A 3 legsúlyosabb betegség a hajhullás mögött
Ha napról napra egyre több hajszálat találsz a párnán, a lefolyóban és a fésűben, ne törődj bele a helyzetbe.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hajhullás hátterében gyakran csak évszakváltás, illetve az egészségtelen táplálkozás miatt kialakuló hiányállapot áll. Ám bizonyos esetekben előfordulhat, hogy ennél komolyabb a baj.

Ha napi több mint 90 hajszál távozik hűtlenül a fejbőrről, ne hagyd annyiban a dolgot. Az Alopecia areata vagy a Tinea capitis olyan hajhullást okozó betegség, melynek kezelésével nem érdemes várnod.

Tinea capitis - gomba a háttérben

A gombáknak több mint 100 ezer fajtájuk van. Túlnyomó többségük ártalmatlan, de akad jó néhány olyan is, mely fertőzést okoz az emberi szervezetben. A Tinea capitis például a hajas fejbőr felszínes gombafertőzése.

Tünetek

  • Vörös fejbőr.
  • Erős hajhullás.
  • Finom, pikkelyes hámlás.
  • Viszkető, kopasz folt a fejbőrön.

Kezelési lehetőség

Ha a tünetek ismerősek, minél előbb fordulj orvoshoz. A hosszú ideig kezeletlenül hagyott fejbőrgombásodás feltűnő, és csak lassan múló, esetenként maradandó, kopasz foltokat okozhat. A fertőzés kezelése alapvetően szájon át szedhető gombaellenes tablettákra épül, ami lokális fungicid samponok használatával egészül ki.

Az orvos leggyakrabban Griseofulvint ír fel, de ketokonazol-, itrokonazol- vagy terbinafintartalmú szerek is hatékonyan alkalmazhatók a fertőzés ellen. A teljes gyógyuláshoz általában másfél-két hónap szükséges.

Kiegészítő kezelésként szedhetsz gombaellenes tulajdonságú grépfrútmagkivonatot, melyet oldat formájában vásárolhatsz meg bioboltokban. A fokhagyma szintén erős gombaellenes hatású növény. Fogyaszthatod természetes formában, de, ha nem kedveled az ízét, szedhetsz kapszulát is.

Fontos!
Amennyiben van kutyád vagy macskád, mindenképpen vizsgáltasd meg az állatorvossal, ugyanis ő is hordozhatja a kórokozó gombafajt.

Alopecia areata - foltos hajhullás

Az alopecia latin kifejezés, mely magyarul hajvesztést jelent. Az alopecia areata foltos hajhullást, foltszerű kopaszodást okoz. A betegség hátterében legtöbbször az immunrendszer zavara áll, ami kórosan túlműködővé válva megtámadja a hajhagymákat. De a fokozott stressz is fontos szerepet játszik a kialakulásában, mert hatására a fejbőr vérellátása csökken. Egyes esetekben vashiányos vérszegénység, illetve pajzsmirigybetegség is okozhatja a hajvesztést.

Kezelési lehetőség

Ha a vérképed vashiányt mutat, már kisebb étrendi változtatásokkal is sokat tehetsz a hajhullás ellen. Korábbi cikkünkből hasznos információkhoz juthatsz azzal kapcsolatban, pontosan mit is érdemes fogyasztanod.
Amennyiben a pajzsmirigy működési zavara okozza a bajt, komoly orvosi kezelésre lesz szükséged. A részletekről ide kattintva tájékozódhatsz.

Az alopecia areata gyakran magától is elmúlik. Az esetek felében a hajhagymák egy éven belül regenerálódnak, és a haj újból kinő a kopasz területeken. Amennyiben az orvosi vizsgálat nem mutat jelentős szervi elváltozást a hajhullás hátterében, úgy valószínűleg lelki eredetű betegségről van szó. Ebben az esetben érdemes kipróbálnod a Natrium muriaticum nevű homeopátiás szert.

Androgenetikus alopecia - hormonális szabályozás alatt

A hajhullás hátterében gyakran hormonális okok húzódnak meg. Az androgenetikus alopecia esetében a női szervezetben túlsúlyba kerülnek a férfi nemi hormonok az ösztrogénnel, illetve a progeszteronnal szemben. Ez a férfias típusú kopaszodás a nőknél szerencsére nem a forgónál indul meg, hanem a választéknál, illetve fejtetőn kezdődik a haj ritkulása, és általában nem képződnek kopasz foltok.

Tünetek

  • Vékony, fénylő fejbőr.
  • Elvékonyodó hajszálak.
  • Fokozottabb hajhullás a fejtetőn, illetve a választéknál.

Mi a teendő?

Ha arra gyanakszol, hogy hajhullásod hátterében androgenetikus alopecia húzódik meg, mindenképpen fordulj endokrinológus szakemberhez.

Ő a megfelelő hormonális kezeléssel segít a hajhullás megállításában. Emellett érdemes növényi ösztrogénekkel, úgynevezett fitoösztrogénekkel támogatnod a kezelést. Fogyassz csalánteát, és iktass be több szóját és lenmagot az étrendedbe.

Cikkünk a Reader's Digest Családi orvosi kalauz című könyve segítségével készült.

Ezt is szeretjük