Áttörés a rákkutatásban! Kiderült, mit csinál másképp a rákos sejt
A gyógyításban hasznos lesz ez az információ.

kutato-dns
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ember szervezetében szünet nélkül osztódnak a sejtek, és új sejteket hoznak létre, aminek ritmusát a sejtmagban lévő gének határozzák meg. Ez a folyamat biztosítja az alapvető életfunkciók folytonosságát, védi a testet a betegségektől, de a mutáns sejtek szaporodása a rák kialakulásához is vezethet.

Az elmúlt időszak egyik legfontosabb fejleménye volt a rákgyógyítással kapcsolatban, hogy a Koppenhágai Egyetem kutatói megvizsgálták a szervezetben végbemenő DNS-másolás folyamatát, ami alapján a rákos sejtek szaporodási tulajdonságait is górcső alá vették.

A sejtosztódás a kulcs

A DNS-replikáció során ugyanis egy olyan kémiai mechanizmus megy végbe, ami figyelmeztető jelzést küld a sejteknek, ha lassulni és fogyni kezdenek a pontos átörökítéshez szükséges nukleotidok. Ez pedig a sejtosztódás ritmusát is megváltoztatja.

Az analízishez a részecskék fizikai tulajdonságait elektromágneses térben vizsgálták meg, aminek eredményeképpen kiderült, hogy a sejten belüli kémiai jelzés módosítása, pontosabban annak megszüntetése a rákos sejtek elpusztulását vonja maga után.

Kémiai jelzés a sejtben

Ha a ribonukleotid-reduktáz, vagyis RNR-enzim nem termel elegendő nukleotid egységet, akkor a folyamat egy kémiai hírvivő fehérje közbenjárásával lelassul, hogy a DNS-másolás is lassabb legyen. Ez azért fontos, mert ha a sejtekben továbbadott információ, a genetikai kód hibássá válik, az számos betegséghez vezet a szervezetben.

A rákos sejtek osztódásában viszont a kutatók szerint épp a gyorsabb DNS-másolás okozhat hibát, ha tehát a lassulásra figyelmeztető kémiai jelzést leállítják, ezzel a sejteket arra késztetik, hogy elpusztítsák önmagukat.

A rákos sejtek pusztítása a cél

Megfigyelték, hogy az egészséges sejtekkel szemben az összetett rákos sejtek csak lassan képesek másolni a DNS-üket, mivel rendellenes genomjaik vannak. Ha pedig ezt a kémiai jelet és ezáltal a lassú osztódási képességüket kikapcsolják, nem tudnak megbirkózni a hibák másolásával, aminek következtében elpusztulnak.

A felismert biológiai különbség megfelelő alkalmazása ugyan további vizsgálatokat igényel, a kutatók mégis egyöntetűen úgy vélik, az információ a jövőben a betegség megelőzésében és kezelésében is fontos szerepet kaphat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Természetesen nem ez az egyetlen kutatási irányvonal a rákgyógyításban: korábban írtunk arról, hogy idén többek között az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal egy rákellenes immunterápiát is jóváhagyott, melyben saját sejteket használnának a betegség megelőzésére és kezelésére.

A fenti kutatások a további irányok meghatározásában is jelentősek, az eredmények pedig a jövőben sokkal hatékonyabb és jobb kezeléseket tehetnek lehetővé, ami reményt adhat a gyógyulók és a gyógyítók számára egyaránt.

Ezt is szeretjük