3 szuper zsírégető étel, amiről eddig biztos nem tudtál
Szeretnéd rendbe tenni emésztésed, egyúttal felgyorsítani a fogyást? Íme, három hatékony táplálék!
Azt, hogy a szilva és az alma serkenti az emésztést, az ananász pedig segíti a fehérjék lebontását, szinte mindenki tudja, aki egy kicsit is jártas a diéták világában. Léteznek azonban kevéssé ismert, ám legalább ilyen hatékony karcsúsító szerek, melyek amellett, hogy biztosítják a megfelelő anyagcserét, számos más pozitív tulajdonsággal bírnak. A következő hármat érdemes megismerned.
Josta
Kevesen ismerik a jostát, pedig két gyümölcs előnyeit is ötvözi, és nagyon egészséges. A fanyar bogyót Németországban alkották meg az egres és a feketeribizli keresztezésével. Fiatal gyümölcsről van szó, melynek nemesítését a Max Planck Intézetben már 1920-ban elkezdték, azonban csak 1970-ben fejezték be. A josta az egres savanykás ízét kombinálja a ribizli édesebb aromáival, méghozzá úgy, hogy sem az egres tüskéivel, sem a feketeribizli gyógyszerre emlékeztető ízével nem kell számolnod.
A gyümölcs nagyon sok C-vitamint tartalmaz - száz gramm körülbelül 26-64 milligrammot -, emellett B1-, illetve B2-vitamint, melyek révén felgyorsítja az anyagcserét, és serkenti az emésztést. Utóbbi hatást a gyümölcs savtartalma is megerősíti, így a josta a ma ismert egyik leghatékonyabb emésztésserkentő szernek számít.
Mindemellett kiváló antioxidáns-forrás, így erősíti az immunrendszert, és a szervezet szabadgyökökkel szembeni védekezéséről is gondoskodik. A legjobb, ha nyersen fogyasztod, vagy joghurttal és más gyümölcsökkel keverve, turmixolva italt készítesz belőle. Mindemellett húsételek mellé is kiváló a jostából készült mártás.
Rebarbara
Míg az Egyesült Államokban az egyik legkedveltebb zöldségféle, Magyarországon még mindig mostohán kezelik a rebarbarát, annak ellenére, hogy a nagyobb áruházakban már kapható, emellett egyre több kertben és piacon tűnik fel. Bármilyen meglepő, a Kelet-Szibériából és Kínából származó zöldség hatalmas, zöld levelei és pirosas szára közül a szár alkalmas a fogyasztásra.
A rebarbarát köretek, saláták és édességek elkészítéséhez, valamint gyógynövényként is használják. A-, B- és C-vitamint, kalciumot, magnéziumot, vasat, folsavat és szelént tartalmaz, emellett igen sok rostot, melynek révén optimalizálja az anyagcsere-működést és az emésztést, emellett achrysophansav található benne, mely tisztítja a vesét, a vért és a májat - nem véletlen, hogy a népi gyógyászatban májbajok kezelésére javasolták -, valamint szintén serkenti a bélműködést. Szoptatós anyáknál a tejelválasztást is elősegíti.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A rebarbara szárát felhasználhatod szószok, tészták, pudingok és torták elkészítéséhez is - a külső héjat mindig vékonyan le kell hámozni -, de készíthetsz belőle levest, valamint az almához hasonlóan pitét és kompótot is.
Mángold
Az értékes, vörös erezetű salátafélét a Földközi-tenger vidékén már az időszámításunk előtti ötödik században ismerték és fogyasztották. A mángold íze a spenóthoz hasonló, de valójában a répafélékhez tartozik, és a cékla a legközelebbi rokona.
Igen kalóriaszegény zöldség - 175 gramm elfogyasztása mindössze 35 kalóriát jelent -, emellett nagyon gazdag K-, A-, C-, B- és E-vitaminban, magnéziumban, mangánban, káliumban, vasban, emellett igen magas az étkezési rosttartalma, és a proteinnek, a kalciumnak, a réznek is nagyon jó forrása. Mindennek köszönhetően segíti az anyagcserét, természetes vízhajtó hatással rendelkezik, a kutatók emellett az emésztőrendszeri daganatok megelőzésében is fontos szerepet tulajdonítanak neki.
Segít megőrizni a csontok egészségét, támogatja az idegrendszer és az izmok működését, óvja a szemet és a bőrt, csökkenti a koleszterinszintet, megerősíti az immunrendszert, valamint szabályozza a vérnyomást és a szívműködést. Szerepet játszik a szabadgyökök semlegesítésében, lassítja az öregedéssel járó hanyatlást, emellett szabályozza a vércukorszintet, így csökkenti az étvágyat, és fogyasztása előnyös a cukorbetegek számára is.
A benne található mangán segít a fehérjéből energiát és szénhidrátot előállítani, emellett a zsírsavak szintézisében is kulcsfontosságú. A mángold számos módon elkészíthető: olaszos tésztákhoz a leveleket párolva, a spenóthoz hasonlóan készítsd el, de főzeléket is főzhetsz belőle, szintén ugyanúgy, mint a spenótból. A szárakat sokan eldobják, pedig a spárgához hasonlóan lehet köretnek főzni, párolni, amit aztán reszelt parmezánnal megbolondíthatsz. Kompóttal is próbálkozhatsz, hasonlóan, mint a rebarbara esetében.
Cikkünk a Fitway Magazin írása alapján készült.
OLVASD EL EZT IS!
- zsírégető táplálék
- fogyasztó praktikák
10 zsírégető étel, amivel megkétszerezheted a fogyást
- vitamin
- ásványi anyag
5 tápanyag, amivel végleg megszüntetheted az éhséget
- villámdiéták
- villámdiéta mintaétrend