Hol kell kevesebbet várni egy bél- vagy szívműtétre? Itt a bárki számára elérhető lista

Bárki számára elérhetők az országos várólisták. Egy kattintással kiderül, hol mennyi idő után kerülhet sor egy műtétre.

Várólisták hossza
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egészségügy egyik legkritikusabb pontja az országban a kapacitáshiány: talán nem túlzás azt állítani, hogy sokan épp azért tartanak az orvosi vizsgálatoktól, mert az ijesztő diagnózis után az ember szinte reménytelenül hosszú várólistákba ütközhet a megoldásra várva.

Kevesen tudják, de a várólisták bárki számára egy kattintással elérhetők az interneten: a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján műtétre és térségre bontva kiderül, hogy hol mennyi az átlagos várakozási idő, hol lehet a leggyorsabb vagy a leglassabb ellátásra számítani.

Hosszú várólisták

Egy súlyos betegség diagnózisa után az idő sarkalatos faktor: a gyors és szakszerű ellátás életet menthet. Mivel Magyarországon szabad orvosválasztás van, érdemes egy-egy műtét előtt megtudni a várólisták hosszát a különböző intézményekben, és csak utána kérvényezni a felvételt az adott listára.

A NEAK honlapján a lekérdezés történhet esetazonosítóval, de akár az ellátás típusa szerint is kilistázhatók az intézmények, ahol az adott műtétet végzik. A lekérdezés gombra kattintva térségenként szerepelnek a műtétek, a várakozók számával együtt. A térségre kattintva pedig az intézményeket is megmutatja a honlap.

Megéri utazni

Egy csípőprotézis-műtétre átlagosan 281 napot kell várni, több mint ötezren szerepelnek a listán. A különbségek viszont hatalmasak: a Dél-Alföldön, pontosabban a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában akár négy nap alatt sorra kerülhet a beteg, míg Miskolcon vagy épp Budapesten a hosszú listák miatt több intézményben akár ötszáz nap is lehet a várakozási idő. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A NEAK adatai szerint gerincsérvműtétnél sem mindegy, hol kéri a felvételét a várólistára a páciens. Míg a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban a várakozási idő 274 nap, a budapesti Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézetében átlagosan öt nappal kell számolni.

A laparoszkópos bélműtéteknél, nem rosszindulatú daganat esetén még hosszabb lista érhető el. Itt csak a Semmelweis Egyetem adatai ismertek, ahol átlagosan 343 napot kell a betegeknek várakozniuk. Ugyanitt transzkatéteres szívbillentyű-beültetésre átlagban 719 napot kell várni. A nyitott szívműtétre pedig 279 nap az átlagos várakozás, ez Debrecenben valamivel gyorsabb, de még itt is átlag 196 nappal kell számolni.

Érthető tehát, hogy egyre többen választják a magánkórházak szolgáltatásait, bár sajnos az egyes beavatkozások önköltséggel méregdrágák lehetnek. Míg a szakrendelés és a laborvizsgálatok megfizethetők és gyorsak, egy porckorongsérvműtétért akár 300-500 ezer forintot is elkérnek a magánintézményekben, csípőprotézis beültetéséért pedig akár 1,5 millió forintot is.

Képeken az 5 legjobb kórház Európában: minden téren az élen járnak

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Fotók: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük