Felfáztál, vagy hólyaggyulladásod van? Nem teljesen ugyanaz a kettő, és kezelni is máshogy kell
Az enyhébb felfázás könnyen fordulhat át komolyabb betegségbe.

felfázás
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tévedés az, hogy a felfázás csak télen sújt le, ahogyan az is, hogy a hideg okozza legtöbbször. A meggyengült immunrendszer miatt viszont előfordulhat, hogy többször jelentkezik a hideg hónapokban.

A kellemetlen, többször kiújuló betegségnek különböző fázisai vannak, az enyhébb felfázástól kezdve a komolyabb hólyaghuruton át a veszélyes vesemedence-gyulladásig. Javasolt tehát nagyon korai szakaszban elkapni és kezelni a betegséget.

A húgyutakból indul a fertőzés

A húgyutak fertőzését nem elsősorban az alulról felkúszó hideg okozza, hanem a húgycső egészséges baktériumflórájának felborulása. Ezt okozhatja intenzív szexuális élet is - ezért is hívják a felfázást sokszor honeymoon betegségnek -, illetve a nyálkahártya mikrosérülésein bejutó baktériumok, vírusok és gombák.

Ez leggyakrabban az E. coli baktérium, ami a végbél tájékáról a súrlódás miatt kerülhet a nemi szerv területére, ezért is fontos szex után kimenni pisilni, hogy a húgyutakba került bacik kimosódjanak. Ha mindezt megkoronázza egy alulról jött fel- és megfázás is, akkor hamarabb begyulladnak a húgyutak és a vese is. Ezért is fontos a nedves fürdőruha lecserélése, a pamut fehérnemű viselése és az alapvető higiénia az alsó fertályon is.

Sokkal gyakoribb a nőknél

A felfázás elsősorban női betegség, és ennek az oka csupán az anatómiai adottságokban keresendő. A nők húgycsöve lényegesen rövidebb a férfiakénál, tehát a kórokozók hamarabb jutnak hólyagba. Mivel a végbélnyíláshoz és a hüvelyhez is közel van, a fertőzésveszély is nagyobb. Ha a felfázás csak a húgycsövet és a hólyagot érinti, akkor alsó húgyúti fertőzésnek hívják, és enyhébb lefolyású.

A cikk az ajánló után folytatódik

Leplezd le az intim fertőzést!

A hasi fájdalom mögött más ok is állhat, például a hüvelygomba, ami gyakoriságát tekintve az egyik legnagyobb számban előforduló nőgyógyászati fertőzés. Ha a tüneteid régóta fennállnak, érdemes magad tesztelni és az eredménnyel orvoshoz fordulni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ha a baktériumok feljebb jutnak, felső húgyúti fertőzésről beszélünk, ami már a veséket is érintheti. Ez súlyosabb tünetekkel és erősebb fájdalommal jár, illetve kezeletlenül átfordulhat vesemedence-gyulladásba is. Fontos, hogy ha egy-két napon túl is fennállnak a tünetek, orvos lássa el a beteget, hogy kizárja a további urológiai és nőgyógyászati betegségeket.

Mások a tünetek és a kezelés is

A sima felfázásnál vagy hólyaghurutnál gyakoribb a vizelési inger, mégis kevés vizelet távozik. A pisilés csíp vagy éget, de szerencsés esetben elég a bőséges folyadékivás, ami kimossa a baktériumokat, mellette pedig az alsó húgyúti fertőzéseknél hasznosan alkalmazott tőzegáfonya-tea vagy -kapszula fogyasztása.  

A hólyaggyulladás már fájdalmasabb, sötétebb és rossz szagú vizelettel jár, és előfordul, hogy vér is van nyomokban benne. Ha görcsös állapot és láz, derék- és hátfájdalom, hidegrázás is társul a tünetekhez, akkor vélhetően megtámadta a vesét is a fertőzés. Ez azonnali orvosi ellátást és antibiotikumos, illetve fájdalomcsillapító kezelést igényel. Az ágynyugalom, a pihenés és a zokni vagy papucs viselése, illetve hűvösebb időben a réteges és melegen tartó öltözködés mindhárom esetben erősen javasolt. 

Ezt is szeretjük