Hol kell kevesebbet várni egy bél- vagy szívműtétre? Itt a bárki számára elérhető lista
Bárki számára elérhetők az országos várólisták. Egy kattintással kiderül, hol mennyi idő után kerülhet sor egy műtétre.

orvos-beteg-paciens
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egészségügy egyik legkritikusabb pontja az országban a kapacitáshiány: talán nem túlzás azt állítani, hogy sokan épp azért tartanak az orvosi vizsgálatoktól, mert az ijesztő diagnózis után az ember szinte reménytelenül hosszú várólistákba ütközhet a megoldásra várva.

Kevesen tudják, de a várólisták bárki számára egy kattintással elérhetők az interneten: a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján műtétre és térségre bontva kiderül, hogy hol mennyi az átlagos várakozási idő, hol lehet a leggyorsabb vagy a leglassabb ellátásra számítani.

Hosszú várólisták

Egy súlyos betegség diagnózisa után az idő sarkalatos faktor: a gyors és szakszerű ellátás életet menthet. Mivel Magyarországon szabad orvosválasztás van, érdemes egy-egy műtét előtt megtudni a várólisták hosszát a különböző intézményekben, és csak utána kérvényezni a felvételt az adott listára.

A NEAK honlapján a lekérdezés történhet esetazonosítóval, de akár az ellátás típusa szerint is kilistázhatók az intézmények, ahol az adott műtétet végzik. A lekérdezés gombra kattintva térségenként szerepelnek a műtétek, a várakozók számával együtt. A térségre kattintva pedig az intézményeket is megmutatja a honlap.

Megéri utazni

Egy csípőprotézis-műtétre átlagosan 281 napot kell várni, több mint ötezren szerepelnek a listán. A különbségek viszont hatalmasak: a Dél-Alföldön, pontosabban a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában akár négy nap alatt sorra kerülhet a beteg, míg Miskolcon vagy épp Budapesten a hosszú listák miatt több intézményben akár ötszáz nap is lehet a várakozási idő. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A NEAK adatai szerint gerincsérvműtétnél sem mindegy, hol kéri a felvételét a várólistára a páciens. Míg a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban a várakozási idő 274 nap, a budapesti Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézetében átlagosan öt nappal kell számolni.

A laparoszkópos bélműtéteknél, nem rosszindulatú daganat esetén még hosszabb lista érhető el. Itt csak a Semmelweis Egyetem adatai ismertek, ahol átlagosan 343 napot kell a betegeknek várakozniuk. Ugyanitt transzkatéteres szívbillentyű-beültetésre átlagban 719 napot kell várni. A nyitott szívműtétre pedig 279 nap az átlagos várakozás, ez Debrecenben valamivel gyorsabb, de még itt is átlag 196 nappal kell számolni.

Érthető tehát, hogy egyre többen választják a magánkórházak szolgáltatásait, bár sajnos az egyes beavatkozások önköltséggel méregdrágák lehetnek. Míg a szakrendelés és a laborvizsgálatok megfizethetők és gyorsak, egy porckorongsérvműtétért akár 300-500 ezer forintot is elkérnek a magánintézményekben, csípőprotézis beültetéséért pedig akár 1,5 millió forintot is.

(Fotók: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük