3 szuper zsírégető étel, amiről eddig biztos nem tudtál
Szeretnéd rendbe tenni emésztésed, egyúttal felgyorsítani a fogyást? Íme, három hatékony táplálék!
Azt, hogy a szilva és az alma serkenti az emésztést, az ananász pedig segíti a fehérjék lebontását, szinte mindenki tudja, aki egy kicsit is jártas a diéták világában. Léteznek azonban kevéssé ismert, ám legalább ilyen hatékony karcsúsító szerek, melyek amellett, hogy biztosítják a megfelelő anyagcserét, számos más pozitív tulajdonsággal bírnak. A következő hármat érdemes megismerned.
Josta
Kevesen ismerik a jostát, pedig két gyümölcs előnyeit is ötvözi, és nagyon egészséges. A fanyar bogyót Németországban alkották meg az egres és a feketeribizli keresztezésével. Fiatal gyümölcsről van szó, melynek nemesítését a Max Planck Intézetben már 1920-ban elkezdték, azonban csak 1970-ben fejezték be. A josta az egres savanykás ízét kombinálja a ribizli édesebb aromáival, méghozzá úgy, hogy sem az egres tüskéivel, sem a feketeribizli gyógyszerre emlékeztető ízével nem kell számolnod.
A gyümölcs nagyon sok C-vitamint tartalmaz - száz gramm körülbelül 26-64 milligrammot -, emellett B1-, illetve B2-vitamint, melyek révén felgyorsítja az anyagcserét, és serkenti az emésztést. Utóbbi hatást a gyümölcs savtartalma is megerősíti, így a josta a ma ismert egyik leghatékonyabb emésztésserkentő szernek számít.
Mindemellett kiváló antioxidáns-forrás, így erősíti az immunrendszert, és a szervezet szabadgyökökkel szembeni védekezéséről is gondoskodik. A legjobb, ha nyersen fogyasztod, vagy joghurttal és más gyümölcsökkel keverve, turmixolva italt készítesz belőle. Mindemellett húsételek mellé is kiváló a jostából készült mártás.
Rebarbara
Míg az Egyesült Államokban az egyik legkedveltebb zöldségféle, Magyarországon még mindig mostohán kezelik a rebarbarát, annak ellenére, hogy a nagyobb áruházakban már kapható, emellett egyre több kertben és piacon tűnik fel. Bármilyen meglepő, a Kelet-Szibériából és Kínából származó zöldség hatalmas, zöld levelei és pirosas szára közül a szár alkalmas a fogyasztásra.
A rebarbarát köretek, saláták és édességek elkészítéséhez, valamint gyógynövényként is használják. A-, B- és C-vitamint, kalciumot, magnéziumot, vasat, folsavat és szelént tartalmaz, emellett igen sok rostot, melynek révén optimalizálja az anyagcsere-működést és az emésztést, emellett achrysophansav található benne, mely tisztítja a vesét, a vért és a májat - nem véletlen, hogy a népi gyógyászatban májbajok kezelésére javasolták -, valamint szintén serkenti a bélműködést. Szoptatós anyáknál a tejelválasztást is elősegíti.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?
A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.
Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2023. november 6. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
A rebarbara szárát felhasználhatod szószok, tészták, pudingok és torták elkészítéséhez is - a külső héjat mindig vékonyan le kell hámozni -, de készíthetsz belőle levest, valamint az almához hasonlóan pitét és kompótot is.
Mángold
Az értékes, vörös erezetű salátafélét a Földközi-tenger vidékén már az időszámításunk előtti ötödik században ismerték és fogyasztották. A mángold íze a spenóthoz hasonló, de valójában a répafélékhez tartozik, és a cékla a legközelebbi rokona.
Igen kalóriaszegény zöldség - 175 gramm elfogyasztása mindössze 35 kalóriát jelent -, emellett nagyon gazdag K-, A-, C-, B- és E-vitaminban, magnéziumban, mangánban, káliumban, vasban, emellett igen magas az étkezési rosttartalma, és a proteinnek, a kalciumnak, a réznek is nagyon jó forrása. Mindennek köszönhetően segíti az anyagcserét, természetes vízhajtó hatással rendelkezik, a kutatók emellett az emésztőrendszeri daganatok megelőzésében is fontos szerepet tulajdonítanak neki.
Segít megőrizni a csontok egészségét, támogatja az idegrendszer és az izmok működését, óvja a szemet és a bőrt, csökkenti a koleszterinszintet, megerősíti az immunrendszert, valamint szabályozza a vérnyomást és a szívműködést. Szerepet játszik a szabadgyökök semlegesítésében, lassítja az öregedéssel járó hanyatlást, emellett szabályozza a vércukorszintet, így csökkenti az étvágyat, és fogyasztása előnyös a cukorbetegek számára is.
A benne található mangán segít a fehérjéből energiát és szénhidrátot előállítani, emellett a zsírsavak szintézisében is kulcsfontosságú. A mángold számos módon elkészíthető: olaszos tésztákhoz a leveleket párolva, a spenóthoz hasonlóan készítsd el, de főzeléket is főzhetsz belőle, szintén ugyanúgy, mint a spenótból. A szárakat sokan eldobják, pedig a spárgához hasonlóan lehet köretnek főzni, párolni, amit aztán reszelt parmezánnal megbolondíthatsz. Kompóttal is próbálkozhatsz, hasonlóan, mint a rebarbara esetében.
Cikkünk a Fitway Magazin írása alapján készült.
OLVASD EL EZT IS!

- zsírégető táplálék
- fogyasztó praktikák
10 zsírégető étel, amivel megkétszerezheted a fogyást

- vitamin
- ásványi anyag
5 tápanyag, amivel végleg megszüntetheted az éhséget

- villámdiéták
- villámdiéta mintaétrend