletlenszerűen, hanem hosszas folyamat során, speciális tesztekkel állapítják meg a termékek minőségmegőrzési idejét, ezért, ha valaki megbízható helyen vásárol, nem kell tartania a silány minőségtől. Szintén a Web MD dietetikusa szerint, mivel egy rossz minőségű élelmiszer megdöntheti a vásárló bizalmát, a gyártók többnyire a leggyorsabban romló összetevőhöz igazítják a minőségmegőrzési idő lejáratát.

A fogyaszthatósági idő ezzel szemben azt az időintervallumot jelöli, amíg az adott étel emberi fogyasztásra alkalmas. Ha ez is lejárt, akkor tényleg jobb kidobni a konzervet, hiszen betegséget okozhat. 

Az étel elszíneződésén, illetve a penészen kívül szabad szemmel láthatatlan jelei is lehetnek a romlásnak, ezért a lejárati idő után nem érdekes kockáztatni fogyasztásukat. 

Az Élelmiszerlánc-felügyeletért felelős Államtitkárság „fogyasztható” kifejezéssel jelöli a gyorsan romló élelmiszereket, azaz a húsárukat, tejtermékeket, a tojást, és így tovább. Ez a jelölés szerepel minden olyan terméken, melynek fogyasztása nem biztonságos a megadott dátum után. Míg a „minőségét megőrzi” jelölés arra utal, hogy az adott élelmiszerek, elsősorban a konzervek, fűszerek a jelzett dátum után veszíthetnek minőségükből.

A romlott élelmiszerek okozta problémákat könnyű kiküszöbölni, ha valaki sértetlen csomagolású terméket vásárol, és csak megbízható forrásból. Ha ennek ellenére furcsa állagot vagy ízt tapasztal, ezt jelezheti a csomagoláson feltüntetett fogyasztói szolgálatnak.

Hogy néz ki egy 37 éve lejárt konzerv?

A világ több pontján működnek ökomenikus segélyszervezetek, ahová naponta több tucat konzervadomány is érkezik. A cardiffi segélyszolgálat példája azonban rendkívüli. A szervezet tagjai a Wales Online magazinnak nyilatkoztak a furcsa esetekről: egy adományozó ugyanis 37 éve lejárt kukoricakonzervet küldött. 

Helen Bull, az egyesület munkatársa kollégáival levideózta a konzerv kibontását. Érdekes módon a zöldség élénk színű volt, sőt, a levét is megőrizte, ugyanakkor erőteljes fémszagot árasztott. A címke alapján a kukorica 1982-ig őrizte meg minőségét, ami azt jelenti, hogy a gyártása jóval korábban történt. A dolgozók szerint egy múzeumban jobb helye lett volna. 

Hatalmas probléma az élelmiszer-pazarlás

A National Resources Defense Council amerikai környezetvédelmi szervezet adatai szerint napi szinten emberek milliói dobnak ki fogyasztható élelmiszereket, mert attól félnek, hogy a csomagoláson feltüntetett dátum után veszélyes a fogyasztásuk. Ez hatalmas pazarlás, hiszen, ahogy fentebb írtuk, az időpont sokszor nem erre utal. 

Míg a magyarországi élelmiszer-hulladékok körülbelül egyharmada háztartási hulladék - bár a becslések fejenként 39 kilogrammot mutatnak -, a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal felmérése szerint egy év alatt egy ember 68 kilónyi élelmiszer-hulladékot termel, melynek csaknem fele, 49%-a pazarlás. Kasza Gyula, a NÉBIH igazgatóhelyettese szerint ez a mennyiség kielégíthetné 450 ezer ember egész éves élelmiszerigényét.

Májusi szezonzöldségek

A májusra beérő, korai zöldségek és gyümölcsök nemcsak értékesek, de ilyenkor a legfinomabbak: érdemes a hónapban minél többször az asztalra kerülniük, néhányukból pedig akár be is lehet most spájzolni egész évre.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük