Nemcsak rákkeltő, de alvászavart is okozhat: veszélyes lehet a feldolgozott hús
A nitrittel tartósított, feldolgozott hús hiperaktivitást okozhat, és akár az alvásminőséget is ronthatja.

szalonna-sonka-husok
Ez is érdekelhet

Lépj most a gondtalan nyugdíjas éveidért! (x)

Tippek hogyan hozd a legjobb formád télen is - a hideg idő nem akadály! (x)

7 tipp kényelmes ajándékvásárláshoz - találd meg a legjobb ajánlatot! (x)

Nem tudod, milyen legyen idén a karácsonyi dekoráció? Segítünk! (x)

beauty and style

10 trend, amivel számolni kell 2019-ben: a retró divat rajongói előre örülhetnek »

Gyönyörű, natúr smink karácsonyra: ezt viseld, ha nem akarsz túlzásokba esni »

Ez az app segít, hogy mindig hidratált legyél: figyelmeztet, mennyi vizet kell innod »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A nátrium-nitrittel és kálium-nitrittel tartósított húsok, így a kolbász vagy a szalámi negatív hatását már régóta vizsgálják a kutatók. Korábban már bebizonyosodott, hogy az adalékanyag nagy mennyiségben rákkeltő hatású, így szigorúan a határértékek alatt kell maradniuk a gyártóknak.

A legújabb eredmények alapján viszont a feldolgozott húsok olyan pszichiátriai problémákat is okozhatnak vagy súlyosbíthatnak, mint a hiperaktivitás, a figyelemzavar és az inszomnia. 

A nitrites pácsó hatásai

A John Hopkins Egyetem kutatói hétszáz pszichiátriai pácienst vizsgáltak meg, a felmérés eredményei szerint pedig a figyelem- vagy alvászavarral küzdő mániás betegek táplálkozása háromszor gyakrabban tartalmazta a problémás hústermékeket.

A pontos mechanizmus még nem tisztázott, de a vizsgálatot patkányokon is elvégezték, ami árnyalta a táplálkozás miatt bekövetkező változásokat: a feldolgozott marhahússal etetett állatok bélflórájában, idegrendszerében, valamint a hippocampusban is változások mentek végbe.

A bipoláris zavart erősíti

Bár a bipoláris zavar vagy mániás depresszió kialakulásáról kevés biztosat tud az orvostudomány, feltételezések szerint a genetika, a születési sérülések és környezeti tényezők is hatással lehetnek rá, de az újabb vizsgálatok a táplálkozást is felelőssé teszik. A feldolgozott húsok - továbbá a magas glikémiás terhelés - legalábbis súlyosbítja a tüneteket.

A cikk az ajánló után folytatódik

A bélben lévő baktériumflórára közvetlenül ható nitrogénvegyületek a mikrobákon keresztül befolyásolják az egészségi állapotot. A nitrátbontó bélbaktériumok szerepét kimutatták már az intenzív fájdalommal járó migrén kialakulásában is - ezt az értágító hatású nitrogén-monoxid keletkezésével magyarázták. 

De az agy és a bél kapcsolatára több vizsgálatban is rámutattak már, így a baktériumoknak szerepük lehet a stroke és a Parkinson-kór kialakulási kockázatának növekedésében is. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy teljesen száműzni kell az étrendből a feldolgozott húsokat, de az egészség megőrzése érdekében jobb minimálisra szorítani a nátrium- és kálium-nitrittel tartósított termékeket.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük