Te is többet alszol ennél? Nagyon súlyos betegség első jele lehet
A délutáni szunyókálásnak is megvan a maga előnye, de nem mindegy, mennyit alszol!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egy óránál hosszabb nappali alvás a 2-es típusú cukorbetegség jele lehet egy nagy létszámú japán kutatás szerint - írta a BBC hírportálja. Ahogy arról az MTI is beszámolt, több mint 300 ezer ember adatait tartalmazzák azok a tanulmányok, amelyeket a Tokiói Egyetem tudósai elemeztek, eredményeiket pedig az Európai Diabétesz Társaság - European Association for the Study of Diabetes - müncheni ülésén ismertették.

Veszélyes a hosszú szieszta?

A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy akik 60 percnél hosszabb ideig sziesztáztak, azoknál 45%-kal nagyobb volt a cukorbetegség kockázata a napközben egyáltalán nem alvókhoz képest.

Akkor azonban nem találtak ilyen összefüggést, ha a napközbeli alvás 40 percnél rövidebb volt. A tanulmány készítői szerint az éjszakai alvászavar is lehet a hosszú szieszta oka, a rossz álmot az alváskor jelentkező apnoé, vagyis légzéskimaradás is előidézheti.

Az alvászavar veszélyei

Ez a fajta alvászavar növelheti a szívroham, az agyvérzés és a szív- és érrendszeri problémák, valamint az anyagcsere-betegségek, köztük a 2-es típusú diabétesz kockázatát.

A munka vagy az életmód miatt kialakuló alváshiány emellett fokozhatja az étvágyat, ez pedig növelheti a cukorbetegség kockázatát. Az is lehetséges, hogy a rosszabb egészségi állapotú emberek, valamint azok, akik a diabétesz korai stádiumában vannak, hajlamosabbak napközben hosszabbat aludni.

Az ok-okozati viszony az alvás és a diabétesz között

A kutatók azt is kijelentették, hogy a rövidebb szieszta inkább fokozta az éberséget, és javított a mozgáson. Naveed Sattar, a Glasgow-i Egyetem belgyógyász-professzora szerint sok bizonyíték támasztja alá, hogy létezik valamiféle kapcsolat az alvászavarok és a diabétesz között.

- Valószínű, hogy azok a kockázati tényezők állnak a hosszú napközbeni alvás mögött, amelyek a cukorbajt is okozzák, ez pedig azt jelenti, hogy a kiadós szieszta a diabétesz korai figyelmeztető jele lehet - mondta el Sattar a BBC-nek, ám hozzátette, hogy az ok-okozati viszonyt további kutatásoknak kell feltárni.

Ezt is szeretjük