Nem segítenek a fogyásban az édesítőszerek: sőt, egyenesen károsak lehetnek

Az édesítőszerek nem segítenek fogyni, és akár károsak is lehetnek a szervezetnek egy új vizsgálat szerint.

edesito-kave
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fogyni vágyók gyakran használnak különböző édesítőszereket a magas kalóriatartalmú fehér cukor kiváltására, ám az Egészségügyi Világszervezet, a WHO számára készült vizsgálat szerint nem biztos, hogy helyesen teszik.

A mesterséges édesítőszerek olcsók, széles körben használtak, és legtöbbször a diétás termékekben is ezek hozzáadásával érik el a gyártók a kívánt édes ízt. Alacsony kalóriatartalmuk miatt sokáig meg sem kérdőjelezték hatásosságukat.

Nem fogyaszt az édesítőszer

A brit Cochrane orvosi kutatóintézet új vizsgálata szerint a kalóriaszegény mesterséges édesítőszerek nem segítenek a súlyvesztésben, ráadásul nincs elég bizonyíték arra sem, hogy biztonsággal fogyaszthatók.

Az édesítőszerek elterjedése a népegészségügyi problémává vált elhízás visszaszorítását célzó intézkedésekből is ered: a briteknél a Public Health England nyomására kezdték csökkenteni a gyártók termékeik cukortartalmát, ezt kezdték más módon pótolni.

Mivel az édesítők máig a cukor egészséges alternatíváiként élnek a köztudatban, a WHO új útmutatást igyekszik nyújtani a jövőben a fogyasztásukra vonatkozóan. A felülvizsgálat célja az volt, hogy a szervezet számára adatokat biztosítson a nem cukoralapú édesítőkről.

Nem kizárt, hogy káros

A British Medical Journalben publikált eredményeik szerint lényegében az édesítők egészségi előnyei nem bizonyíthatók, és a potenciális károkat sem lehet kizárni.

A vizsgálatok során számba vették az édesítőszerek típusait és a testsúlyra gyakorolt hatásukat, de a vércukorszint változását, a száj, a fogak egészségét, a rák, a vese-, szív- és érrendszeri betegségeket, valamint a pszichikai állapotot is megnézték. Az adatok szerint a nagy mennyiségben édesítőszert használók eredményei a testtömegre és az egészségi állapotra vonatkozóan nem voltak jobbak azokéinál, akik nem, vagy csak kis mértékben fogyasztották azokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vitatott eredmények

A vizsgálat nagy vitát váltott ki a táplálkozástudományi kutatókból és professzorokból. A kutatásban részt vevő Joerg J Meerpohl szerint az édesítőszerek pozitív hatása, úgy tűnik, elenyésző, ám a cukor sem megoldás: a legjobb alternatíva a víz lenne, illetve a nem vagy kevésbé édesített élelmiszerek. 

Tom Sanders, a londoni King’s Collage dietetikus professzora szerint ugyancsak káros lenne azt hinni, hogy a mesterséges édesítők a fogyókúra kulcsai. Néhány kutató, így Naveed Sattar a Glasgow-i Egyetemtől ugyanakkor hangsúlyozta, a szerek kalóriatartalma alacsony, és a fogakat is kevésbé károsítják a cukornál. 

Mivel 56 különböző típusú tanulmányt vizsgáltak meg, és nem randomizált kutatást végeztek, a Cochrane kutatói elismerték, hogy biztos és hosszabb távú következtetéseket nehéz lenne levonniuk: további kutatásokat szorgalmaznának, hogy a WHO ajánlásai naprakészek és biztosak legyenek.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük