Zsibbadás, bőrpír, vállfájdalom

A laptop-betegségek tünetei

A hordozható gépek használata elősegítheti a kéztőalagút-szindróma, illetve akár a rák kialakulását is.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A praktikus és könnyen szállítható laptopok egyfelől megkönnyíthetik életedet, másfelől azonban használatuk olyan egészségügyi problémákhoz vezethet, melyekkel eddig nem találkoztál. Ha azonban tisztában vagy a veszélyekkel, könnyebben kivédheted őket.

Az asztali gép miért nem?

Kétségtelen, hogy nem csupán a laptop, hanem a hagyományos asztali számítógép is okozhat egészségügyi panaszokat. Különösen, ha a napod nagy részét előtte töltöd. Mivel azonban a laptop monitorja és billentyűzete egybeépített, még kevesebb mozgásteret hagy számodra. Míg az asztali gépnél például állíthatod a billentyűzet dőlésszögét, addig hordozható társa esetében ez nem megoldható. A laptopon lévő touchpad - vagyis érintőplexi - használata szintén nem különösebben kényelmes. Végül az ölben tartott gép is veszélyeket rejt magában.

Kéztőalagút-szindróma

Az alagútszindrómák hátterében valamely ér, illetve ideg leszorítása áll. A kéztőalagút-szindróma az összes ilyen jellegű betegség 50%-át teszi ki. Elszaporodásáért elsősorban a számítógépes - különösképpen a laptoppal történő - munkavégzés felel. A helytelen kéztartás következtében a csukló magasságában futó medianus ideg - más néven középideg - nyomás alá kerül, és az ingerülettovábbítás akadályozottá válik. Mindez több kellemetlen tünettel is járhat.

Leggyakoribb jelek

  • Hidegérzet az ujjakban.
  • A fájdalom kisugárzása a karokba, vállba.
  • A középső-, a mutató-, valamint a hüvelykujj zsibbadása.

Hogy megelőzd a komolyabb egészségügyi problémákat, fontos a helyes csuklótartás. Ha a fent említett tünetetek tapasztalod, emeld meg valamivel a csuklódat. Ugyanakkor érdemes beruháznod egy ergonomikus billentyűzetbe, mely egészségesebb kar-, illetve csuklótartást tesz lehetővé.

Égési sérülés és rák

Sokan azért kedvelik a laptopot, mert akár ölben is tarthatják munka közben. Ám használata így további veszélyeket rejt magában. A processzor által generált magas hőmérséklet bőrpírhoz, illetve csalánkiütéshez hasonló sérülésekhez vezethet. Azért igazán veszélyes, mert önmagában nem annyira forró, hogy levedd a lábadról, ám hosszú távú használata során - az olykor 52 C°-ra melegedett - laptop égési sérüléseket okozhat.

Svéd kutatók - Andreas Arnold és Peter Itin - még ennél is tovább mentek. Vizsgálataik szerint a hosszú időn át ölben tartott laptop bizonyos esetekben megnövelheti a bőrrák kialakulásának esélyét.

Veszélyben a spermiumok

Egy, a New York-i egyetemet végzett kutatás szerint az ölben tartott laptop a férfiak számára dupla kockázattal jár. Ha ugyanis hosszú időn át használják így, a gépből kiáramló meleg negatív hatással van a spermiumképződésre. A magas hőmérséklet nem teszi lehetővé, hogy a herék - a spermiumképződéshez ideális - 35 C° körüli - hőmérsékleten maradjanak.

Így csökkentsd a kockázatot!

A hordozható géphez is használj mindig egeret! A laptopon lévő touchpad használata ugyanis egészségtelenebb kéztartással jár, mintha ujjaid rásimulnak az egérre.

A monitort olyan szögben állítsd be, hogy ne kelljen lefelé nézned, biccentened: legyen éppen veled szemmagasságban. A dőlésszög ugyancsak fontos szempont a testhelyzetválasztásnál. A mozgásszervi panaszok esélyét akkor minimalizálod, ha 90 fokos szöget zár be a combod a lábszáraddal, illetve felsőtested a combokkal.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha laptopon dolgozol, különösen fontos a megfelelő irodai szék kiválasztása. Támlája, illetve ülőrésze is legyen állítható. Ma már olyan darabok is kaphatók, melyeknél nemcsak az ülőrész magassága, de annak dőlésszöge is könnyedén szabályozható.

OLVASD EL EZT IS!

laptop no
  • cukorbetegség
  • magas vérnyomás

Ülőmunkát végzel?

laptop
  • tünetek és betegségek
  • munkahelyi ártalmak

Ujjzsibbadás, gyengeség, csuklófájdalom

Ezt is szeretjük