Konzerv ételek szavatossága: meddig fogyaszthatóak biztonságosan?

Sokan akár több szatyornyi tartós élelmiszert is felhalmozhatnak az évek során, melyek aztán gyakran a kukában végzik. Pedig nem kellene.

Konzerv szavatossága
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Talán nincs is olyan háztartás, ahol a kamrapolcokon ne állna konzervben tárolt gyümölcs, zöldség, savanyúság, esetleg készétel. Ezeket aztán gyakran a polcon is felejtik, majd az ember évek múlva tanácstalanul forgathatja őket a kezében, mert nehezen tudja eldönteni, biztonsággal fogyaszthatók-e. 

Az esetek nagy részében, különösen, ha a minőségmegőrzési dátumot túllépte, a konzerv rövid úton szemétbe kerül. Pedig a dátum mellett más fontos szempontot is érdemes figyelembe venni, mielőtt valaki megválik a készételtől.

Mi áll el a legtovább?

A Web MD dietetikusa  konzerv hústermékeket, illetve a zöldségeket sorolja a legtovább eltartható konzerv élelmiszerek közé. Ezek akár a gyártási időtől számolva öt évig is biztonsággal elfogyaszthatók. A gyümölcsök, savanyúságok eltarthatósága rövidebb, körülbelül másfél év. 

Minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idő

Két kulcsfogalom, melyet könnyű összetéveszteni, holott teljesen mást jelentenek. A minőségmegőrzési idő egyfajta garancia a gyártócég részéről. Magyarán, ha a vásárló megfelelő tárolási körülményeket biztosít az élelmiszernek, úgy a minőségmegőrzési idő lejártáig a vállalat garantálja a termék megszokott ízvilágát és állagát. A megfelelő tárolási körülmény a fénytől, hőtől védett hely. Ha sérül a csomagolás, benyomódik például a konzervdoboz, akkor jobb kidobni, keletkezhetnek rajta olyan mikorsérülések, amiken át a baktériumok, gombák bejutnak.

A konzerv fogyasztása ezután sem tiltott, ám itt már számolni kell az élvezeti érték csökkenésével. Mit értenek ez alatt? Többnyire azt, hogy a konzerveknek mellékízük lehet, sűrűbbé, darabosabbá válhatnak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Aggodalomra nincs ok, hiszen az élelmiszergyártók nem véletlenszerűen, hanem hosszas folyamat során, speciális tesztekkel állapítják meg a termékek minőségmegőrzési idejét, ezért, ha valaki megbízható helyen vásárol, nem kell tartania a silány minőségtől. Szintén a Web MD dietetikusa szerint, mivel egy rossz minőségű élelmiszer megdöntheti a vásárló bizalmát, a gyártók többnyire a leggyorsabban romló összetevőhöz igazítják a minőségmegőrzési idő lejáratát.

A fogyaszthatósági idő ezzel szemben azt az időintervallumot jelöli, amíg az adott étel emberi fogyasztásra alkalmas. Ha ez is lejárt, akkor tényleg jobb kidobni a konzervet, hiszen betegséget okozhat. 

Az étel elszíneződésén, illetve a penészen kívül szabad szemmel láthatatlan jelei is lehetnek a romlásnak, ezért a lejárati idő után nem érdekes kockáztatni fogyasztásukat. 

Az Élelmiszerlánc-felügyeletért felelős Államtitkárság „fogyasztható” kifejezéssel jelöli a gyorsan romló élelmiszereket, azaz a húsárukat, tejtermékeket, a tojást, és így tovább. Ez a jelölés szerepel minden olyan terméken, melynek fogyasztása nem biztonságos a megadott dátum után. Míg a „minőségét megőrzi” jelölés arra utal, hogy az adott élelmiszerek, elsősorban a konzervek, fűszerek a jelzett dátum után veszíthetnek minőségükből.

A romlott élelmiszerek okozta problémákat könnyű kiküszöbölni, ha valaki sértetlen csomagolású terméket vásárol, és csak megbízható forrásból. Ha ennek ellenére furcsa állagot vagy ízt tapasztal, ezt jelezheti a csomagoláson feltüntetett fogyasztói szolgálatnak.

Hogy néz ki egy 37 éve lejárt konzerv?

A világ több pontján működnek ökomenikus segélyszervezetek, ahová naponta több tucat konzervadomány is érkezik. A cardiffi segélyszolgálat példája azonban rendkívüli. A szervezet tagjai a Wales Online magazinnak nyilatkoztak a furcsa esetekről: egy adományozó ugyanis 37 éve lejárt kukoricakonzervet küldött. 

Helen Bull, az egyesület munkatársa kollégáival levideózta a konzerv kibontását. Érdekes módon a zöldség élénk színű volt, sőt, a levét is megőrizte, ugyanakkor erőteljes fémszagot árasztott. A címke alapján a kukorica 1982-ig őrizte meg minőségét, ami azt jelenti, hogy a gyártása jóval korábban történt. A dolgozók szerint egy múzeumban jobb helye lett volna. 

Hatalmas probléma az élelmiszer-pazarlás

A National Resources Defense Council amerikai környezetvédelmi szervezet adatai szerint napi szinten emberek milliói dobnak ki fogyasztható élelmiszereket, mert attól félnek, hogy a csomagoláson feltüntetett dátum után veszélyes a fogyasztásuk. Ez hatalmas pazarlás, hiszen, ahogy fentebb írtuk, az időpont sokszor nem erre utal. 

Míg a magyarországi élelmiszer-hulladékok körülbelül egyharmada háztartási hulladék - bár a becslések fejenként 39 kilogrammot mutatnak -, a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal felmérése szerint egy év alatt egy ember 68 kilónyi élelmiszer-hulladékot termel, melynek csaknem fele, 49%-a pazarlás. Kasza Gyula, a NÉBIH igazgatóhelyettese szerint ez a mennyiség kielégíthetné 450 ezer ember egész éves élelmiszerigényét.

Májusi szezonzöldségek

A májusra beérő, korai zöldségek és gyümölcsök nemcsak értékesek, de ilyenkor a legfinomabbak: érdemes a hónapban minél többször az asztalra kerülniük, néhányukból pedig akár be is lehet most spájzolni egész évre.

10 friss növény, ami most a legértékesebb: tele vannak vitaminnal

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük