Hány fokig beszélünk hőemelkedésről? Súlyos betegséget is könnyen jelezhet
Nem biztos, hogy csak a nátha velejárója lehet.

nagykep?cikkid=169156&kep=no laz-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hőemelkedés a szervezetben zajló, abnormális folyamatokról ad figyelmeztetést, így érdemes komolyan venni. A legtöbben megfázás, influenza és egyéb vírusos vagy bakteriális fertőzés során tapasztalják, és a gyógyulás után el is múlik.

Ám előfordul, hogy elsőre semmi nem magyarázza a megemelkedett testhőt, és az tartósnak bizonyul. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája szerint időnként a pajzsmirigy megbetegedése okozhatja ezt a tünetet.

A hőemelkedés okai

A megemelkedett testhő azt mutatja, valami nincs rendben a szervezetben. Ennek egyfajta válaszreakciója, amit komolyan kell venni. Kiváltó oka leggyakrabban vírusos, bakteriális vagy gombás fertőzés.

Okozhatja még várandósság, endokrin kórképek és reumás betegségek, autoimmun-folyamatok és rosszindulatú daganat is. Némileg megemelkedik a testhő ovuláció során is. Hőemelkedésről 37-37,8 Celsius-fok közt beszélünk, ennél magasabb hő esetén már lázról van szó.

Pajzsmirigyproblémára is utalhat

A hőemelkedés és a láz az esetek többségében rövid időn belül csökken, majd elmúlik. Azonban előfordulhat, hogy a panasz tartósan fennáll.

Ilyenkor mindenképp alapos kivizsgálásra van szükség, de nemcsak a kellemetlen közérzet miatt, hanem mert igen komoly és veszélyes állapotok is előidézhetik a problémát. A pajzsmirigy-specialista felhívja a figyelmet arra, hogy ha valakinél nem szűnik a megemelkedett testhő, az esetleg pajzsmirigy-problémát is jelezhet.

A pajzsmirigy feladata és túlműködése

A pajzsmirigy szabályozza a szervezet anyagcsere-működését, ezért a szerv túlműködése annak aktivitását nagymértékben fokozza. Ez igen kellemetlen tünetekben nyilvánulhat meg, többek között szapora pulzust, fokozott izzadást, túlzott idegességet, valamint hőemelkedést is előidézhet.

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A probléma vérvétellel megállapítható, amit kiegészíthet ultrahangos és izotópos vizsgálat, esetleg olyan képalkotó eljárások, mint a CT vagy az MRI. A pajzsmirigy-túlműködés további jelei lehetnek a menstruációs zavarok és teherbeesési nehézségek, a hajhullás és hasmenés. Jelentkezhet még heves szívdobogás és magas vérnyomás. Tünet lehet a normál étkezés melletti fogyás.

Autoimmun betegség is okozhatja

A pajzsmirigy túlműködésének hátterében gyakran Graves-Basedow-kór áll, ami valójában egy autoimmun-betegség. A női nemet gyakrabban érinti, jellegzetes tünete a szemek kidülledése és a tekintet merevvé válása. Ezenkívül a tartós hőemelkedés oka lehet a pajzsmirigy gyulladása is, ami szintén okozhat túlműködést.

A pajzsmirigyproblémák kezelése az esetek többségében gyógyszeresen történik, mellyel csökkenthető a szerv túlműködése. Amennyiben az orvos úgy látja, szükség lehet jódizotópos kezelésre vagy műtétre is, mellyel szintén a pajzsmirigy hormontermelésének normalizálása a cél. Amennyiben fertőzés miatti gyulladás áll fenn, úgy antibiotikumos terápia javasolt.

Ezt is szeretjük