3 súlyos betegség, amiért a munkahelyed a felelős
Nem csak náthát kaphatsz el az irodában. A munkahelyi stressznek, illetve az ülőmunkának ennél súlyosabb következményei is lehetnek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A teljesítménykényszer, a feszült életritmus számtalan betegségbe belehajszolhat. A mozgásszegény életmód szintén nem kedvez az egészségi állapotodnak. A szív- és érrendszeri problémák gyakran visszavezethetőek a munkahelyi stresszre, de a meddőség hátterében is egyre többször fedezik fel a feszített munkatempót.

Az egész napos ülés és a számítógép-használat pedig további egészségügyi problémák körét veti fel. Azokból a betegségekből szemezgettünk most egy kicsit, melyek kialakulása szorosabb összefüggésbe hozható az irodai munkával.

Menedzserbetegség

A szókapcsolat arra utal, hogy a probléma korábban jellemzően a vezető beosztásban dolgozó, irodai munkát végző igazgatókat, cégvezetőket érintette. Mára a betegség általánosabbá vált, és, bár ma is a középkorú férfiakat sújtja leginkább, a túlhajszolt életmód és a stressz által előidézett betegségek a nőket is fenyegetik. Ennek számtalan jele és következménye lehet, a fejfájástól kezdve az emésztési zavarokon át egészen az immunrendszer gyengüléséig. Súlyosabb hatásairól pedig alább olvashatsz.

Szív- és érrendszeri betegség

Vészhelyzetben - illetve stresszhelyzetben - a szervezet adrenalinszintje megemelkedik. Ennek hatására fokozódik a szívverés, és csökken a reakcióidő. A folyamat élettanilag teljesen normális, feltéve, hogy nem állandósul. Permanens stresszhelyzetben ugyanis az adrenalin hatására kortizol választódik ki, ami a vérnyomást folyamatosan magas szinten tartja. Az így kialakult állapot pedig szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet.

Mivel a stresszt nehezen tudod kiiktatni mindennapjaidból, fontos, hogy megtanuld kezelni. Esténként relaxálj, végezz meditációs gyakorlatot, illetve mozogj rendszeresen. Szinte mindegy, hogy mit sportolsz, a lényeg a fizikai aktivitás - ami segít felhasználni a szervezetben felgyülemlett stresszhormont.

Meddőség

A terméketlenséget okozhatják szervi panaszok, de gyakran alakul ki pszichés hatások következtében is. Amennyiben a női szervezetben fokozottabban termelődnek stresszhormonok, az agyalapi mirigyen keresztül háttérbe szorítják a női nemi hormonok működését. A sikertelen próbálkozásokért továbbá felelős lehet a tudatalatti félelem is, hogy a gyermek születésével automatikusan háttérbe szorul a karrier.

Amennyiben az elmaradó gyermekáldásnak nincsenek szervi okai, érdemes kicsit lassítanod a tempón. Ha csak lehet, kerüld a stresszhelyzeteket, illetve kezeld őket, valamint fogadd el, hogy, ha babát szeretnél, a munka hátrébb kerül a fontossági sorrendben.

Kéztőalagút-szindróma

A csukló belsejében elhelyezkedő szűk alagúton keresztül futnak az inak, melyek az ujjakat hajlítják - ezt a területet kéztőalagútnak vagy kéztőcsatornának hívják.

Ha kezed tartós igénybevételnek van kitéve, a kéztőalagút inai begyulladhatnak, és fájdalmasan érzékennyé válhatnak.

Tünetek

  • Zsibbadó ujjak.
  • A csukló fölött jelentkező fájdalom.
  • Ritkább esetben a felső végtag fájdalma.

A betegséget okozhatja sérülés, reuma, de a fiatalabb korosztály körében jellemzően a helytelen billentyűzethasználat miatt alakul ki. Ha írás közben a csuklódat túlságosan hátrafeszíted, az erekre és inakra nehezedő nyomás a kelleténél nagyobb lesz. Egyes szakértők szerint a betegség kialakulásának gyakorisága a szebbik nem körében tízszer nagyobb.

Ha te is tapasztalod a fájdalmas tüneteket, érdemes kivenned pár nap szabadságot - ilyenkor ne menj a számítógép közelébe! Hosszabb távú megoldást azonban kizárólag a helyes kéztartás kitapasztalása hozhat. A csukló inainak feszülését, az erekre nehezedő nyomást enyhítheted úgy, hogy egy párnával megemeled a kezed. Arra is figyelj, hogy a billentyűzetet lazán üsd - ezzel mind magadnak, mind a klaviatúrának jót teszel.

Használhatsz gyulladáscsökkentő krémet, de segíthet a fokozottabb B6-vitamin-bevitel is: fogyassz több teljes kiőrlésű gabonát, csirkemellet, friss zöldséget, tojássárgáját.

Ezt is szeretjük