Rákmegelőző, gyulladáscsökkentő, és nagyon finom: 10 ételötlet zellerből

A zeller rendkívül jótékony hatású zöldség, kár lenne csak a levesbe tenni belőle.

Zelleres ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A zeller tele van a szervezet számára hasznos vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ezért a belőle készült fogásokat érdemes lenne minél gyakrabban betervezni az étrendbe.

Bár a zeller elmaradhatatlan eleme a zöldség- és húsleveseknek, kár lenne pusztán leveszöldségként gondolni rá. Annál is inkább, mert olyan hasznos tápanyagokat tartalmaz, mint a C-, K- és B-vitaminok, a kálium, a kalcium, a magnézium vagy a szelén.

A zeller szerepe az étrendben

A zellerben is meglevő kálium, C- és K-vitamin hozzájárul a szív és az érrendszer védelméhez, a magas vérnyomás és a stroke megelőzéséhez a kutatások szerint. Antioxidáns-tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő és sejtvédő hatással bír, rosttartalma segíti az emésztést, a megfelelő rostbevitel pedig a vastagbélrák és az elhízás megelőzése érdekében is fontos. Ráadásul rendkívül sokoldalúan felhasználható.

A zellerkrémleves sokak nagy kedvence, de felsorolni is nehéz lenne, hogy a hagyományos mellett hányféleképp elkészíthető: almával, körtével, magas karotintartalmú édesburgonyával, de fokhagymával is.
Fotó: izhairguns / Getty Images Hungary
A tepsiben sült zellerhez más zöldségek is illenek: kerülhet mellé A-vitaminban gazdag sárgarépa, petrezselyemgyökér, sejtvédő hatású cékla is. Az olívaolajtól még inkább szívbarát lesz a fogás.
Fotó: bhofack2 / Getty Images Hungary
Az ízletes zöldségből nemcsak főétel vagy köret készülhet: az almás zellersalátába a nyers zeller és alma mellé többek közt lila hagyma, chiamag és almaecet is kerül.
Fotó: Getty Images Hungary
A krumpli zellerrel összesütve sokkal egészségesebb, könnyebb fogást eredményez. A zelleres sült krumplira fokhagyma, rozmaring is kerül, és a sajttól lesz még finomabb.
Fotó: Azurita / Getty Images Hungary
A hagymás törtzeller mennyei köret a törtkrumpli helyett. Újhagymával vagy vöröshagymával is elkészíthető, sokkal diétásabb, és tápanyagban is gazdagabb a végeredmény.
Fotó: Tamás Katalin
Rostban gazdag brokkoli és zeller teszi igazán értékessé a zöldséges rakott karajt. A hús és a sajt a vas- és fehérjepótláshoz is hozzájárul.
Fotó: Getty Images Hungary
A sült zellerkockák répával remek párost alkotnak, utóbbi megkaramellizálódva édeskést ízt ad a ropogós, zöldséges fogásnak. Káliumban, vasban gazdag petrezselyemzölddel kínáld!
Fotó: Alleko / Getty Images Hungary
A sertéshúsos gyors vadas mártása a zöldségektől lesz isteni és gazdag fogás: a zeller, a sárgarépa és a petrezselyemgyökér sem maradhat ki belőle.
Fotó: lvinst / Getty Images Hungary
A sült zellerpüré igazi vitaminbomba köretként a krumpli helyett. A tejszín lágyít rajta, az olívaolaj pedig még értékesebbé teszi az eredményt.
Ha már unod a cukkinit és a gombát, készíts rántott zellert! Ha sütőben sütöd ki, garantáltan nem fog tocsogni az olajban.
Fotó: bhofack2 / Getty Images Hungary

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük