A 10 legjobb táplálék a ketogén diétához: ezeket edd, ha kerülni akarod a szénhidrátokat

Nulla vagy elenyésző mennyiségű bennük a szénhidrát.

A 10 legjobb táplálék a ketogén diétához: ezeket edd, ha kerülni akarod a szénhidrátokat
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Számos hatékony fogyókúrás étrend erősen korlátozza a szénhidrátok fogyasztását, elég csak a ketogén diétára gondolni. Ha egy ilyen étrendet követsz, fontos, hogy ismerd, milyen ételeket fogyaszthatsz nagy mennyiségben anélkül, hogy átlépnéd a szénhidrátlimitedet.

A szénhidrátokat általában energiatermelésre használja a szervezet, ám a felesleget a máj glikogén formájában nagy mennyiségű vizet megkötve raktározza, ami a hastájékon úszógumiként látszik. Ennek leolvasztására tökéletesen alkalmas a ketogén étrend, mely a szénhidrátbevitel csökkentésével ráveszi a májat, hogy a tartalékokból nyerjen energiát, míg a fehérjék és zsírok bevitele gondoskodik arról, hogy ne éhezz.

Ketogén ételek

A folyamatot, amikor a máj a glikogénraktárak felhasználásával nyer energiát, ketózisnak nevezik. Ahhoz azonban, hogy a ketózis folyamatos legyen, nagyon oda kell figyelni a szénhidrátbevitelre. A ketogén étrend során például - melyről többet ide kattintva olvashatsz - napi 15-25 gramm szénhidrát megengedett csak. Ehhez képest már 100 gramm fehér kenyér 50 gramm szénhidrátot tartalmaz, így nagyon meg kell válogatnod, miből és mennyit eszel. Mutatunk egy sor olyan ételt, melyekben minimális mennyiségű csak a szénhidrát, ám laktatóak, magas tápértékűek, így tökéletesen passzolnak egy ilyen étrendbe.

A tojásnak nagyjából 1%-a szénhidrát csak, ám fehérjében, vitaminokban rendkívül dús, és az étvágyat is csökkenti, így nagyon hasznos része minden szénhidrátcsökkentésen alapuló étrendnek.
A húsok csaknem mindegyike feldolgozatlan állapotban szénhidrátmentes. Igaz ez például a csirkére, sertésre, marhára és bárányra, ám a belső szervekre, főként a májra nem, melynek 5%-a szénhidrát.
A halak húsa szintén szénhidrátmentes, ám a tenger gyümölcsei, például a kagyló valamivel több, 100 grammonként nagyjából 5 gramm szénhidrátot tartalmaz.
A gombák nem csak B-vitaminban és vízhajtó káliumban gazdagok, de szénhidráttartalmuk is 3% alatti.
Az olajbogyó remek, bár kalóriadús, egészséges zsírforrás, míg a szénhidrát csak a szemek 6%-át teszi ki.
A joghurtok szénhidráttartalma egyezik a bennük lévő tejcukorral, ami 100 grammonként 4-5 gramm.
A zöldségfélék közül a keresztesvirágúak - brokkoli, karfiol, kelbimbó, káposzta - szénhidráttartalma a legalacsonyabb. Általában minden 100 gramm 5-10 grammot tartalmaznak.
A rebarbaraszárakban rengeteg rost van a 4,5% szénhidrát mellett.
A leveles zöldségek, például a spenót, sóska és római saláta szénhidráttartalma alig több mint 3%.
A lédús, antioxidánsokban gazdag paradicsomoknak mindössze 4%-át alkotják szénhidrátok.
Az avokádó a gyümölcsök között viszonylag alacsonynak számító mennyiséget, 100 grammonként 8-9 gramm szénhidrátot tartalmaz, így egészséges zsírforrásként néha belefér az étrendbe.
A gyümölcsök cukraik miatt általában a ketogén étrendhez túl sok szénhidrátot tartalmaznak. Kis mennyiségben azonban a bogyós gyümölcsök még általában beleférnek 8-14%-os szénhidráttartalmukkal.
Fotó: peterpankostas / Getty Images Hungary

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük