
Nátrium-glutamát és társai: melyik összetevőtől kell csakugyan félni?
Nem minden mesterséges adalékanyag veszélyes, de jobb ismerni őket.


Az élelmiszerek csomagolásán feltüntetett összetevők között könnyű belefutni a furcsábbnál furcsább hangzású adalékanyagokba, melyekről a legtöbben nem is sejtik, mit takarnak.
Rengeteg ételbe belekerülnek az ízfokozók, textúrajavítók, tartósítószerek. A bizarr nevű anyagok közül néhányról kiderült káros élettani hatása, ami a többivel szemben is gyanakvást ébreszt. Bár igaz, hogy némelyiket jobb kerülni, tudni kell, melyiktől nem kell tartani.
Nátrium-glutamát
A nátrium-glutamátot vagy MSG-t - E621 - a sós ételek ízének fokozására használják a sós ropogtatnivalóktól a konzervekig, de több helyen a gyorséttermi ételeket is ízesebbé teszik vele. Az ízfokozó talán a legvitatottabb adalékanyaggá vált, amikor 1969-ben, egereken végzett kísérletek során káros idegrendszeri hatásokra derült fény.

További vizsgálatok ugyan cáfolták a vádakat, az eredmények szerint az adalékanyag valószínűleg kevésbé hat az emberi agyra, mégis több kutatásban összefüggésbe hozták a metabolikus szindrómával és az elhízással is. Az arra érzékenyek pedig fogyasztása után erős fejfájásról, izzadásról és zsibbadásról számoltak be, ezért nekik jobb kerülni a kis mennyiséget is.
Nátrium-nitrit
A feldolgozott húsok, sonkák, virslik pácsójában található nátrium-nitrit - E250 - tartósítószerként működik, megakadályozza a baktériumok szaporodását, közben pedig sós ízt és vöröses színt biztosít. Hő hatására aminok közreműködésével a nitrit nitróz-aminokká változik, ami viszont már az erős rákkeltő anyagok közé tartozik. Kutatások gyomor- és májkárosító, daganatot okozó hatását is kimutatták.
A cikk az ajánló után folytatódik
-
Ötös fonatú ródiumozott ezüst nyaklánc 50 cm23 900 Ft
-
Kis méretű ezüst karika fülbevaló4 100 Ft
-
Ellentétek vonzása nyaklánc kristályokkal7 990 Ft
-
Csepp alakú cirkóniával és édesvízi igazgyönggyel díszített ezüst nyaklánc13 900 Ft
-
Vasmacska cirkóniával ezüst nyaklánc6 490 Ft
-
Rózsaszín és fehér Swarovski® kristályos nyaklánc14 290 Ft
-
Antracitszürke Swarovski® kristálygyöngy karkötő ezüst medállal11 900 Ft
-
Fehér Swarovski® kristályos dupla ékszerszett17 490 Ft
-
Ezüst nyaklánc cirkónia kövekkel díszített medállal9 150 Ft
-
Oroszlán ezüst horoszkópos nyaklánc6 990 Ft
-
Swarovski® kristályos Eiffel tornyos nyaklánc7 990 Ft
-
Arany csepp medál31 200 Ft
-
Krémfehér édesvízi igazgyöngy ezüst fülbevaló13 990 Ft
-
Ezüst nyaklánc patkó alakú ezüst medállal8 150 Ft
-
Cirkónia kristállyal díszített édesvízi igazgyöngy nyaklánc négyszög foglalattal14 900 Ft
Guargumi, xantángumi
A guargumit - E412 - és a xantángumit - E415 - egyaránt az élelmiszerek sűrítésére, az állag javítására, stabilizálására használják, akár szószokban, szirupokban, édességekben is lehet velük találkozni. Bár nevük miatt sokaknak vannak fenntartásaik, a vizsgálatok alapján a szervezetre nézve biztonságosnak nyilvánították őket.
Sőt, egészségügyi előnyökről is beszámoltak: a guar- és xantángumit is hasznosnak találták a vércukorszint és a koleszterinszint csökkentésében. A guargumi kis mennyiségben csökkentette az IBS tüneteit, így a puffadást vagy a székrekedést. Nagy mennyiségben mégsem jó: mivel megdagad a szervezetben, a nyelőcső és a vékonybél működését zavarhatja.

Fruktózszirup
Az édesítésre használt fruktózszirupot kukoricából nyerik ki, és megtalálható az üdítőitalokban, a gyümölcslevekben, a cukorkákban, de még egyes müzlikben és kész desszertekben is. Bár sok termékbe beleteszik, nagy mennyiségben súlyosan káros az egészségre.
Amellett, hogy üres kalóriát visz be vele az ember a szervezetébe, összefüggésbe hozták az elhízással, a vércukorszint ingadozásával, a cukorbetegség kialakulásával. Kutatások szerint hozzájárul a gyulladásokhoz is, ami hosszútávon szívbetegséghez és daganatos megbetegedésekhez vezethet.
OLVASD EL EZT IS!