Az esti fáradt órákban már az ember legszívesebben csak készítene egy szendvicset, hogy megjutalmazza magát a nap végén. Sajnos nem jó választás, mert tele van szénhidráttal, és a helyesen kiválasztott vacsorának nagyon fontos szerepe van a fogyókúrában, hiszen ezeket a kalóriákat már nemigen mozgod le.
Elavult szabálynak minősül az, hogy este hat után nem szabad enni semmit. Most már széles körben elterjedt a nézete annak, hogy a legutolsó étkezés idejét az határozza meg, hogy ki mikor szokott lefeküdni aludni. Szakértők szerint az előtte lévő 2-3 órában már nem ajánlott táplálkozni, tehát ha valaki éjfélkor tér nyugovóra, a vacsoráját este 9-ig fogyaszthatja el.
Szénhidrátszegény vacsorák
Az esti órákban egyáltalán nem mindegy, milyen jellegű étel után nyúl az ember. Olyat javasolt választani, ami könnyed, nem terheli meg a gyomrot, ezzel biztosítható a nyugodt, pihentető alvás, mely a fogyás elengedhetetlen része. Emellett a bevitt kalóriák is sokat számítanak, lehetőleg minél alacsonyabb szénhidráttartalmú, de mégis laktató fogások után érdemes nézni - ehhez adunk most pár ötletet.

A töltött,
tepsiben sült karalábé könnyed, mégis laktató vacsoraként szolgálhat, amiből akár két adagot is elfogyaszthatsz. Magas rosttartalma támogatja az emésztést, és hosszan tartó teltségérzetet okoz, emellett a karalábé A- és B-vitaminokkal, ásványi anyagokkal látja el a szervezetet, és alig van benne kalória.

Próbáld ki a
darált hússal töltött paradicsomot, ami nagyon laktató fogás, mégsem nehéz a gyomornak, így az esti órákban is fogyasztható! A paradicsom egyike azon zöldségeknek, melyet főtt formájában a legelőnyösebb megenni, mert hő hatására felszabadul a benne lévő likopin, ami erős antioxidáns, emellett rostokban is bővelkedik.

Alacsony kalória-, de magas rosttartalma miatt a padlizsánt is érdemes minél gyakran beilleszteni a heti menübe. Stabilizálja a vércukorszintet, és lassítja a tápanyagok felszívódását, fehérjében és kalciumban gazdag sajttal kiegészítve mennyei vacsoraként szolgálhat a
padlizsáncsónak - egyet belőle bátran megehetsz.

A vitaminokban, ásványi anyagokban bővelkedő
Cobb-saláta szintén kitűnő választás a nap utolsó étkezésekor. Alapanyagai között szerepel a fehérjedús csirkemell, a kalciumban gazdag feta sajt, mely tápanyag elősegíti a fogyást is. Nem mellékesen rostokban is bővelkedik, így másnap reggelig biztosan nem éhezel meg.

Mindössze egy salátalevél, filézett csirkemell, sovány joghurt és némi zöldség szükséges a fenséges
joghurtos csirkemellsalátához, ami rostokkal és az izmok működését támogató fehérjével látja el a szervezetet. Érdemes időnként beiktatni vacsorára, hiszen nem tartalmaz sok kalóriát.

A
karfiolpüré egyszerű, tápláló és sokáig eltelítő fogás, köretként és egytálételként is megállja a helyét, vacsoraként is kiváló. Az alacsony kalóriatartalmú és glikémiás indexű zöldség nem dobja meg nagyon a vércukorszintet, így elfogyasztásával elkerülhető a farkaséhség érzete.

A kelbimbó nemcsak zöldségköretként fogyasztható, hanem könnyed, serpenyős egytálétel is készíthető belőle, ilyen a
gombás kelbimbó. A szénhidrát, amit tartalmaz, javarészt növényi rostokból áll, melyek a bélflóra hasznos baktériumait táplálják. A gomba az egyik legjobb D-vitamin- és kalciumforrás, melyek együttese
bizonyítottan támogatja a fogyást.
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)