Pillanatok alatt azonosítja a rákos szövetet az új toll: 10 másodperc elég neki

Hatalmas előrelépés ez az eszköz a daganatos betegségek diagnosztizálásában.

kutatás (4)

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tíz másodperc alatt azonosítja a rákos szövetet egy toll formájú kézi műszer, melyet a Texasi Egyetem tudósai fejlesztettek ki. Erről tudósított a BBC hírportálja. A kutatók szerint a műszer gyorsabbá, biztonságosabbá és pontosabbá teheti a daganat eltávolítását.

Azt remélik, használatával elkerülhető, hogy a beteg szövet maradványai a szervezetben maradjanak, írta a Science Traslational Medicine című szaklap. A tesztek szerint a toll az esetek 96%-ában pontosan diagnosztizált.

A kóros anyagcsere-folyamatokat ismeri fel

A MasSpec Pen nevű eszköz a rákos sejtekre jellemző anyagcsere felismerésével működik,  szaporodási és növekedési ütemük miatt ugyanis kémiájuk nagyon eltér az egészséges szövetek anyagcseréjétől. A tollat a rákgyanús területhez érintik, ott apró vízcseppet bocsát ki. Az élő sejtek vegyi anyagai a vízbe jutnak, ezt a toll visszaszívja, hogy analizálják. A tollat ezután egy tömegspektrométerbe helyezik, mely több ezer vegyi anyag tömegét képes megmérni minden másodpercben.

A MacSpec Pen a rákdiagnosztikában
A MacSpec Pen a rákdiagnosztikában

Kémiai ujjlenyomat jön létre

Az eredmény egy kémiai ujjlenyomat, melynek alapján az orvosok eldönthetik, egészséges vagy rákos szövetet vizsgálnak-e. A kutatók 253 mintán tesztelték a tollat. Azt tervezik, hogy a tesztek folytatásával tovább finomítanak rajta, mielőtt jövőre műtétek közben is kipróbálják.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A daganateltávolító műtétek pontosságát korábban is igyekeztek fokozni. Az Imperial College London tudósai például olyan kést fejlesztettek, mely érzékeli, hogy rákos daganatot távolít-e el. A Harvard egy kutatócsoportja pedig lézerrel vizsgálja, milyen kiterjedésű agydaganatot kell eltávolítani.

Ezt is szeretjük