Ólmos a magyar csapvíz? Itt vizsgáltatható be ingyenesen
Az eddig bevizsgált vízminták ötöde határértéken felüli ólomkoncentrációt tartalmazott.

csapviz
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ólmot és arzént is tartalmazhat a csapvíz, a hatóság 2017-es magyar ivóvíz-minőségi jelentése szerint az mégis 99-100%-ban megfelel a mérési paramétereknek - hívja fel a figyelmet cikkében a Quibit

A Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentéséhez 62 500 vízminta vízminőségi jellemzőit vizsgálták be, ám egyetlen részletet elfelejtettek megemlíteni: a méréseket nem a felhasználás helyén, hanem a szolgáltatónál, a feladóhelyen, illetve a rendszer egy távolabbi pontján vett vízből végzik, ugyanis a vízóra utáni vezetékek állapotáért már nem a közműszolgáltató, hanem a tulajdonos a felelős.

Nehézfémek a vízben

Így pedig könnyen lehet, hogy a pohárba engedett csapvíz minősége már köszönőviszonyban sincs a mért, határértéket meg nem haladó számadatokkal, és akár bekötővezetékekből, épületek belső vízhálózatából kioldódó ólomszármazékot, arzént, brómot vagy más nehézfémeket tartalmazhat egészségre káros mennyiségben.

Ez a kockázat különösen azon házak vízvezetékeit érinti, melyek régen, főként 1945 előtt épültek, ezért a Nemzeti Népegészségügyi Központ elindította Nyitott laboratórium programját, melyben 2020. március 31-éig ingyenes vízminőség-vizsgálati lehetőséget nyújt bárki számára, melyről további információk itt érhetők el.

Ólom a régi vezetékekben

Beszédes tény, hogy a hatósághoz eddig beérkezett 2700 vízminta ötödében találtak eltérést a határértékekhez képest, így az azt meghaladó ólomkoncentráció is súlyos problémát jelent - erről a Világgazdaságnak számolt be az NNK, hozzátéve, hogy kétharmaduknál a csap rövid folyatása is elég ahhoz, hogy a szint a határérték alá csökkenjen.

Az ivóvíz literenként legfeljebb 10 mikrogramm ólmot tartalmazhat, ennél magasabb koncentráció esetén egészségkárosító hatású lehet, különösen várandós kismamák és három év alatti gyermekek számára.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az ólomkockázat becslésére vonatkozóan egyébként egy térkép is készült, melyen cím alapján bárki lekövetheti lakóhelye veszélyeztetettségét. A térkép azonban csupán a Központi Statisztikai Hivatal 2011. évi adatai alapján, az épülettömbökben található épületek átlagos kora alapján készült, a friss mérések adatait még nem tartalmazza. Később várhatóan erről is készül egy összegző térkép.

Megoldás az ivóvízhelyzetre

A szakértők szerint a megoldást a hálózat teljes csővezetékcseréje jelentené, az ólomcsövek részleges cseréje ugyanis akár ronthat is a helyzeten. Illetve egyre fontosabb szerepet kaphatnának a hatóságilag engedélyezett, ólom szűrésére is képes vízszűrő készülékek, melyek közül azonban egy hozzá nem értő számára nehéz megtalálni a megfelelő, valóban működő szerkezetet.

A nehézfémen túl ráadásul több más szennyező forrás is a kommunikáció középpontjába kerülhet a jövőben, a hormon- és gyógyszermaradványok mellett egyre többet hallani a mikroműanyagok ivóvízszennyezéséről is, aminek hosszabb távú egészségügyi kockázata azonban egyelőre nem ismert a kutatók számára.

Radioaktív csodaszerek a történelemben

A történelem során voltak furcsa megoldások, a legbizarrabbak közé minden bizonnyal beletartozik a radioaktív potencianövelő, kozmetikum és fogkrém is.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük