Hány fokig beszélünk hőemelkedésről? Súlyos betegséget is könnyen jelezhet

Nem biztos, hogy csak a nátha velejárója lehet.

nagykep?cikkid=169156&kep=no laz-lead

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hőemelkedés a szervezetben zajló, abnormális folyamatokról ad figyelmeztetést, így érdemes komolyan venni. A legtöbben megfázás, influenza és egyéb vírusos vagy bakteriális fertőzés során tapasztalják, és a gyógyulás után el is múlik.

Ám előfordul, hogy elsőre semmi nem magyarázza a megemelkedett testhőt, és az tartósnak bizonyul. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája szerint időnként a pajzsmirigy megbetegedése okozhatja ezt a tünetet.

A hőemelkedés okai

A megemelkedett testhő azt mutatja, valami nincs rendben a szervezetben. Ennek egyfajta válaszreakciója, amit komolyan kell venni. Kiváltó oka leggyakrabban vírusos, bakteriális vagy gombás fertőzés.

Okozhatja még várandósság, endokrin kórképek és reumás betegségek, autoimmun-folyamatok és rosszindulatú daganat is. Némileg megemelkedik a testhő ovuláció során is. Hőemelkedésről 37-37,8 Celsius-fok közt beszélünk, ennél magasabb hő esetén már lázról van szó.

Pajzsmirigyproblémára is utalhat

A hőemelkedés és a láz az esetek többségében rövid időn belül csökken, majd elmúlik. Azonban előfordulhat, hogy a panasz tartósan fennáll.

Ilyenkor mindenképp alapos kivizsgálásra van szükség, de nemcsak a kellemetlen közérzet miatt, hanem mert igen komoly és veszélyes állapotok is előidézhetik a problémát. A pajzsmirigy-specialista felhívja a figyelmet arra, hogy ha valakinél nem szűnik a megemelkedett testhő, az esetleg pajzsmirigy-problémát is jelezhet.

A pajzsmirigy feladata és túlműködése

A pajzsmirigy szabályozza a szervezet anyagcsere-működését, ezért a szerv túlműködése annak aktivitását nagymértékben fokozza. Ez igen kellemetlen tünetekben nyilvánulhat meg, többek között szapora pulzust, fokozott izzadást, túlzott idegességet, valamint hőemelkedést is előidézhet.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A probléma vérvétellel megállapítható, amit kiegészíthet ultrahangos és izotópos vizsgálat, esetleg olyan képalkotó eljárások, mint a CT vagy az MRI. A pajzsmirigy-túlműködés további jelei lehetnek a menstruációs zavarok és teherbeesési nehézségek, a hajhullás és hasmenés. Jelentkezhet még heves szívdobogás és magas vérnyomás. Tünet lehet a normál étkezés melletti fogyás.

Autoimmun betegség is okozhatja

A pajzsmirigy túlműködésének hátterében gyakran Graves-Basedow-kór áll, ami valójában egy autoimmun-betegség. A női nemet gyakrabban érinti, jellegzetes tünete a szemek kidülledése és a tekintet merevvé válása. Ezenkívül a tartós hőemelkedés oka lehet a pajzsmirigy gyulladása is, ami szintén okozhat túlműködést.

A pajzsmirigyproblémák kezelése az esetek többségében gyógyszeresen történik, mellyel csökkenthető a szerv túlműködése. Amennyiben az orvos úgy látja, szükség lehet jódizotópos kezelésre vagy műtétre is, mellyel szintén a pajzsmirigy hormontermelésének normalizálása a cél. Amennyiben fertőzés miatti gyulladás áll fenn, úgy antibiotikumos terápia javasolt.

Ezt is szeretjük