Pillanatok alatt azonosítja a rákos szövetet az új toll: 10 másodperc elég neki
Hatalmas előrelépés ez az eszköz a daganatos betegségek diagnosztizálásában.

kutatás (4)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tíz másodperc alatt azonosítja a rákos szövetet egy toll formájú kézi műszer, melyet a Texasi Egyetem tudósai fejlesztettek ki. Erről tudósított a BBC hírportálja. A kutatók szerint a műszer gyorsabbá, biztonságosabbá és pontosabbá teheti a daganat eltávolítását.

Azt remélik, használatával elkerülhető, hogy a beteg szövet maradványai a szervezetben maradjanak, írta a Science Traslational Medicine című szaklap. A tesztek szerint a toll az esetek 96%-ában pontosan diagnosztizált.

A kóros anyagcsere-folyamatokat ismeri fel

A MasSpec Pen nevű eszköz a rákos sejtekre jellemző anyagcsere felismerésével működik,  szaporodási és növekedési ütemük miatt ugyanis kémiájuk nagyon eltér az egészséges szövetek anyagcseréjétől. A tollat a rákgyanús területhez érintik, ott apró vízcseppet bocsát ki. Az élő sejtek vegyi anyagai a vízbe jutnak, ezt a toll visszaszívja, hogy analizálják. A tollat ezután egy tömegspektrométerbe helyezik, mely több ezer vegyi anyag tömegét képes megmérni minden másodpercben.

A MacSpec Pen a rákdiagnosztikában
A MacSpec Pen a rákdiagnosztikában

Kémiai ujjlenyomat jön létre

Az eredmény egy kémiai ujjlenyomat, melynek alapján az orvosok eldönthetik, egészséges vagy rákos szövetet vizsgálnak-e. A kutatók 253 mintán tesztelték a tollat. Azt tervezik, hogy a tesztek folytatásával tovább finomítanak rajta, mielőtt jövőre műtétek közben is kipróbálják.

A cikk az ajánló után folytatódik

A daganateltávolító műtétek pontosságát korábban is igyekeztek fokozni. Az Imperial College London tudósai például olyan kést fejlesztettek, mely érzékeli, hogy rákos daganatot távolít-e el. A Harvard egy kutatócsoportja pedig lézerrel vizsgálja, milyen kiterjedésű agydaganatot kell eltávolítani.

Ezt is szeretjük