Nemcsak rákkeltő, de alvászavart is okozhat: veszélyes lehet a feldolgozott hús
A nitrittel tartósított, feldolgozott hús hiperaktivitást okozhat, és akár az alvásminőséget is ronthatja.

- 8 kortalan ruhadarab, ami nem hiányozhat a tavaszi ruhatárból: egyszerűek, mégis felpezsdítik a megjelenést »
- Egyedi tervezésű ruhák narancshéjból és banánrostból: itt nézheted meg az ingyenes divatkiállítást »
- A 32 éves Emma Roberts elsütötte a tavasz legnőiesebb divatirányzatát: ilyen bájos és vidám tud lenni egy színes, virágos ruha »

- Végleg törlődhet a Gmail-fiókod összes levele, ha ezt csinálod: több milliárd ember érintett
- Melyik magyar város látnivalója Gázi Kászim pasa dzsámija? 8 kérdés az ország neves helyeiről
- 3 európai ország, ahova kevés magyar utazik, pedig érdemes lenne: igazi gyöngyszemek
- Jelentős szigorítás várhat az autósokra: sokan elveszíthetik miatta a jogosítványukat
- Fontos változás jön a magyarországi utakon: komoly büntetést kaphat, aki nem tud róla
A nátrium-nitrittel és kálium-nitrittel tartósított húsok, így a kolbász vagy a szalámi negatív hatását már régóta vizsgálják a kutatók. Korábban már bebizonyosodott, hogy az adalékanyag nagy mennyiségben rákkeltő hatású, így szigorúan a határértékek alatt kell maradniuk a gyártóknak.
A legújabb eredmények alapján viszont a feldolgozott húsok olyan pszichiátriai problémákat is okozhatnak vagy súlyosbíthatnak, mint a hiperaktivitás, a figyelemzavar és az inszomnia.
A nitrites pácsó hatásai
A John Hopkins Egyetem kutatói hétszáz pszichiátriai pácienst vizsgáltak meg, a felmérés eredményei szerint pedig a figyelem- vagy alvászavarral küzdő mániás betegek táplálkozása háromszor gyakrabban tartalmazta a problémás hústermékeket.

A pontos mechanizmus még nem tisztázott, de a vizsgálatot patkányokon is elvégezték, ami árnyalta a táplálkozás miatt bekövetkező változásokat: a feldolgozott marhahússal etetett állatok bélflórájában, idegrendszerében, valamint a hippocampusban is változások mentek végbe.
A bipoláris zavart erősíti
Bár a bipoláris zavar vagy mániás depresszió kialakulásáról kevés biztosat tud az orvostudomány, feltételezések szerint a genetika, a születési sérülések és környezeti tényezők is hatással lehetnek rá, de az újabb vizsgálatok a táplálkozást is felelőssé teszik. A feldolgozott húsok - továbbá a magas glikémiás terhelés - legalábbis súlyosbítja a tüneteket.
A bélben lévő baktériumflórára közvetlenül ható nitrogénvegyületek a mikrobákon keresztül befolyásolják az egészségi állapotot. A nitrátbontó bélbaktériumok szerepét kimutatták már az intenzív fájdalommal járó migrén kialakulásában is - ezt az értágító hatású nitrogén-monoxid keletkezésével magyarázták.
De az agy és a bél kapcsolatára több vizsgálatban is rámutattak már, így a baktériumoknak szerepük lehet a stroke és a Parkinson-kór kialakulási kockázatának növekedésében is. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy teljesen száműzni kell az étrendből a feldolgozott húsokat, de az egészség megőrzése érdekében jobb minimálisra szorítani a nátrium- és kálium-nitrittel tartósított termékeket.
(Képek: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!

- reggeli
- egészségtelen
10 reggeli, ami kiöli az energiát az emberből: hiába finomak

- megelőzés
- káros