Több mint 89 ezer forint jár évente: milyen betegségek esetén igényelhető a támogatás?

Cukorbetegek, glutén- és laktózérzékenyek is igényelhetik az adókedvezményt, mely évente 89 ezer forintot jelent.

laptop-papirok-tamogatas-igenylese-ado
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Jogszabály határozza meg, hogy éves szinten több mint 89 ezer forint adókedvezmény igényelhető a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek fennállása esetén, ám azt már kevesebben tudják, hogy pontosan mely egészségügyi problémákat sorolja ide a kormányrendelet.

A támogatás mértéke megegyezik a mindenkori minimálbér 5%-ával, melyet az adóköteles jövedelem adójából írnak jóvá. Mivel 2019-ben a minimálbér bruttó 149 000 forint, az adókedvezmény összege idén már havonta bruttó 7 450 forint, éves szinten ez bruttó 89 400 forintot jelent.

Betegségek köre

Az adókedvezmény számos egészségügyi probléma, így számos egyéb közt 1-es és 2-es típusú cukorbetegség, ízületi gyulladás, emésztőrendszeri betegségek, Crohn-betegség, cöliákia, laktózérzékenység, sclerosis multiplex, szívritmuszavar fennállása esetén igényelhető. De a törvény ezenkívül még rengetegféle betegségre kiterjed.

2019. januárjától pedig a Női Liga közbenjárásának köszönhetően újabb betegségekkel bővült a kormányrendeletben fogalmazottak köre: már az endometriózisban, emlőrákban, méhnyakrákban, petefészekrákban érintett nők, valamint prosztata- vagy hererákban szenvedő férfiak is igényelhetik a kedvezményt.

Visszamenőleg is igényelhető

Az adókedvezményt a betegség fennállásától lehet kérvényezni, egészen a gyógyulásig. Annak sem kell kétségbeesni, aki ez idáig nem tudott a lehetőségről, hiszen az összeg akár öt évre visszamenőleg is igényelhető. A benyújtáshoz külön orvosi igazolás szükséges, melyet a szakorvosi dokumentumok alapján állít ki a háziorvos, és meghatározza a betegség kezdő időpontját. Ezt a papírt ellenőrzi az adóhivatal.

Kétféle módon érvényesíthető az adókedvezmény: ha a jogosult év közben, a fizetésnél kéri azt, a havi nettó bére fog növekedni, ha viszont az adóbevallásban igényli vissza, egy összegben írják jóvá az előző évre vonatkozó támogatást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az igénylés menete

Ha a havi összeget választod, a munkahelyeden kell kitöltened egy adóelőleg-nyilatkozatot, mely a NAV honlapjáról tölthető le Adóelőleg-nyilatkozat a 2019. évi személyi kedvezmény érvényesítéséről címmel: ezt ide kattintva érheted el. A papírt kitöltve kell odaadni a munkáltatónak.

Ha pedig az egyösszegű igénylést választanád, az éves adóbevallásnál kell megkeresni azt a részt, mely az Összevont adóalap adóját csökkentő adókedvezmények részletezéséről szól. Itt A súlyos fogyatékosság miatt levonandó összeg sorában az adott évre vonatkozó összeget írd be. Az idén május 20-áig benyújtandó adóbevallásban tehát a 2018. évi kedvezmény érvényesíthető, amikor az összeg bruttó 82 800 volt.

Visszamenőleges igénylésnél az önellenőrzésről szóló papírokat kell kitöltened, de arra figyelj, hogy mindig az adott évi összeggel számolj!

A kedvezményről tudni kell, hogy csak saját betegségre igényelhető, gondozott családtag után sajnos nem jár. Több betegség egyidejű fennállása esetén nem halmozható az összeg, csak egy kedvezmény jár. Mivel pedig a személyi jövedelemadóra vonatkozik, a nyugdíj, gyes mellett és KATA-s egyéni vállalkozás esetén nem jár a pénz.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük