Fizetheti a tb a külföldi kezelést is: hogyan és kik igényelhetik?
Bárki ingyenesen élhet a lehetőséggel, ha az indokolt.

orvos
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az orvosi diagnózis után teljesen természetes, hogy az elsődleges szemponttá a betegség lehető leggyorsabb és leghatékonyabb kezelése válik az ember számára. A hazai egészségügyi szolgáltatások köre ugyanakkor nem biztos, hogy elegendő, és a várólisták hossza is irreális lehet, ezért nem árt tudni a további esélyekről.

A társadalombiztosítás ugyanis egyes esetekben akár a külföldi gyógykezelésre is kiterjedhet, tehát, ha indokolt, a határon túl is teljesen ingyenesen lehet igénybe venni a szolgáltatást, legyen szó akár egy műtétről vagy terápiáról. Erre három lehetőség van.

Külföldi gyógykezelés az Unióban

Az uniós rendeletben meghatározott külföldi gyógykezelést az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban, valamint Svájcban igényelhetünk egy kérelem benyújtását követően. Ezután az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nyolc napon belül köteles megvizsgálni, hogy a kérvényezett ellátást Magyarországon támogatja-e a biztosítás.

Ha támogatott ellátásról van szó, az OEP-nek további 15 napja van arra, hogy megvizsgálja, a beteget az orvosilag indokolt időn belül el tudja-e látni az itthoni egészségügyi szolgáltató. Amennyiben a válasz ismét igen, a kérvényt visszautasítják, és megjelölik azt a helyet, ahol itthon megkaphatja a beteg a szükséges ellátást.

Ki jogosult a külföldi kezelésre?

Ha viszont az itthoni gyógyintézményekben még sincs lehetőség arra, hogy az orvos által előírt időn belül ellássák a beteget, az OEP megvizsgálja, hogy a megjelölt külföldi szolgáltatónál van-e erre lehetőség, mégpedig a magyarországi ellátási költségeknél legfeljebb 30%-kal drágábban.

Ha ennek megfelel, és az intézmény is fogadóképes, nyolc napon belül ki kell adni egy jogosultságigazolást és egy bírálati lapot, amivel igénybe vehető. A további költségek fedezése, például az utazás alapesetben önerőből történik, de méltányosságból támogatás is igényelhető.

Határokon átnyúló egészségügyi ellátás

Amennyiben a jogosultság fennáll, viszont a beteg nem az OEP által meghatározott uniós intézményben szeretné a kezelést végigcsinálni, vagy a költségek a 30%-os határnál magasabbak, akkor a határokon átnyúló egészségügyi ellátás vehető igénybe.

Az előzőhöz képest nagy különbség, hogy itt a magyarországi és a külföldi árak közti különbözetet önerőből kell kifizetni, tehát, ha egy műtét kinn 100 ezer forinttal drágább, ezt a biztosító nem fizeti ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha itthon nincs rá támogatás

Egészen más kategóriába sorolható, ha a beavatkozásra, például egy műtétre Magyarországon nincs támogatás, míg egy uniós államban kiterjed rá az egészségbiztosítások köre. Ekkor a kérelmet méltányossági alapon elfogadhatják. Ebben az Egészségügyi Szakmai Kollégium dönthet, mérlegelve a beavatkozás várható pozitív eredményét - tehát csak szakmailag elfogadott eljárásra igényelhető - és a kezelés indokoltságát.

Ha minden stimmel, még mindig születhet olyan döntés, hogy egy adott kezelést itthoni egészségügyi intézményben, külföldi orvos közreműködésével végezzenek el, ezt adott esetben a beteg állapota is indokolhatja. De a külföldi gyógykezelést is választhatják a fogadóintézményt javasolva, ehhez azonban a beteg kérését is megvizsgálják.

Ezt is szeretjük