A hajhullás és a sikertelen fogyókúra valódi oka: PCOS

Előfordulhat, hogy nem te tehetsz a túlsúlyodról, illetve néhány más egészségügyi problémáról.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha már minden csodaszert és diétát kipróbáltál, de nem tudsz szabadulni a fölös kilóktól, lehet, hogy egészségügyi probléma áll a háttérben. A PCOS nevű betegség egyik legjellemzőbb tünete a túlsúly.

Ezenkívül a fokozott hajhullás is utalhat a hormonális problémára. Pár szál elvesztésénél nem kell a legrosszabbra gondolnod, komoly baj akkor lehet, ha ez a mennyiség meghaladja az átlagos napi 60-80 szálat.

Mi az a PCOS?

Ezt a speciális hormonzavart egyik leggyakoribb tünete után nevezték el: a PCOS mozaikszó Policisztás Ovárium - vagyis petefészek- Szindrómát jelent. A ciszták azokból a petesejtekből alakulnak ki, melyek természetes módon nem távoznak a szervezetből a havi ciklus során - mivel az elmarad. A menstruáció zavarát a felborult hormonháztartás okozza, ahogy a látványos szőrnövekedést is. A test bármelyik felületén megerősödhetnek a szálak, de a legszembetűnőbb az arcon. A férfihormon túlzott jelenlétét mutatja a kopaszodás is, ami jellemzően a fej tetején és a homlok-haj vonalában jelentkezik.

További tünetek

  • Pattanások.
  • Zsíros bőr és haj.
  • Rendszertelen menstruáció.

Mitől alakul ki a betegség?

Igaz, már 75 éve felfedezték a Policisztás Petefészek Szindrómát, de még most is sok nyitott kérdés van vele kapcsolatban. Kialakulásának konkrét okára nem derült fény, a PCOS-ra való hajlamot örökletesnek tartják.

A problémák súlyosbodása

A tünetek legtöbb esetben nem egyszerre jelentkeznek, ezért nehéz rövid időn belül felismerni a betegséget. A legsúlyosabb szövődmények kialakulásához hosszú évek kellenek. A meddőség egyik leggyakoribb okaként tartják számon a PCOS-t. A férfihormonok túltengése miatt ugyanis a petesejtek nem repednek fel, így nem jöhet létre a fogamzás.

Gyógyszeres kezeléssel azonban el lehet érni, hogy a peteérés újból beinduljon. A test külső elváltozásai miatt érzett szorongás könnyen depressziós állapotot idézhet elő. A kudarcba fulladt próbálkozások a megfelelő testsúly eléréséért, a pattanásos bőr, a zavaró szőrszálak mind hozzájárulnak a rossz közérzethez.

Az elhúzódó PCOS cukorbetegséget is okozhat. A test nem érzékeli a termelt inzulinmennyiséget, ezért még többet állít elő. A vércukorszint emiatt esik, és az agy kiadja a parancsot: azonnal édesség kell! A cukoréhség árulkodó jele a PCOS-nek, így, ha terheléses vizsgálatra küldenek, gyorsan fény derül a probléma okára.

PCOS és a terhesség

A hormonszint optimalizálása után már van lehetőség a gyermekvállalásra. Folyamatos gyógyszeres kezelés mellett teherbe tudsz esni akkor is, ha PCOS-ban szenvedsz. A kezelőorvos és a kismama állapota határozza meg, hogy meddig és milyen készítményt kell szedni. Sajnos a vetélési kockázat nagyobb a terhesség első harmadában, mint általában. Vannak olyan orvosok, akik a PCOS-diagnózis velejárójaként a beteget meddőnek tekintik. Abban az esetben, ha ezt a lesújtó hírt kapod, nem szabad feladnod. Az igazság az, hogy csak nagyon súlyos esetben alakul így. Ilyenkor tehát kérd ki más szakember véleményét is.

Kezelési lehetőségek

A PCOS egy állapot, aminek nincs gyógymódja, de körültekintő kezeléssel tünetmentessé tehető. Minden esetben hármas alapkezelést javasolnak, amihez személyre szabott kiegészítő kezelések is társulnak. A legfontosabb cél a hormonháztartás optimalizálása, az inzulinszint helyrehozása. Az alappillér a megfelelő táplálékbevitel, aminek segítségével a vércukorszint stabilizálható. A napi hat étkezésből álló diétának köszönhetően a tápanyagbevitel kiegyensúlyozottá válik. A mozgás elmaradhatatlan eleme a kezelésnek. Legalább heti három alkalommal minimum egy órás, intenzív sportra buzdítanak a szakemberek.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A hármas alapkezelést a rendszeres gyógyszerszedés teszi teljessé. A metformintartalmú tablettát kezdetben cukorbetegségben szenvedőknél alkalmazták, majd felfedezték, hogy a PCOS esetén is enyhülést hoz.

Ezt is szeretjük