Felfáztál, vagy hólyaggyulladásod van? Nem teljesen ugyanaz a kettő, és kezelni is máshogy kell

Az enyhébb felfázás könnyen fordulhat át komolyabb betegségbe.

felfázás

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tévedés az, hogy a felfázás csak télen sújt le, ahogyan az is, hogy a hideg okozza legtöbbször. A meggyengült immunrendszer miatt viszont előfordulhat, hogy többször jelentkezik a hideg hónapokban.

A kellemetlen, többször kiújuló betegségnek különböző fázisai vannak, az enyhébb felfázástól kezdve a komolyabb hólyaghuruton át a veszélyes vesemedence-gyulladásig. Javasolt tehát nagyon korai szakaszban elkapni és kezelni a betegséget.

A húgyutakból indul a fertőzés

A húgyutak fertőzését nem elsősorban az alulról felkúszó hideg okozza, hanem a húgycső egészséges baktériumflórájának felborulása. Ezt okozhatja intenzív szexuális élet is - ezért is hívják a felfázást sokszor honeymoon betegségnek -, illetve a nyálkahártya mikrosérülésein bejutó baktériumok, vírusok és gombák.

Ez leggyakrabban az E. coli baktérium, ami a végbél tájékáról a súrlódás miatt kerülhet a nemi szerv területére, ezért is fontos szex után kimenni pisilni, hogy a húgyutakba került bacik kimosódjanak. Ha mindezt megkoronázza egy alulról jött fel- és megfázás is, akkor hamarabb begyulladnak a húgyutak és a vese is. Ezért is fontos a nedves fürdőruha lecserélése, a pamut fehérnemű viselése és az alapvető higiénia az alsó fertályon is.

Sokkal gyakoribb a nőknél

A felfázás elsősorban női betegség, és ennek az oka csupán az anatómiai adottságokban keresendő. A nők húgycsöve lényegesen rövidebb a férfiakénál, tehát a kórokozók hamarabb jutnak hólyagba. Mivel a végbélnyíláshoz és a hüvelyhez is közel van, a fertőzésveszély is nagyobb. Ha a felfázás csak a húgycsövet és a hólyagot érinti, akkor alsó húgyúti fertőzésnek hívják, és enyhébb lefolyású.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Ha a baktériumok feljebb jutnak, felső húgyúti fertőzésről beszélünk, ami már a veséket is érintheti. Ez súlyosabb tünetekkel és erősebb fájdalommal jár, illetve kezeletlenül átfordulhat vesemedence-gyulladásba is. Fontos, hogy ha egy-két napon túl is fennállnak a tünetek, orvos lássa el a beteget, hogy kizárja a további urológiai és nőgyógyászati betegségeket.

Mások a tünetek és a kezelés is

A sima felfázásnál vagy hólyaghurutnál gyakoribb a vizelési inger, mégis kevés vizelet távozik. A pisilés csíp vagy éget, de szerencsés esetben elég a bőséges folyadékivás, ami kimossa a baktériumokat, mellette pedig az alsó húgyúti fertőzéseknél hasznosan alkalmazott tőzegáfonya-tea vagy -kapszula fogyasztása.  

A hólyaggyulladás már fájdalmasabb, sötétebb és rossz szagú vizelettel jár, és előfordul, hogy vér is van nyomokban benne. Ha görcsös állapot és láz, derék- és hátfájdalom, hidegrázás is társul a tünetekhez, akkor vélhetően megtámadta a vesét is a fertőzés. Ez azonnali orvosi ellátást és antibiotikumos, illetve fájdalomcsillapító kezelést igényel. Az ágynyugalom, a pihenés és a zokni vagy papucs viselése, illetve hűvösebb időben a réteges és melegen tartó öltözködés mindhárom esetben erősen javasolt. 

Ezt is szeretjük