10 zsírégető étel, amivel megkétszerezheted a fogyást
Ha a fogyás ütemét fel akarod gyorsítani, fogyassz rendszeresen a következő táplálékokból.
Minden étel hőtermelést idéz elő szervezetedben, ám bizonyos tápláléktípusok úgy is erősítik ezt a folyamatot, hogy kémiai változásokat generálnak a testben, mindennek köszönhetően pedig gyorsítják az anyagcsere sebességét és a zsírégető mechanizmusokat.
Ha egészségesen akarsz élni, és a karcsúság elérése is legfőbb céljaid közé tartozik, a következőket mindenképp építsd be étrendedbe.
Avokádó
Az ízletes avokádó nemcsak jóllakottságérzetedről gondoskodik, de a benne található vitaminok és létfontosságú zsírok nagymértékben felpörgetik az anyagcserét, és gyorsítják a zsírégetést is. Az avokádó emellett egy létfontosságú májerősítő antioxidáns, a glutation elsődleges forrása, mely szintén segíti a felesleges zsírmennyiség lebontását, ugyanis a máj egyike azon szerveidnek, melyek a zsírégetés sebességét szabályozzák.
Reggeli gabonapelyhek
A testednek keményen kell dolgoznia, hogy lebonthassa a rostokat. A táplálkozástudomány vizsgálatai kimutatták, hogy minden egyes gramm rost lebontásához és megemésztéséhez - az oldható rostokéhoz - körülbelül hét kalóriára van szüksége szervezetednek.
Így a rostokban gazdag ételek, mint a gabonapelyhek - különösen a korpát vagy zabot tartalmazó változatok - fogyasztása hozzájárul a zsírégetéshez, nem beszélve arról, hogy serkenti emésztésed, segíti a salakanyagok kiürülését, és hosszú időre teltségérzést biztosít.
Grépfrút
A grépfrút csökkenti a zsír raktározásáért felelős inzulin szintjét a szervezetben, ezzel elősegíti a zsírégetést, valamint a szervezet vércukorszintjének stabilizálásához is hozzájárul.
A hatása olyan jelentős, hogy a San Diegó-i Scripps Klinika amerikai kutatói azt is kimutatták: azok, akik - vizsgálatuk - során elfogyasztottak egy fél grépfrútot vagy egy pohár grépfrútlevet az étkezések előtt, három hónap alatt négy és fél kilót fogytak anélkül, hogy bármi mást megváltoztattak volna étrendjükben.
Sovány fehérjék
Az élelmiszerek közül testednek a legnagyobb nehézséget a fehérje lebontása okozza. Egy fehérjében gazdag fő- vagy köztes étkezés után az anyagcsere 20-30%-kal gyorsabb lesz a szokásosnál, így a zsírégetés hatékonysága is megnő, nem beszélve arról, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje fogyasztása mellett tested valóban zsírt, nem pedig izmot veszít.
A fehérje mindemellett a leglaktatóbb élelmiszerfajta, vagyis fogyasztása során jóval hamarabb érzed úgy, hogy jóllaktál. Fontos azonban, hogy elsősorban fehér, illetve sovány húsokat fogyassz, például halat, csirkét vagy pulykát.
Mogyorófélék
A mogyorófélékben igen sok a fehérje, fontos zsírok találhatóak bennük, emellett kutatások kimutatták, hogy már mindössze egymaréknyi mag elfogyasztása is nagyjából 11%-kal gyorsítja fel az anyagcserét. A mogyorófélék emellett fontos szerepet játszanak a teltségérzet kialakításában is, így, ha két főétkezés között mogyorót vagy növényi magvakat eszel, csökken étvágyad, és a legközelebbi étkezés során nem kívánsz majd annyit enni. Figyelj azonban arra, hogy kizárólag természetes formájukban, sózatlanul fogyaszd az egyes magokat.
Körte
A pajzsmirigy megfelelő működése szoros összefüggésbe hozható a sikeres fogyókúrákkal, épp úgy, ahogy a pajzsmirigy-rendellenességek is kapcsolatban állnak az elhízással, illetve azzal, hogy nem akar beindulni a fogyás. Az életkor, a helytelen étrend vagy épp a különféle női hormonok szeszélyessége miatt sokaknak működik lassabban a pajzsmirigyük, ami a zsírégetés hatékonyságát is negatívan befolyásolja. A jóddal azonban képes lehetsz orvosolni a problémát, ugyanis serkenti e szerv működését. Ha nincs lehetőséged arra, hogy mindennap friss tengeri halakat vagy tenger gyümölcseit fogyassz - ami hazánk földrajzi viszonyait tekintve elég valószínű -, egyél sok körtét, hisz ez a gyümölcs az egyik legfőbb és legkönnyebben hozzáférhető jódforrásnak számít.
Olívabogyó és olívaolaj
Mivel az olívabogyó és az olívaolaj igen fontos forrásai az anyagcserét serkentő, létfontosságú, esszenciális zsíroknak, mértékkel bátran fogyaszthatod őket.
Az egyesült államokbeli Harvard Orvosi Egyetemen végzett kutatások például azt is kimutatták, hogy azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak ilyen típusú zsírokat, legalább öt kilóval kevesebb a súlyuk, mint azoké, akik teljesen kizárják életükből a zsírokat, illetve csak egészségtelen, telített, állati zsiradékot fogyasztanak.
Szójaételek
Az amerikai Utah Egyetem kutatói megállapították, hogy a vizsgálatuk során megfigyelt, szójatartalmú takarmánnyal etetett állatok feleannyi testzsírral rendelkeztek, mint a más étrend szerint táplált társaik. Az epidemiológiai vizsgálatok hasonló eredményeket hoztak emberek esetében is. A vélekedések szerint mindez a szójában található izoflavonnak köszönhető, mely segít csökkenteni a testben tárolt zsír mennyiségét. Fontos azonban, hogy természetes szójaételeket fogyassz, a csupán szója hozzáadásával készült táplálékokat pedig kerüld.
Aszalt gyümölcsök
Az aszalt gyümölcsökben nagy mennyiségben található vas, ami az anyagcsere szempontjából az egyik legfontosabb tápanyag. Ha kevés szervezetedben a vas, működési folyamatai lelassulnak, beleértve a kalóriák elégetésének sebességét, vagyis az anyagcsere-folyamatokat is. A vas a megfelelő véroxigénszintért is felelős, és ahogy a tűz nem éghet oxigén nélkül, úgy a zsír sem tud.
Mindemellett az aszalt gyümölcsök a jóllakottságérzet kialakulásáról és az édesség iránti vágy csillapításáról is gondoskodnak.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Chili
A chili - és általában a csípős fűszerek, mint a bors, a curry és a gyömbér - fogyasztása adrenalin termelésére ösztönzi szervezetedet, ami mintegy 25%-kal növeli az anyagcsere-működés sebességének értékeit. A chili ugyanakkor étvágycsökkentő hatású, vagyis az étkezés után jóllakottabbnak érzed majd magad, nem beszélve arról, hogy az emésztőenzimek termelését is elősegítheted fogyasztásával.
Cikkünk Helen Foster Hétköznapi diéta című könyve alapján készült.
OLVASD EL EZT IS!
- fogyasztó praktikák
- karcsúsító szerek körképe
6 extra hatékony zsírégető szer
- fogyasztó praktikák
- vízhajtó táplálék
A 4 leghatékonyabb vízhajtó szer
- káposzta
- villámdiéták