Nátrium-benzoát és szalicil helyett: egy egészségesebb tartósítószert mutatunk befőzéshez
A káros tartósítószerek helyett biztonságos megoldásokat is választhatsz befőzésnél.

meggy-befozes
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nagyanyáink jól bevált receptjeiben még sokszor szerepel a szalicil, betiltása óta pedig a helyét felváltották a biztonságosabbnak gondolt tartósítószerek, mint a nátrium-benzoát. Mára viszont ezt is az egészségügyi szempontból kifogásolható összetevők közt tartják számon.

A tartósítószerek a kívánt hatást úgy érik el, hogy elpusztítják az ételben keletkező, romlást okozó mikroorganizmusokat, vagy meggátolják a szaporodásukat. 

A szalicilsavról kimutatták, hogy a szervezetben képes felhalmozódni, hosszútávon a vesét és az idegrendszert károsítja, nagyipari termelésben be is tiltották. A nátrium-benzoát hosszútávon ideg- és bélrendszeri problémákat, valamint allergiás reakciót okozhat az arra érzékenyek számára.

Borkősav tartósításra

Bár az előbbieket még mindig be lehet szerezni, létezik ennél biztonságosabb megoldás. A Tudatos Vásárló szakértői a tartósítószerek közül a borkősavat ajánlják a befőzéshez, a savanyúság készítéséhez. 

A borkősav többféle növényben, gyümölcsben megtalálható. Legfontosabb forrása a szőlő, a borok egyik sava, az összetevőt a borkészítés során visszamaradt törkölyből tudják kivonni hatékonyan. A borkősavat E334 számmal jelölik.

Biztonságos tartósítószer

A borkősav a tudomány mai állása szerint teljesen veszélytelennek számít, az élelmiszeriparban mennyiségi korlátozás nélkül használható feldolgozott termékekben, lekvárokban, italokban, befőttekben. A Magyar Élelmiszerkönyv szerint még csecsemőknek gyártott ételekben és bioételekben is engedélyezett.

A cikk az ajánló után folytatódik

A borkősav íze savanyú, hasonlít a citromsavhoz. Kedvelt összetevője a befőtteknek, mivel savassága miatt szépen megőrzi a gyümölcs eredeti színét. A szert a savanyúság szabályozására is használják, viszont tartósító hatása is hasznossá teszi a konyhában. 

Íze miatt ügyelni kell az adagolásra: egy kilogramm tartósítandó anyaghoz általánosan 0,5-2 gramm ajánlott. Ha befőzésnél vagy szörpkészítésnél kizárólag ezzel tartósítasz, 5 grammnál akkor se tegyél bele többet literenként, mert az íze intenzív. 

Tartósítószer nélkül

A befőtt- és szörpkészítés tartósítószer nélkül is működik, melynek első és legfontosabb feltétele a tiszta, átforrázott, csírátlanított üveg, melybe a befőzött anyag kerül. 

Talán kissé időigényes, de hatásos megoldás a dunsztolás: ennek során hagyományosan a megtöltött üvegeket egy edény vízbe teszik, és a vizet forralni kezdik. Addig melegítik az egészet, míg az üveg tartalma gyöngyözni kezd. Ezzel a romlást okozó baktériumok nagy része elpusztul.

Ha ehhez nincs időd és kedved, rövid távú fogyasztásra elkészítheted egyszerűen tartósítószerek nélkül a gyümölcsből vagy a virágból a szörpitalt, ez viszont sajnos hűtőszekrényben is csak rövid ideig áll el.

Ennél praktikusabb és tartósabb, ha az elkészült szörpöt jégkockatartóba öntöd, majd így lefagyasztod. A trükk segítségével mindenfajta adalékanyag nélkül készítheted el az egészséges italodat, csak a tárolást kell megoldanod.

(Fotók: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük