Elhízottak száma Magyarországon: ez a legveszélyeztetettebb korosztály
Jelenleg a hazai lakosság több mint fele küzd súlyproblémákkal.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem változott az elhízottak aránya az elmúlt négy évben: minden második felnőtt elhízott Magyarországon.

A Szinapszis Kft.-nek a WEBBeteg egészségügyi portál megbízásából készített felmérése szerint a lakosság 20%-a túlsúllyal küzd, az átlagos BMI - testtömegindex - továbbra is 26-os.

A túlsúlyos és elhízott emberek száma Magyarországon

A piackutató cég 2008 óta vizsgálja a felnőtt lakosság egészségi állapotát, egészségtudatosságát. A legfrissebb, 2012 végén készített adatfelvétel alapján elmondható, hogy a magyarok körében magas, átlagosan 54%-os a csekély vagy jelentős túlsúllyal küzdők aránya, közel 20%-uk esetében legalább 30-as BMI-érték mérhető - tájékoztatta a Szinapszis Kft. közleményben az MTI-t.

Hazánk csaknem 10 milliós lakosságát tekintve tehát körülbelül 5 millió 400 ezer ember túlsúlyos vagy elhízott ember él Magyarországon.

Veszélyben a 45 év felettiek

Életkor alapján egyértelmű összefüggés mutatkozik az elhízásnak a testtömeg és a testmagasság figyelembevételével kalkulált indexével: 26 év alatt csupán 22% a súlyfelesleggel küzdők aránya, 45 év felett már 65% körül alakul ez a szám.

Sajnos az elmúlt években az elhízás mutatói gyakorlatilag semmit nem változtak, a 2008 óta éves gyakorisággal végzett reprezentatív felmérések eredményei alapján minden alkalommal 26-os érték körül alakult a BMI - ez a szám a túlsúly alsó határát jelzi.

Elhízás és krónikus betegségek

A krónikus betegek aránya sem mutat jelentős változást. Az életkori adottságokhoz kapcsolódóan az elhízás döntően a krónikus betegségben szenvedőket érinti: tízből mintegy hét beteg esetében legalább 25-ös a BMI, átlagosan pedig 28-as érték mérhető az érintettek körében. Egészséges társaiknál a túlsúlyosak aránya valamivel 50% alatt marad, a testtömegindex pedig átlagosan 25-ös.

Az ország 40%-a krónikus beteg

Az elmúlt évek eredményeit figyelembe véve nem tapasztalható jelentős változás a krónikus betegek arányában sem, évek óta, így 2012-ben is 40% körül alakult ez a szám. Életkor szerint azonban jelentős különbségek mérhetők: 56-65 év között közel 60%, 65 év felett pedig 65% szenved valamilyen tartós betegségben. A vezető krónikus panaszok sorát a kardiológiai betegségek - döntően a magas vérnyomás - 20% -, a mozgásszervi megbetegedések és a cukorbetegség - 6-6% - vezeti.

Ezt is szeretjük