A magas vérnyomás az egyik leggyakoribb rizikófaktora a szívbetegségeknek, azonban megfelelő életmóddal kezelhető ez az állapot.
Világszerte emberek milliói szenvednek a magasvérnyomás-betegségtől, ilyenkor a szisztolés érték a 130 Hgmm-t, a diasztolés, azaz az alsó szám pedig a 80 Hgmm-t haladja meg.
Természetes vérnyomáscsökkentők
A gyógyszerek mellett az életmódbeli változtatások is segíthetnek a vérnyomás csökkentésében, egyúttal a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében, ide tartozik a rendszeres testmozgás, a pihentető alvás és a jól megtervezett étrend. Bizonyos élelmiszerek, főleg azok, melyek káliumban, magnéziumban bővelkednek, hatékonyan és természetes módon csökkenthetik a vérnyomást. A Healthline szakemberei összegyűjtötték a leghatékonyabb "vérnyomáscsökkentő" ételeket.

A grapefruit igazi káliumforrás, egyetlen darabban nagyjából 300 milligramm található. Ez az ásványi anyag
bizonyítottan csökkenti a vérnyomást, emellett a citrusféle magas rosttartalma is ezt segíti elő.
Fotó: Brett Stevens / Getty Images Hungary

A spenót, akárcsak más zöld leveles zöldségek, bővelkedik káliumban és magnéziumban, de mindezek mellett még nitrátot is tartalmaz, aminek ismert vérnyomáscsökkentő hatása. Ezenkívül tele van antioxidánsokkal, kalciummal, amik a szív egészségét támogatják.
Fotó: Image Source / Getty Images Hungary

A brokkoli a keringési rendszer egészségét is védi. Tele van flavonoid antioxidánsokkal, amelyek segíthetnek csökkenteni a vérnyomást azáltal, hogy javítják az érrendszer egészségét, és növelik a szervezet nitrogén-monoxid-szintjét.
Fotó: Diana Taliun / Getty Images Hungary

A lencse káliumban bővelkedő hüvelyesféle, amit nagyon változatosan be lehet építeni a mindennapok étrendjébe. Fogyasztása serkenti a szervezetben a nitrogén-monoxid termelését, ami szintén csökkenti a vérnyomást.
Fotó: LauriPatterson / Getty Images Hungary

A sárgarépa tele van tápanyagokkal, és gazdag fenolos vegyületekben, amelyek csökkentik a gyulladást és lazítják az ereket, így csökkentve a vérnyomást. A sárgarépa nyersen és főzve is jó választás, de hasznosabb lehet nyersen fogyasztani, ha a vérnyomás csökkentése a cél.
Fotó: supermimicry / Getty Images Hungary

A tökmag kiemelkedő magnéziumtartalmának köszönheti vérnyomáscsökkentő hatását. Ezen ásványi anyag kapcsolatba hozható a stroke és a szívbetegség kialakulásának alacsony rizikójával is. Elegendő naponta egy-egy kisebb maréknyit enni belőle, hogy kifejthesse áldásos hatását.

A paradicsom tápanyagban gazdag, többek között káliumot és a likopin karotinoid pigmentjét is tartalmazza. A likopin jótékony hatást gyakorol a szív egészségére, és az ebben a tápanyagban gazdag ételek fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek és a magas vérnyomás kockázatát.
Fotó: Hinterhaus Productions / Getty Images Hungary

A bogyós gyümölcsök, mint az áfonya, híres szívvédők, és segítenek magas vérnyomás leküzdésében is. Tele vannak antioxidánsokkal, mint az antociánok, melyek növelhetik a nitrogén-monoxid szintjét a vérben, és csökkenthetik a véráramlást korlátozó molekulák termelését.
Teszteld a tudásodat: mennyi az ideális vérnyomástartomány?
Az egészségmegőrzés során sok múlik a biológiai alapismereteken és a testtudatosságon is.
Mennyi az ideális vérnyomástartomány? 8 kérdés, amit tudni kell az egészség érdekében
Kvíz!
Elolvasom
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)