Csökkenti a gyulladást a szervezetben, erősíti az immunrendszert: ezek a cink legjobb forrásai

Változatos, kiegyensúlyozott táplálkozással fedezhető a szervezet cinkszükséglete.

Cink természetes forrásai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cink a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelem, ami több mint kétszáz enzim működésében játszik fontos szerepet. Részt vesz az anyagcsere-folyamatokban, a vércukorszint szabályozásában, a normál DNS-szintézisben, illetve a sejtek védelmében is.

Támogatja az immunrendszert, a sebgyógyuláshoz, az ízérzéshez és a szagláshoz is elengedhetetlen. Csökkenti a krónikus gyulladást okozó oxidatív stresszt és egyes gyulladást okozó fehérjék szintjét a szervezetben. A cink esszenciális tápanyag, tehát táplálkozás útján kell bejuttatni a szervezetbe. Változatos étrenddel a szükséglet általában fedezhető.

A cink természetes forrásai

Nemzetközi ajánlások szerint egészséges felnőtt nők esetében a napi cinkszükséglet 8 milligramm, férfiaknál 11 milligramm. Terhesség és szoptatás alatt megnő az ajánlott mennyiség. Az igény kiegyensúlyozott táplálkozással többnyire fedezhető, a szigorú, fehérjeszegény diétát folytatók, a felszívódási zavarral, emésztő szervrendszeri betegséggel élők szembesülhetnek hiánnyal. A cinkhiányra hajhullás, hasmenés, látásproblémák, a szag- és ízérzés zavarai hívhatják fel többek között a figyelmet. A következő táplálékok segíthetnek a cinkszükséglet fedezésében.

A cink kiemelkedően jó forrásai a húsok, azok közül is a vörös húsok. A marhahús cinktartalma különösen magas, 100 grammjában körülbelül 5 milligramm található meg a tápanyagból. A vörös húsokkal ugyanakkor vigyázniuk kell a szív- és érrendszeri betegségekkel, magas koleszterinszinttel élőknek.
Fotó: Lisovskaya / Getty Images Hungary
A kagyló- és rákfélék is gazdagok cinkben, hat közepes méretű osztriga 33 milligrammot tartalmaz az ásványi anyagból.
Fotó: Richard T. Nowitz / Getty Images Hungary
A magok rengeteg hasznos tápanyaggal ellátják a szervezetet, érdemes beépíteni őket a táplálkozásba. A kendermagot is ideje felfedezni, 100 grammjában 9,9 milligramm cink található. Zabkásához, smoothie-hoz is hozzá lehet keverni, de kerülhet süteménybe is.
Fotó: Katrin Ray Shumakov / Getty Images Hungary
100 gramm tökmagban körülbelül 10 milligramm cink található. A magvak azért is rendkívül hasznosak, mert rostokban, egészséges, szívbarát zsírokban, illetve különböző ásványi anyagokban és vitaminokban is gazdagok.
Fotó: Getty Images Hungary
A csicseriborsó 100 grammjában 3,4 milligramm cink található. A táplálék kitűnő növényi fehérjeforrás, és gazdag rostban is, így támogatja a szív-érrendszert és az emésztést is.
Fotó: Olha_Afanasieva / Getty Images Hungary
A lencse szintén értékes fehérjeforrás, 100 grammjában körülbelül 2 milligramm cink található.
Fotó: Getty Images Hungary
100 gramm zabpehelyben 4 milligramm cink található. A zab hozzájárul az egészséges emésztéshez, és segíthet a vércukorszint stabilizálásában is.
Fotó: Getty Images Hungary
A tejtermékek is tartalmaznak cinket, egy bögre natúr joghurt például 2,3 milligrammot. A zsírszegény natúrjoghurt diétába is beilleszthető, ráadásul kedvedre ízesítheted egészséges finomságokkal, magvakkal, bogyós gyümölcsökkel.
Fotó: Getty Images Hungary

Prémium vitaminok szerves forrásából

Fedezd fel a BioTechUSA új, prémium étrendkiegészítőit, melyeket a természet által inspirált hatóanyagok gondos válogatásával alkottunk meg a szervezetünk optimális működésének támogatására. A funkcionális termékek tökéletesen kiegészítik egymást, így teljeskörű megoldást nyújtanak a legmagasabb szintű napi rutinhoz.   

Promóció

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük