A 8 legfinomabb szilvás édesség: a gombóctól a pitéig

A legkülönfélébb szilvás édességek az időszak nagy kedvencei. Kísérletezz különféle újdonságokkal, és készítsd el újra a már bevált sütiket.

A legfinomabb szilvás édességek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Itt a szilvaszezon, használd ki, egyél a lédús, zamatos gyümölcsből minél többet, utána pedig csempészd különböző sütikbe. Érdemes augusztusban és szeptemberben rendszeresen fogyasztani, hisz antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban is rendkívül gazdag. Viszonylag kalóriaszegény gyümölcs, 10 dekagramm szilvában nagyjából 50 kalória található.

A szilva a konyhában remek alapanyag, a legváltozatosabban felhasználhatod. Nyersen kerülhet salátába, pektintartalma miatt sűrű lekvárt főzhetsz belőle, amit aztán különféle sütikbe, kelt tésztákba, buktákba, tekercsekbe is tehetsz. Szezonban mindenképpen készíts szilvából gombócot, de rakhatod a csonthéjas gyümölcsöt piskótába, muffinba, kevert tésztákba és a legkülönbözőbb pitékbe is.  

A legfinomabb szilvás édességek

A szilvát egyszerűen elteheted télire. A fagyasztás mellett főzhetsz belőle kompótot, aszalhatod. A szilvát feldobhatod különféle ízesítőkkel, a fahéj, a szegfűszeg, a vanília, a kardamom is jól illik hozzá. Ha egy kis különlegességre vágysz, vesd be a szilvás szószokat, mártásokat, és tedd velük izgalmasabbá a különféle sülteket, vadakat. További ötletekért nézd meg képes összeállításunkat!

A házi szilvás gombóc sokkal jobb, mint a bolti. Ráadásul a krumplis tésztát könnyű elkészíteni. A siker egyik titka, hogy magas keményítőtartalmú, szétfővő krumplit válassz hozzá. Fahéjas cukorral megszórva kínáld.
A lédús szilva a pihe-puha piskótát is finomabbá varázsolja. A hagyományos hattojásos változattól sem kell tartanod. A piskóta akkor lesz levegős, puha, ha átszitálod a lisztet.
Ha valami tényleg egyszerű és gyors sütire vágysz, a szilvás muffin tökéletes választás. Keverj a tésztába joghurtot, hogy még lágyabb és szaftosabb legyen a tészta.
A kelt tészták szerelmesei semmiképpen ne hagyják ki a pihe-puha, szilvával töltött kalácsot. Ezt a tésztát kétszer kell keleszteni, egyszer dagasztás, egyszer pedig formázás után. A süti vaníliasodóval még finomabb.
A fenséges habos szilvás sütiben nincs semmi különleges hozzávaló, mégis abbahagyhatatlan. Főleg, ha roppanós, vastag tojáshab koronázza meg. Fontos, hogy a habot inkább csak szárítsd, ne süsd!
Ha szereted a pitéket a legkülönbözőbb módon, akkor a morzsás változat kihagyhatatlan. Villámgyorsan összeállítható, a végtelenségig variálható. Így édes szilvával is muszáj megkóstolni.
A tálban sült, különleges szilvás gombóc, a cobbler is mesés desszert. A vajas tészta akkor lesz omlós, ha gyorsan dolgozod össze. A gyümölcs pedig szinte lekvárrá sül. Tejszínhabbal vagy fagyival kínáld.
Ha a klasszikus pite mellett döntenél, akkor válaszd a rácsos változatot. Amilyen mutatós, olyan finom. Az omlós linzertészta tökéletes alap. A gyümölccsel se spórolj!

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük