Nincs bennük sok szénhidrát, de nagyon megnehezítik a fogyást: vízvisszatartást okozó ételek

Nagyon megterhelik a szervezetet, és lelassítják az anyagcserét.

Vízvisszatartást okozó ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nemcsak az számít, hány kalóriát viszel be a fogyókúra során, de az is nagyon fontos, hogy milyen minőségben. Egyes ételek ugyanis hiába tartalmaznak viszonylag kevés vagy normális mennyiségű kalóriát, mégsem jelentenek jó választást a fogyni vágyók számára. 

Vannak ételek, melyek laktatóak ugyan, de lassítják az anyagcserét, vagy éppen vízvisszatartást okoznak, így gátolják a fogyást.

Vízvisszatartást okozó ételek

Ez utóbbiak közé főleg olyan táplálékok tartoznak, melyeket kész vagy félkész állapotban vásárolhatsz meg a boltban. Az ilyen ételek ugyanis nagyon sok sót tartalmaznak. Noha viszonylag szerény mennyiségű sóra szüksége van a szervezetednek, az agyonsózott ételekkel könnyű átesni a ló túloldalára, és elérni azt a mennyiséget, minek közvetlen következményeként több kiló felesleges vizet köt meg a szervezet, általában hastájékon.

Mutatjuk, miben találsz meglepően sok sót, illetve olyan anyagokat, melyek terhelik az anyagcserét. Kerüld őket a diéta ideje alatt, és ha lehet, máskor is!

Az erősen feldolgozott húsok - szalámi, kolbász, parizer, virsli, felvágottak - nagyon sok tartósítószert, állagjavítót, szóját, állati zsírt és persze sót tartalmaznak. Ez alól nem kivétel a gyakran diétás ételként emlegetett pulyka- vagy csirkemellsonka sem. Válogasd meg nagyon óvatosan, melyik terméket veszed le a polcról, ám általában fogyassz inkább friss húsokat!

A konzerv zöldség is zöldség, gondolják sokan, ám valójában a friss és a fagyasztott változatoknak a közelébe sem ér. Az általában sós lében megvásárolható zöldségek vagy az olajban eltett halak sokkal terhelőbbek az emésztés számára, és növelik a vízvisszatartást, így az egészséges ételek konzerv változatai nem számítanak jó döntésnek.

A füstös ízt nemcsak a hústermékek esetében érik el a gyártók nagyon sokszor rengeteg sóval, de a sajtok sem kivételek. A füstaroma pedig még jobban terheli a szervezetet, mint a hagyományos füstölés. Tarts mértéket az ilyen ételekből, vagy kerüld el őket teljesen!

A krémsajtot szervetlen ömlesztősók segítségével állítják elő, melyekkel megfelelő emésztőenzimek hiányában nem tud mit kezdeni a szervezet. A bélrendszerben erjedésnek induló ömlesztett sajt nagy terhet ró az anyagcserére, míg a benne található só a vízvisszatartást fokozza.

Az instant tészták és levesek a fogyókúra nagyon komoly ellenségei. Noha nem tűnnek olajosnak, rengeteg pálmazsír van bennük, ami sok-sok kalóriát jelent. Az ételben emellett tartósítószerek, ízanyagok és só is bőven van, így érdemes ezekkel teljesen leállni, ha tartós eredményeket remélsz a fogyókúrától.

Kevesen tudják, de a vízvisszatartást egyes ételek hiányával is fokozhatod. Ha nem viszel be elegendő B1-, B5- és B6-vitamint, az például könnyen a derék környékén vezethet hízáshoz. Egészséges forrásai ezeknek a vitaminoknak a halhúsok és a sovány disznóhús is, így ezekből mindenképpen legyen egy kevés minden héten az étrendedben!

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük