A készételek pont annyira károsítják a májat, mint az alkohol: szakemberek figyelmeztetnek
Nem az alkohol a máj egyedüli ellensége. A kutatók szerint a tányéron is körül kellene nézni.

keszetelek
Ez is érdekelhet

Télen-nyáron nélkülözhetetlen bulikellék: megtehetsz bármit, mert nem érzel semmit (x)

A szabadban töltött idő egészségre gyakorolt pozitív hatása minden multivitaminnál többet ér (x)

Meglepő fellépést vállalt Mező Misi: közel 600 fiatal énekelt vele (x)

7 dolog, ami károsítja, és ami védi az idegeinket (x)

beauty and style

Gigi Hadidról meseszép fotók készültek: talán sosem volt még ilyen nőies a modell »

Mi történt már megint Nicole Kidman arcával? Átlátszó ruhája sem vonja el róla a figyelmet »

Szorítja, nyomja a lábad a cipő? Okos trükkök, melyekkel kényelmessé teheted »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Manapság is sokak fejében él a tévhit, miszerint a májműködési rendellenesség kizárólag az alkoholistákat fenyegetheti. Egy kutatás szerint viszont nem ártana jobban odafigyelni, milyen élelmiszerek landolnak a kosárban.

A májelégtelenség egyike szervet érintő leggyakoribb betegségeknek. Ez annyit tesz, hogy a májban kóros elváltozás alakulhat ki, ha a májsejtek működése csökken, vagy teljesen megszűnik. A rendellenesség általában egy, a májon belül fennálló működési zavar eredménye, melyet különféle tényezők válthatnak ki. 

Májkárosító készételek

Sonja Olsen, a New York-i Egyetem Langome Orvosi Központjának gasztroenterológusa és hepatológusa szerint célszerű lenne mindenkinek csökkenteni az előrecsomagolt készételek fogyasztását, azok ugyanis visszafordíthatatlan károkat okozhatnak a májban.

A szakértő a Thrillistnek nyilatkozott a készételek káros zsír- és tartósítószer-tartalmáról, melyek jelentősen fokozhatják a vér LDL-koleszterinszintjét. Olsen kiemeli, hogy ugyan a koleszterin nélkülözhetetlen a sejtek működéséhez, az érfalakra rakódva veszélyessé válhat azáltal, hogy csökkenti a sejtek rugalmasságát, és akadályozza a vérellátást. Ennélfogva a máj egészsége elengedhetetlen a stabil koleszterinszinthez.

Érdekesség, hogy idén végre elkészült, és bárki részére elérhető Magyarország Koleszterintérképe, melyben életkor, valamint lakóhely szerint csoportosítva látható, hogyan áll jelenleg országos szinten a lakosság koleszterinszintje.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mozgás is kell a jó májműködéshez

Dr. Aseem Malhotra kardiológus szerint minden ötödik angol fiatalt érint a nem alkoholos eredetű májelzsírosodás, melynek kialakulása szoros kapcsolatban állhat az elhízással és a mozgásszegény életmóddal.

A szakértő szerint a betegség gyakran genetikai adottságtól is függhet, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az egészségtelen táplálkozás nagyban közrejátszhat a zsírmáj kialakulásánál.

Ezt is szeretjük