Szabad vény nélküli gyógyszerrel kezelni az intim fertőzéseket?

A nőgyógyász megmondja

Kiderül, segítenek vagy épp csak rontanak-e a helyzeten.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szinte minden nő szembesült már azzal élete során, milyen kellemetlen tünetekkel járhat a gyakran csak felfázásként emlegetett hólyaggyulladás, de a legtöbben ugyanígy találkoztak már az intim fertőzések igen kellemetlen jeleivel is, legyen szó folyásról, viszketésről, égő érzésről.

Sok nő nem szívesen megy el nőgyógyászhoz, ha valamilyen kellemetlen tünetet tapasztal, inkább vény nélkül kapható készítményt vásárol. De vajon szabad-e? Dr. Oláh Orsolya nőgyógyász szakértőnk válaszolt a kérdésre.

Félrevezetőek lehetnek a tünetek

A nőgyógyászati fertőzések legjelentősebb részét néhány kórokozó okozza: ezek között vannak gombák, baktériumok és protozoonok is.

Bár mindegyik fertőzésnek van egy-egy jellegzetesebb tünete, mint például a túrós, darabos folyás Candida-fertőzésben vagy a tipikus, szürkésfehér, halszagú folyás bakteriális vaginózisban, egyáltalán nem ilyen tipikus mindig a helyzet, és nagyon félrevezetőek lehetnek egyes tünetek. Ezért nagyon nehéz a diagnózis felállítása, és könnyen lehet, hogy olyan szert használ valaki, ami hatástalan, és csak romlik a betegség. Nem véletlen vesznek kenetet a nőgyógyászok, és tenyésztik ki laborban a kórokozót, mielőtt bármit is felírnának.

Könnyen ellenállóvá válhatnak a kórokozók

A doktornő kiemelte, hogy manapság a túlzott és indokolatlan antibiotikum-használat következményeként a kórokozók nagy része már nem reagál a használt antibiotikumokra, ezek miatt pedig nem javasolja például a vény nélkül kapható gombaellenes krémeket és kúpokat orvosi vizsgálat nélkül, a nem megfelelő adagolás és a korlátlan használat miatt ugyanis esetükben is fokozott a rezisztencia kialakulásának kockázata, vagyis a baktériumok gyógyszerekre való ellenálló képességének létrejötte. Baktériumellenes antibiotikumok szerencsére nem is igazán kaphatóak vény nélkül.

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Vizsgálat nélkül csak ilyen készítményeket használj!

Dr. Oláh Orsolya szerint tehát mindenképp érdemes elsőként orvoshoz fordulni a vény nélküli készítmények alkalmazása helyett, ha azonban valaki mindenképpen vizsgálat nélkül próbálkozna terápiával, abban az esetben javaslata szerint maradjon a lactobacillus- és gyógynövénytartalmú hüvelyi készítményeknél, emellett támogassa az immunrendszerét vitaminokkal, van ugyanis, hogy ennyi is elég. Ha azonban ez hatástalan, a további kezelés előtt mindenképpen nőgyógyászhoz kell fordulni.

Ezt is szeretjük