Csökkenti a gyulladást a szervezetben, erősíti az immunrendszert: ezek a cink legjobb forrásai
Változatos, kiegyensúlyozott táplálkozással fedezhető a szervezet cinkszükséglete.

A cink a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelem, ami több mint kétszáz enzim működésében játszik fontos szerepet. Részt vesz az anyagcsere-folyamatokban, a vércukorszint szabályozásában, a normál DNS-szintézisben, illetve a sejtek védelmében is.
Támogatja az immunrendszert, a sebgyógyuláshoz, az ízérzéshez és a szagláshoz is elengedhetetlen. Csökkenti a krónikus gyulladást okozó oxidatív stresszt és egyes gyulladást okozó fehérjék szintjét a szervezetben. A cink esszenciális tápanyag, tehát táplálkozás útján kell bejuttatni a szervezetbe. Változatos étrenddel a szükséglet általában fedezhető.
A cink természetes forrásai
Nemzetközi ajánlások szerint egészséges felnőtt nők esetében a napi cinkszükséglet 8 milligramm, férfiaknál 11 milligramm. Terhesség és szoptatás alatt megnő az ajánlott mennyiség. Az igény kiegyensúlyozott táplálkozással többnyire fedezhető, a szigorú, fehérjeszegény diétát folytatók, a felszívódási zavarral, emésztő szervrendszeri betegséggel élők szembesülhetnek hiánnyal. A cinkhiányra hajhullás, hasmenés, látásproblémák, a szag- és ízérzés zavarai hívhatják fel többek között a figyelmet. A következő táplálékok segíthetnek a cinkszükséglet fedezésében.
(Képek: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!

- autoimmun betegség
- hajhullás
Napi hány hajszál elveszítése számít kórosnak? Betegséget is jelezhet

- megelőzés
- vérszegénység