Meglepő dolog történik, ha elhagyod a cukor felét a receptből: rengeteget számít

Csak egy szám a receptben, mégis sokkal több.

recept-suti-sutes-cukor
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A korai sötétedésben sokan csokihegyekkel próbálnak úrrá lenni az őszi depresszión, az ünnepi készülődés közeledtével pedig még a legtudatosabb emberek cukorbevitele is észrevétlenül a sokszorosára nő, ami nemcsak az elhízás miatt káros.

A cukrot nem véletlenül szokás hétköznapi méregnek nevezni: amellett, hogy rontja a fogakat és a bőr állapotát, a vércukorszint-ingadozás révén növeli a szívbetegségek kockázatát, hajlamosít a diabéteszre, rontja az alvás minőségét, és az új kutatások még a rákkal is kapcsolatba hozták. Mégis rengeteget használ belőle az ember.

Kevesebb cukorral ugyanaz?

Ha nem szereted az édesítőszerek gyakori mellékízét, és életmódváltásra sem köteleznéd magad, egy nagyon egyszerű, apró változtatás is sokat számít majd: oszd el a receptben szereplő cukormennyiséget kettővel! Tedd csak a fele cukrot a desszertbe!

Persze, jogosan mondhatnád, hogy a receptben szereplő adatok talán nem véletlenül alakultak így: az íz, az állag eléréséhez pontosan ez a mérték kell. Lehet, hogy a nagyi krémese az igazi, a legtöbb hagyományos receptben mégis feleslegesen magas a cukor aránya.

Kipróbáltuk, és tényleg

Attól félsz, hogy íztelen lesz minden? Mi is tartottunk tőle, ezért kipróbáltuk. Fogtuk a teljesen egyszerű, családi csokiszalámi-receptet, és hangyányit megreformáltuk. A recept 45 dekagramm cukrot ír elő, ami már elsőre is hatalmas mennyiségnek tűnik, különösen azért, mert a hozzáadott keksz és mazsola is jócskán tartalmaz cukrot.

A sütemény további összetevőin egyelőre nem változtattunk: 50 dekagramm kekszből, 1,5 deciliter tejből, 25 dekagramm margarinból, 10 dekagramm dióból, 5 dekagramm kakaóporból, egy csomag mazsolából és egy pici sütőrumból készült el a két rúd desszert.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fele cukor is elég

Végeredményben a 45 helyett 22,5 dekagramm cukorból elkészített csokiszalámi ugyanolyan ízletes volt, a család gyakorlatilag észre sem vette a csavart. Az émelyítő cukoríz helyett viszont olyan aromák kerültek előtérbe, melyek fokozták az ízélményt: sokkal intenzívebb szerepet kapott például a dió. 

Bár ez tényleg csak egy apró lépés, és a leghatásosabb a cukor teljes száműzése lenne a konyhából, már ez a kis változtatás is sokat számít, hiszen gondolj csak bele: máris több mint 20 dekagrammal kevesebb lett a család cukorfogyasztása egyetlen süteménynél. Ez egy nagy családi karácsony idején akár több kiló mínuszt is jelenthet összességében.

Szebb és nyugodtabb leszel

Az eredmény pedig nem marad el: a cukor elhagyását követően sokat javul a bőr állapota, enyhül az ingerültség és a hangulatingadozás. A kisebb vércukorszint-ingadozás a szívet, a májat és hasnyálmirigyet is kíméli. Az alvás pihentetőbbé válik, emellett a felesleges kilókat is könnyebben adja le az ember.

Ez természetesen a teljes elhagyással lesz igazán látványos, de már a fenti módszer betartásával is sokkal egészségesebbnek és energikusabbnak érezheted magad a mindennapokban, ráadásul a káros cukorfüggőségnek is búcsút inthetsz.

Ezt is szeretjük