A zeller tele van a szervezet számára hasznos vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ezért a belőle készült fogásokat érdemes lenne minél gyakrabban betervezni az étrendbe.
Bár a zeller elmaradhatatlan eleme a zöldség- és húsleveseknek, kár lenne pusztán leveszöldségként gondolni rá. Annál is inkább, mert olyan hasznos tápanyagokat tartalmaz, mint a C-, K- és B-vitaminok, a kálium, a kalcium, a magnézium vagy a szelén.
A zeller szerepe az étrendben
A zellerben is meglevő kálium, C- és K-vitamin hozzájárul a szív és az érrendszer védelméhez, a magas vérnyomás és a stroke megelőzéséhez a kutatások szerint. Antioxidáns-tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő és sejtvédő hatással bír, rosttartalma segíti az emésztést, a megfelelő rostbevitel pedig a vastagbélrák és az elhízás megelőzése érdekében is fontos. Ráadásul rendkívül sokoldalúan felhasználható.

A zellerkrémleves sokak nagy kedvence, de felsorolni is nehéz lenne, hogy a hagyományos mellett hányféleképp elkészíthető:
almával,
körtével, magas karotintartalmú
édesburgonyával, de
fokhagymával is.
Fotó: izhairguns / Getty Images Hungary

A
tepsiben sült zellerhez más zöldségek is illenek: kerülhet mellé A-vitaminban gazdag sárgarépa, petrezselyemgyökér,
sejtvédő hatású cékla is. Az olívaolajtól még inkább szívbarát lesz a fogás.
Fotó: bhofack2 / Getty Images Hungary

Az ízletes zöldségből nemcsak főétel vagy köret készülhet: az
almás zellersalátába a nyers zeller és alma mellé többek közt lila hagyma, chiamag és almaecet is kerül.
Fotó: Getty Images Hungary

A krumpli zellerrel összesütve sokkal egészségesebb, könnyebb fogást eredményez. A
zelleres sült krumplira fokhagyma, rozmaring is kerül, és a sajttól lesz még finomabb.
Fotó: Azurita / Getty Images Hungary

A
hagymás törtzeller mennyei köret a törtkrumpli helyett. Újhagymával vagy vöröshagymával is elkészíthető, sokkal diétásabb, és tápanyagban is gazdagabb a végeredmény.
Fotó: Tamás Katalin

Rostban gazdag brokkoli és zeller teszi igazán értékessé a
zöldséges rakott karajt. A hús és a sajt a vas- és fehérjepótláshoz is hozzájárul.
Fotó: Getty Images Hungary

A
sült zellerkockák répával remek párost alkotnak, utóbbi megkaramellizálódva édeskést ízt ad a ropogós, zöldséges fogásnak. Káliumban, vasban gazdag petrezselyemzölddel kínáld!
Fotó: Alleko / Getty Images Hungary

A
sertéshúsos gyors vadas mártása a zöldségektől lesz isteni és gazdag fogás: a zeller, a sárgarépa és a petrezselyemgyökér sem maradhat ki belőle.
Fotó: lvinst / Getty Images Hungary

A
sült zellerpüré igazi vitaminbomba köretként a krumpli helyett. A tejszín lágyít rajta, az olívaolaj pedig még értékesebbé teszi az eredményt.

Ha már unod a cukkinit és a gombát, készíts
rántott zellert! Ha sütőben sütöd ki, garantáltan nem fog tocsogni az olajban.
Fotó: bhofack2 / Getty Images Hungary
(Képek: Getty Images Hungary.)