A pajzsmirigybetegségek első tünetei

Száraz haj, idegesség, fáradékonyság

Jelentéktelen szervnek tűnik, pedig a pajzsmirigy működése minden alapvető életfolyamatra kihat.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyak alsó részén elhelyezkedő pajzsmirigy jód és fehérje felhasználásával hormonokat termel, melyeket közvetlenül a vérbe választ ki, így a keringés révén valamennyi sejtre, szövetre, szervre és szervrendszerre, azaz lényegében az egész szervezet működésére befolyással van.

Hatást gyakorol többek között a testhőmérsékletre, az oxigénfogyasztásra, az étvágyra, az energiaszintre, a csontozatra, a bőrre, a szívverésre, a folyadékháztartásra, az anyagcserére, a vércukorszintre, a központi idegrendszerre. A pajzsmirigy betegségei gyakran okoznak terméketlenséget, vetélést, menstruációs zavarokat is.
 

Az endokrin és az immunrendszer
A belső elválasztású, azaz endokrin mirigyek rendszere és az immunrendszer együttesen biztosítják a szervezet élettani működésének fenntartását, miközben állandó kölcsönhatásban állnak egymással. Az endokrin rendszer kóros működése az immunrendszer csökkent aktivitását eredményezi, ami fogékonnyá tesz például a fertőzésekre. A beteg immunrendszer pedig a szervezet saját szerveit - például a pajzsmirigyet - idegen anyagként ismeri fel, és támadást indít ellenük - ily módon alakulnak ki az úgynevezett autoimmun-gyulladások.

Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködésnek elsődleges és másodlagos formáját különböztetjük meg. A jóval gyakoribb elsődleges forma a pajzsmirigy megbetegedésére vezethető vissza, minek hátterében gyulladás, jódhiány, pajzsmirigyműtét, röntgensugárzás vagy akár gyógyszeres kezelés is állhat.

A másodlagos formát a pajzsmirigy működését szabályozó agyalapi mirigy vagy az azt irányító hipotalamusz betegsége okozza.

Jellemző tünetek

 • Hízás.
 • Hajhullás.
 • Székrekedés.
 • Aluszékonyság.
 • Fáradékonyság.
 • Száraz bőr és haj.
 • Töredezett körmök.

Néhány esetben csak egy-két tünet jelentkezik, ám viszonylag sok panasz is fennállhat egyidejűleg - a tapasztalatok szerint nincs két egyforma eset. Ennek fényében nem meglepő, hogy a pajzsmirigy-alulműködés a legtöbbször félrediagnosztizált betegségek körébe tartozik. Hormonpótlással általában jól kezelhető. A megelőzés során pedig fontos szerephez jut az elegendő mennyiségű jódbevitel - amit legkönnyebben jódozott konyhasó fogyasztásával tehetsz meg. A napi ajánlott jódmennyiség mindössze száz mikrogramm, mely gyermek- és serdülőkorban, valamint a terhesség során fokozódik.

Pajzsmirigy-túlműködés

Ha a pajzsmirigy a kelleténél több hormont termel, annak oka lehet a túlzott jódbevitel, a pajzsmirigy jóindulatú daganata, mérgezés, fertőzés, esetleg az agyalapi mirigy túlzott hormontermelése.

Leggyakoribb formája a Basedow-kór nevezetű autoimmun-betegség, mely elsősorban a nőket érinti, és a pajzsmirigy megnagyobbodásával, vagyis golyvával, továbbá a hormonszint hirtelen megemelkedésével jár. A szem kidülledése, izmainak duzzadása, valamint kettős látás kísérheti.

A túlműködés tünetei

 • Fogyás.
 • Idegesség.
 • Cikluszavar.
 • Álmatlanság.
 • Túlzott izzadás.
 • Szapora pulzus.

A gyógymód a betegség kiváltó okától függ. Sokszor gyógyszerrel csökkenthető a hormonképződés, máskor izotópos kezelésre vagy műtétre lehet szükség.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A pajzsmirigy gyulladásos megbetegedései

A pajzsmirigy krónikus autoimmun gyulladása elsősorban a nőket érinti. Sokszor tünetmentesen alakul ki, de együtt járhat a pajzsmirigy átmeneti érzékenységével, esetleg megnagyobbodásával. Következményeként tartós pajzsmirigy-alulműködés jelentkezhet. Gyógyszeres kezelésre, illetve hormonpótlásra lehet szükség, de emellett fontos a fokozott jódbevitel is.

Jódfogyasztás - pro és kontra

Magyarország nagyrészt jódhiányosnak számít. Terhesség és szoptatás idején megnő a jódszükséglet, a magzat fejlődéséhez alapvető a megfelelő jódellátottság - ez körülbelül napi 350 mikrogrammot jelent.

A túlzott jódfogyasztás azonban pajzsmirigy-túlműködéshez vezethet, illetve már kialakult betegség esetében gyulladást válthat ki, és befolyásolhatatlan túlműködést indíthat el. Semmiképp se kezdj tehát az orvos tudta nélkül jódtartalmú készítményt szedni. Jó, ha tudod, hogy egyes fogyasztószerek nagy mennyiségben tartalmazhatnak jódot.

OLVASD EL EZT IS!

legkoondicionalo
 • légkondicionáló
 • tünetek és betegségek

3 súlyos betegség, amit a légkondicionáló okoz

csipkes felso nagy
 • gyógynövény
 • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

Ezt is szeretjük