Az ételek glikémiás indexének mérését eredetileg a cukorbetegek vércukorszintjének ellenőrzésére találták ki, mára viszont ismert a diétázók és a fogyókúrázók körében is. A glikémiás index megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel, és azt, hogy ez mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintet.
Az alacsony glikémiás indexű ételek olyan ételek, amelyek lassan emelik meg a vércukorszintet, és hosszabb ideig biztosítják az energiát, mert az emésztésük lassabb. Ezek az ételek általában magas rost- és fehérjetartalommal rendelkeznek, és kevésbé tartalmaznak egyszerű, azaz gyorsan felszívódó szénhidrátokat.
Ennek a 8 ételnek nagyon alacsony a glikémiás indexe
Ebben a cikkben nyolc olyan ételt mutatunk be, amelyek amellett, hogy ízletesek, alacsony glikémiás indexük miatt diétázók és cukorbetegek számára is ajánlott a fogyasztásuk. Lapozz, és tudd meg, milyen ételeket érdemes beiktatnod az étkezésedbe.

A mandula nemcsak finom, de hihetetlenül egészséges is. A vitaminok közül B1-, B2-, B6- és E-vitamint, az ásványi anyagok közül pedig rengeteg káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort tartalmaz. Ennek köszönhetően táplálja a csontokat, fogakat, idegeket, izmokat, és még menstruációs fájdalmak idején is segíthet. Glikémiás indexe 15, így cukorbetegek és fogyókúrázók egyaránt fogyaszthatják. Kalóriatartalma viszont magas, ezért érdemes mértékkel fogyasztani.

Az eperről kevesen tudják, hogy a citromhoz hasonló, magas C-vitamin-tartalommal rendelkezik, illetve antioxidánsokban is gazdag, melynek köszönhetően gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatása is van. Emellett serkenti a kollagéntermelést, és rostokban is bővelkedik, így hozzájárul az emésztés megfelelő működéséhez. Kalóriatartalma 100 grammban mindössze 32, glikémiás indexe pedig csupán 40.

A paradicsom tisztítja a vért, és óv a vérrögök kialakulása ellen, valamint csökkenti a stroke és szívbetegségek kockázatát, és a magas vérnyomásra is kedvezően hat. Stabilizálja a vércukorszintet, így a cukorbetegség megelőzésében is fontos szerepe van. Kalóriatartalma nagyon alacsony, 100 gramm friss zöldségben mindössze 18 kalória van. Glikémiás indexe is kedvező, csupán 15.

A körte nagyon magas élelmirost-forrás, ezért jótékonyan hat a bélrendszer működésére és az emésztésre. A héjának magas flavonoidtartalma erős gyulladáscsökkentő hatással bír, valamint a benne található fahéjsav hatékony rákmegelőző hatással rendelkezik. 100 gramm nyers gyümölcsben 57 kalória van, de glikémiás indexe is alacsony, 30-40 között mozog.
Fotó: Sasha Bell / Getty Images Hungary

Az uborka az egyik legtáplálóbb zöldség: magas káliumtartalmával segít szabályozni a vérnyomást, magas rosttartalmának köszönhetően pedig jótékonyan hat az emésztésre. Emellett az uborkában számos antioxidáns is fellelhető, melyek csökkentik a krónikus betegségek kialakulását. Alacsony kalóriatartalma miatt kitűnő választás súlycsökkentés esetén, de a vércukorszintre is jótékonyan hat, ugyanis glikémiás indexe mindössze 15.
Fotó: Alberto Rojas Garcia / Getty Images Hungary

A dió magas antioxidáns-tartalma által védi a szívet, és csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ugyanakkor védi a bélrendszer egészségét, segít a vércukorszint szabályozásában, és hangulatjavító hatása is van. Kalóriatartalma magas, ezért érdemes mértékkel fogyasztani, glikémiás indexe viszont nagyon alacsony, csupán 15.

Az avokádó egy univerzális növény, amely gyümölcs és zöldség egyben. Semleges ízének köszönhetően könnyen párosítható szinte bármilyen étellel, emellett gazdag forrása mind a vitaminoknak, mind pedig az ásványi anyagoknak. Kitűnő szívvédő, a jó zsírok egyik legfőbb forrása. Glikémiás indexe is nagyon alacsony, csak 15.

Az áfonya C- és A-vitamin- és fitotápanyag-tartalma antioxidánsként működve védi a sejteket a szabad gyököktől, amivel megakadályozza a tumorok fejlődését, csökkenti a szervezet gyulladásait, és lassítja számos ráktípus terjedését. A benne található polifenolok elősegíthetik a jó baktériumok növekedését a bélrendszerben, ami jobb általános egészséghez és az emésztőrendszer megfelelő működéséhez vezet. Alacsony glikémiás indexe (25) miatt cukorbetegek és inzulinrezisztensek számára is ajánlott.
Ez a 4 dolog brutálisan lassítja az anyagcserét - 50 éves kor fölött semmiképp ne csináld
Több rossz szokás is az anyagcsere lelassulásához vezethet.
Elolvasom
(A képek forrása: Getty Images Hungary)