Vesekárosodást és cukorbetegséget okozhat: a magyar fiatalok 78%-a iszik energiaitalt
Ez az egyik legegészségtelenebb dolog, amit tehetsz a testeddel.

energiaital-doboz
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az energiaitalok nem éppen egészségesek, élénkítő hatásuk miatt mégis sokan fogyasztják őket. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság felmérése már évekkel ezelőtt kimutatta, hogy a magyar kamaszok 78%-a issza az édes koffeinbombát, amit egy részük még alkohollal is kever.

Bár időlegesen a nagy koffeindózis csakugyan ébresztő hatással van a szervezetre, a Frontiers in Public Health című folyóiratban megjelent tanulmány szerint hosszútávon rendkívül káros, és súlyos következményekkel számolhat az, aki rendszeresíti ezt a rossz szokását.

Az energiaital káros hatásai

Az energiaital már kis mennyiségben emeli a vérnyomást, rontja az éjszakai alvás minőségét, fogszuvasodást okoz, de akár mentális problémákhoz, cukorbetegséghez és vesekárosodáshoz is vezethet, ezért érdemes kétszer meggondolni, mielőtt az ember felszisszent egy dobozt.

energiaital

Josiemer Mattei, a Harvard T.H. Chan School of Public Health táplálkozástudományi professzora szerint mindezt természetesen nem önmagában a nagy dózisú koffein okozza. Az ital hatalmas mennyiségben tartalmaz hozzáadott cukrot, fruktózt és édesítőszereket, valamint más stimulánsokat is.

Inzulinbomba a testnek

Bár sokan úgy tartják, két doboz, tehát fél liter még nem okoz problémát, ennyi energiaitalban már több mint 54 gramm cukor van, ami önmagában meghaladja a WHO által a felnőtteknek ajánlott, 50 grammos napi mennyiséget. A cukor inzulinválaszra kényszeríti a testet, ami állandósulás esetén egyenes úton vezet a 2-es típusú cukorbetegséghez is. A magas vércukorszint emellett károsítja az idegeket, szívelégtelenséghez és vesekárosodáshoz vezet.

Bár több alkalommal igyekeztek már cáfolni az energiaitalok káros hatását, a vizsgálatok túlnyomórészt az ital koffeintartalmára vonatkoztak. A fél liter energiaitalból bevihető 150-200 milligramm koffein négy-öt erős kávénak felel meg, ami ugyan önmagában nem számít túladagolásnak, mégis nagyon magas szám.

Amellett pedig, hogy a koffein erős függőséghez vezet, rontja a koncentrációt, és ingerlékennyé tesz. Az italhoz adott nagy mennyiségű guarana, ginzeng és taurin ugyanígy erősen emeli a vérnyomást, valamint tovább növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a kiválasztószervi és a mentális problémák kockázatát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vesekárosodás?

Ha a vesék megfelelően működnek, az albumin szintje ki sem mutatható a vizeletben, vagy 10 mg/L alatt van. Amennyiben mégis pozitív lesz a teszt, mindenképp keresd fel háziorvosodat!

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A vese ellensége

Az energiaitalban található anyagok ráadásul erős vízhajtó tulajdonságokkal rendelkeznek, vízpótlás hiányában pedig könnyen felborítják a szervezet folyadékháztartását. Ebben az esetben a vesék nem tudják megfelelően átmosni a szervezetet, ami kiszáradáshoz és a felhalmozódó méreganyagok miatt veseelégtelenséghez is vezethet.

A kutatók tehát hangsúlyozottan felhívják a figyelmet arra, hogy az energiaital fogyasztása után tapasztalható rövid távú előnyök ellenére nagyon fontos mérlegelni, és lehetőség szerint inkább más módot választani az energia pótlására, szem előtt tartva a szükséges pihenést és a hidratálást is a test megfelelő működéséhez.

Ezt is szeretjük