Mégsem a reggeli a legfontosabb étkezés? Ezért nem kell sokat enni ébredés után

Az sem baj, ha néha kimarad a reggeli.

Reggeli kihagyása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A reggeli az 1960-as években érdemelte ki a nap legfontosabb étkezése címet, miután Adelle Davis amerikai táplálkozási szakértő azt javasolta, hogy a fittség megőrzése és az elhízás elkerülése érdekében „reggelizzünk úgy, mint egy király, ebédeljünk úgy, mint egy polgár, és vacsorázzunk úgy, mint egy koldus”. Mára azonban sokat változott az életmódunk, amihez táplálkozási szokásainknak is igazodnia kellene.

Nem kell sokat enni ébredés után

Napjainkban egyre kevesebben végzünk olyan fizikai munkát, melyhez elengedhetetlen lenne a napindító bőséges energiabevitel. Sokaknak kimondottan nehezükre esik az ébredést követő fél-egy órában szilárd táplálékot magukhoz venni. Ők jobban teszik, ha odafigyelve testük jelzéseire, nem visznek be túl sok kalóriát.

Éveken át számos kutatás kimutatta, hogy a reggelizés segít megelőzi a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az elhízás kialakulását. Egy 2021-es tanulmány például arra az eredményre jutott, hogy azok, akik hetente hétszer reggeliznek, csökkentik a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a stroke, valamint egyéb szív- és érrendszeri betegségek, továbbá az elhízás kockázatát.

Egy 2017-es vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy mind a cukorbetegségben szenvedők, mind az egészséges kontrollcsoport esetében megzavarta a cirkadián ritmust a reggeli kihagyása.

Nem baj, ha néha kimarad 

Ugyanakkor egyre több táplálkozási szakember véli úgy, hogy nem közvetlenül a reggelizés van pozitív hatással az egészségi állapotra, a bőséges reggeli pedig nem is ajánlott. 

Egy 2018-as tanulmány szerint egyszerűen azok, akik rendszeresen reggeliznek, általában jobban odafigyelnek a megfelelő tápanyagbevitelükre, nagyobb eséllyel sportolnak, és általában odafigyelnek az egészséges életmódra, stresszkezelésre. Velük szemben, akik rendszeresen kihagyják a reggelit, jellemzően egészségtelenebb életmódot folytatnak, körükben gyakoribb az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a magasabb zsír- illetve koleszterintartalmú ételek fogyasztása.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A reggeli fontos étkezés, mely tápanyagokkal látja el szervezetünket a nap indításakor, azonban a legújabb tanulmányok szerint nem a nap legfontosabb étkezése. Ha reggel éhesen ébredsz, az egészséges és tápláló reggeli jó ötlet, ám ha a hét egy-két napján nem érzed éhesnek magad és kimarad a nap első étkezése, nem kell bűntudatot érezned miatta. Ha azonban rendszeresen kihagyod a reggelit, fontos, hogy a nap többi étkezése során igyekezz optimalizálni a tápanyagbevitelt. A tízórai már ne maradjon ki, de ne is gondold, hogy egy csokival érdemes elintézni - helyette fogyassz inkább zabkását vagy joghurtot gyümölccsel, esetleg tojást, teljes kiőrlésű szendvicset sok zöldséggel.

10 laktató tízórai, ami délig eltelít, és segíti a fogyást: ezeket edd, ha túlsúlyod van

Fehérje- és rostdúsak, támogatják az emésztőrendszer munkáját, így tökéletes választások fogyókúrához.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük